spółdzielcze prawo do lokalu mieszkalnego - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 31 mar 2020, 13:40

Wnioskodawca dołącza zaświadczenie ze spółdzielni, że przysługuje mu "roszczenie o zawarcie umowy o ustanowienie spółdzielczego lokatorskiego prawa do lokalu mieszkalnego po zmarłej matce oraz ze zamieszkuje w tym lokalu i ponosi koszty jego utrzymania".

Czy to znaczy, że posiada tytuł prawny do lokalu:
art. 2 ust. 1 pkt 2 ustawy o dodatkach mieszkaniowych : "osobom mieszkającym w lokalach mieszkalnych, do których przysługuje im spółdzielcze prawo do lokalu mieszkalnego"?
oraz z rozporządzenia Rady Ministrów w sprawie dodatków mieszkaniowych powołuje się na § 2 ust. 1 pkt 2 : "członków spółdzielni mieszkaniowych....... " ??

Dodam, że Spółdzielnia na wniosku zaznacza spółdzielcze prawo do lokalu lokatorskie, ale te zaświadczenie budzi we mnie wątpliwości i już sama nie wiem.
Miał ktoś taką sytuację?

Z góry dziękuję za odpowiedź i wszystkie podpowiedzi ;)
pytająca1
Stażysta
Od: 07 sie 2019, 21:26
Zajmuję się: FA

Napisano: 01 kwie 2020, 8:00

Roszczenie to nie jest jeszcze tytuł prawny.... wnioskodawca musi przeprowadzić postępowanie spadkowe i na podstawie postanowienia o nabyciu spadku spółdzielnia nada mu tytuł lokatora.......
ale jak sie nie chcesz szarpać i masz potwierdzenie wniosku przez spółdzielnie udaj że tego nie widzisz i wydaj decyzję
małe ww
Podinspektor
Od: 11 kwie 2014, 9:44
Zajmuję się:

Napisano: 01 kwie 2020, 9:08

Hehe, pełna zgoda. Tym niemniej na chwilę obecną pan nie ma tytułu prawnego i w zasadzie... sayonara. ;) Ustawa jest bezlitosna.
pytająca1 pisze: Dodam, że Spółdzielnia na wniosku zaznacza spółdzielcze prawo do lokalu lokatorskie, ale te zaświadczenie budzi we mnie wątpliwości i już sama nie wiem.
Nie "te" zaświadczenie, lecz "to" zaświadczenie. ;)
Krwawa
Podinspektor
Od: 09 kwie 2014, 14:46
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x