info od komornika o zgonie - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]

Napisano: 21 maja 2020, 10:29

otrzymałam od komornika info o zgonie dłużnika -bez aktu zgonu,jest tam nr aktu data zgonu. wierzycielki nie mam u siebie tylko dług dłużnika pozostał. czy na podstawie tylko tego pisma od komornika mogę umorzyć dług?
Bk
Ewasjana
Podinspektor
Od: 24 mar 2015, 11:00
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 21 maja 2020, 10:48

u dłuznika wprowadzasz date zgonu i system ci wygasza jego zadłuzenie
dajesz informacje do księgowości o wygaszeniu nalezności, potem ta kwota jest pobierana do sprawozdania
GRAS
Starszy referent
Od: 17 maja 2017, 9:15
Zajmuję się: FA

Napisano: 21 maja 2020, 10:53

czyli bazuję na informacji od komornika, aktu zgonu nie zdobywam?
Bk
Ewasjana
Podinspektor
Od: 24 mar 2015, 11:00
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 21 maja 2020, 11:08

ja zdobywam akt zgonu jeżeli mam informację o zgonie pierwsza niz komornik, wtedy go informuję, ale jak cie informuje komornik to moim zdaniem akt zgonu zbędny masz to na pismie
GRAS
Starszy referent

Napisano: 21 maja 2020, 11:51

Witam.
Ja robię trochę inaczej. Za każdym razem jak mam informację o zgonie DA (nieważne czy od wierzycielki lub też od komornika)występuję do USC o akt zgonu. Na tej podstawie wydaję decyzję o umorzeniu zadłużenia z kwotą. Tę decyzję przekazuję do księgowości i wysyłam do komornika.
Pozdrawiam
basia17111
Stażysta
Od: 23 paź 2015, 20:04
Zajmuję się: FA,DM,DE

Napisano: 21 maja 2020, 13:33

chwali się, że jesteś skrupulatna, tylko komu wystawiasz te decyzje? dłużnikowi? kto tu jest stroną? egzekucje prowadzi komornik, wiec jak on wskazuje datę zgonu tzn.że ma do tego podstawę ( akt zgonu) po co nam jeszcze jeden papier?
GRAS
Starszy referent

Napisano: 21 maja 2020, 13:51

Do GRAS
Wystawiam decyzję, w której wskazuję dla księgowej i komornika kwotę. Robiłam tak od początku. W grudniu 2013 roku miałam kontrolę z urzędu wojewódzkiego. Miałam sprawdzaną między innymi windykacje, ale też pani prosiła o decyzje na podstawie, których wygaszałam zadłużenie DA ze względu na zgon. I tak mi to zostało :D Mam zapis w decyzji "Z uwagi na śmierć zobowiązanego decyzji nie dostarcza się, pozostawia się w aktach postępowania".
Pozdrawiam :D
basia17111
Stażysta

Napisano: 21 maja 2020, 15:08

ŁO MATKO OSKA ,przepraszam cie Basiu, ja prowadze FA od 2008 r( a pracowałam juz wcześniej w administarcji) , na żadnym szkoleniu nie mówiono o wydawaniu decyzji nieboszczykowi, były oczywiscie zapytania do szkolącego) żadna kontrola nie podważała mojego pisma do księgowosci o wygaszenie zadłużenia na podstawie postanowienia Komornika Sadowego a nawet nieżądała decyzji, jak umarł to umarł, nie trzeba tego potwierdzać decyzja, u stawie napisane, że naleznosci wygasają,w rozporządzeniu nic o wydawaniu decyzji nie stoi, więc uwazam , że to nadinterpretacja kontrolujacych
GRAS
Starszy referent

Napisano: 21 maja 2020, 15:48

Tak jak Ty ja fundusz prowadzę od początku, i też robiłam jak Ty (pisałam tylko pismo). Na którymś szkoleniu szkolący powiedział, że zgodnie z art. 30 ust. 3 naszej ustawy należy wydać decyzję nawet jak zmarł dłużnik.
Szkolący też zmieniają zdania, więc może na następnych szkoleniach mówił, że nie trzeba.
I niech tak zostanie, niech każdy robi po swojemu, a jak kontrola tego nie podważa to tylko się cieszyć. Pozdrawiam :D
basia17111
Stażysta

Napisano: 22 maja 2020, 8:07

Basiu, pozdrawiam z rana, czytam twoje wyjaśnienia i postanowiłam się zastosować, i nie rozwijać już dyskusji, ale jeszcze mnie korci ponieważ powołałaś się na konkretny art. rzeczywiście jest tam mowa , ze wydaje się decyzje o umorzeniu ale ... art.30 mówi o umorzeniach dokonywanych przez OWW i OWD na wniosek dłużnika ( czyli on musi napisać wniosek a ty załatwiasz sprawę decyzja) a ja w przypadku zgonu dłużnika stosuję art. 28 ust.3 a tu nie ma mowy o decyzji ,W naszym sprawozdaniu wykazujemy oddzielnie kwoty z art. 30 i z art. 28 ,więc uważałam, że zgonu nie można podciągnąć pod art. 30 i tyle w tej kwestii, cieszyć się należy ze nie było negatywnych zarządzeń pokontrolnych i jego skutków.
GRAS
Starszy referent

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x