Ile godzin bezpośrednio z dzieckiem? - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze

Strona 1 z 3    [ Posty: 25 ]

Napisano: 11 wrz 2009, 22:11

Kochani podajcie mi podstawę prawną na którą mogę się powołać...
Chodzi o określenie liczby godzin wychowawcy z KP na bezpośrednią pracę z dziećmi a ile mają na załatwienie innych spraw dotyczących dziecka...

Czy jest zapis, który mówi że dyrektor ma obowiążek ustalić to ze związkami zawodowymi??????
~Magda

Napisano: 11 wrz 2009, 23:32

Zajrzyj na wątek \"godziny pracy\"
~aga

Napisano: 12 wrz 2009, 1:25

aga patrzyłam... ale tam ie ma nic o podstawie prawnej...
~Magda

Napisano: 13 wrz 2009, 9:19

Na dzień dzisiejszy, jedną podstawą prawną określającą ilość godziny bezpośredniej pracy z dzieckiem dla wychowawców zatrudnionych z KP w ramach 40 godzin, może być - i jest w wielu przypadkach - zapis w Regulaminie Organizacyjnym placówki. Warto więc zrobić odpowiedni aneks do regulaminu i złożyć go wraz z uzasadnieniem (tutaj można powołać się na wytyczne pani Fedak i zakres obowiązków wychowawcy) do organu prowadzącego w celu zatwierdzenia go na drodze uchwały . Jeżeli na terenie danego powiatu jest kilka placówek opiekuńczo-wychowawczych typu socjalizacyjnego lub wielofunkcyjnego, wtedy warto zrobić to wspólnie, aby wystandaryzować ilość godzin. Regulamin i aneksy do niego przygotowuje dyrektor placówki w porozumieniu z pcpr. Można poprosić o opinię związki zawodowe, jeżeli takie są i dotyczą tej grupy zawodowej, tzn. wychowawców z KP.
~szafa

Napisano: 18 wrz 2009, 16:49

Regulamin Pracy Dyrektor uzgadnia z ZZ lub z przedstawicielem załogi w przypadku braku ZZ w placówce. Regulamin w sposób szczegółowy winien określać min. warunki pracy, okres rozliczeniowy czasu pracy wszystkich grup zawodowych - także np. administracji i obsługi.
~.

Napisano: 20 wrz 2009, 23:35

Prosze wpisujcie ile godzin pracuje się u Was...
~Magda

Napisano: 21 wrz 2009, 12:19

u mnie jest 40 i nikt nikogo nie pyta o zdanie:(
~klara

Napisano: 21 wrz 2009, 13:41

u nas jes to ruchome. Niekiedy 40, a zdarza się, że nawet 25h. najczęściej jest to jednak 36h.
~aga

Napisano: 21 wrz 2009, 18:55

do aga - od czego zależy to zróżnicowanie godzin????? Nie rozumiem zupełnie czyli jak w danym tygodniu w grafiku masz 25 h to oznacza, że w następnym masz odrobić 15h. Nie macie stałych godzin pracy tak jak to jest w innych placówkach. Wychowawca pracujący z Kp nie może pracować 40 h w tygodniu, ponieważ nie bedzie uczestniczył w zespołach, zebraniach w szkole noi nie bedzie mogł miec nocek bo pracuje 8h przez 5 dni w tygodniu.
~Radek

Napisano: 21 wrz 2009, 21:49

Czytając te wypowiedzi wniosek może być tylko jeden informację należy przekazać do PIP. Być może to, ostudzi \"aktywność niektórych samorządów\" i do granic absurdu uległym im niektórych dyrektorów.
~.

Strona 1 z 3    [ Posty: 25 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x