huragan - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 23 paź 2015, 12:42

bardzo proszę o decyzję w związku z haraganem/zniszone dachy/
mell

Napisano: 23 paź 2015, 14:39

litości nikt nie miał huraganu czy silnych wiatrów
mell

Napisano: 23 paź 2015, 14:46

Nie miałaś pożaru, powodzi itp.? Przecież to wszystko zdarzenie losowe. Podstawa prawna ta sama a uzasadnienie indywidualne, zgodnie z wywiadem.
piterr

Napisano: 23 paź 2015, 15:00

dzięki za wyczerpującą podpowiedź, chodzi mi o szacowane straty-protokoły,pieniądze z budżetu-czy są jakieś wytyczne
mell

Napisano: 23 paź 2015, 15:04

czy było to zjawisko występujące na skalę masową? Czy był to jeden incydentalny przypadek?
piterr

Napisano: 23 paź 2015, 15:12

Jeśli był to jednostkowe zdarzenia wojewoda nie uruchamia żadnych środków rządowych a pomocy może udzielić gmina z własnych środków na zasadach ogólnych. Wytyczne nie są podstawą do wydania decyzji, pamiętaj! A w naszej ustawie jest tylko jeden artykuł odnoszący się do pomocy z powodu zdarzenia losowego.
piterr

Napisano: 23 paź 2015, 15:21

to nie był jeden przypadek, przyszło 12 imiennych protokołów z województwa z oszacowanymi stratami
mell

Napisano: 23 paź 2015, 22:16

Jeśli wojewoda uruchomi pieniądze z rezerwy na ten cel wystąpcie do niego o wytyczne. Za każdym zdarzeniem wytyczne są odrębnie pisane. Jestem z gminy powodziowej. Mam różne decyzje: na 6 tys., na 20 tys., 100 tys. Ale trzeba pamiętać by w decyzji nie powoływać się na wytyczne gdyż nie jest to przepis prawa. Podstawa to art. 40 ups.
Piterr

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x