Ilość osób - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 07 kwie 2020, 8:27

Pan złożył wniosek na dodatek mieszkaniowy.
W umowie jest 4 zamieszkujących i tak tez mieszkają, jednak Pan oświadcza, że 1 osoba prowadzi odrębne gospodarstwo domowe i daje na rachunki 300 zł.
Jaki skład rodziny przyjąć - 4 czy 3 osoby?
Jeśli 3 to 300 zł miesięcznie doliczyć do dochodu i rachunki podzielić proporcjonalnie?
Karola5353
Praktykant
Od: 11 lut 2019, 15:29
Zajmuję się: ŚR,ŚW

Napisano: 07 kwie 2020, 8:58

jeśli jest taka wola wnioskodawcy to masz zabawę ..... przyjmujesz 3 osoby ale teraz musisz jeszcze pobawić się w ułamki czyli powierzchnię pomieszczeń wspólnych takich jak kuchnia łazienka WC korytarz przyjąć jako 3/4 oraz poprosić o oświadczenia który z pokojów ten osobnik zajmuje i wyłączyć ją w całości z powierzchni użytkowej lokalu (no chyba że jest to pokój wspólny z kimś to bierzesz stosowny udział
Wydatki również przeliczasz proporcjonalnie czyli woda ścieki 3/4 a co zależne od powierzchni to przeliczasz do nowej wyliczonej powierzchni użytkowej
Do dochodów gospodarstwa dodajesz 300 zł
Miłej zabawy
małe ww
Podinspektor
Od: 11 kwie 2014, 9:44
Zajmuję się:

Napisano: 22 kwie 2020, 12:27

Witam, mam odmienne zdanie jeśli nie ma wyroku sądowego o podziale mieszkania w dodatkach mieszkaniowych przyjmuje się wszystkie osoby które mieszkają ja przynajmniej tak robię czy prawidłowo? ;)
ULAK
Stażysta
Od: 05 kwie 2017, 8:00
Zajmuję się: dodatki mieszkaniowe

Napisano: 05 maja 2020, 8:30

ULAK pisze:
22 kwie 2020, 12:27
Witam, mam odmienne zdanie jeśli nie ma wyroku sądowego o podziale mieszkania w dodatkach mieszkaniowych przyjmuje się wszystkie osoby które mieszkają ja przynajmniej tak robię czy prawidłowo? ;)
zgadzam się. Tak naprawdę wiąże nas przepis art. 4 , który definiuje nam co to jest rodzina, a nadto jak mamy wątpliwości to przeprowadzamy wywiad. Możemy przyjąć, że mówią prawdę pod warunkiem, iż potwierdzimy to przez naszą weryfikację np. wywiad, zeznania świadków jak trzeba.
tko
Stażysta
Od: 13 wrz 2018, 12:25
Zajmuję się: pomocą społeczną

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x