Inne źródła ciepła- rozpatrzenie wniosku

Wybrane tematy:
Wzory informacji, decyzji Webinar - dodatek osłonowy. B. Mazurkiewicz 08/02/2022 Informator dla samorządów Ministerstwo Klimatu i Środowiska - Dodatek osłonowy. Pytania i odpowiedzi dopłaty unijne ARiMR jak pozyskać dane WZÓR PISMA DO ZUSU O WYSOKOŚĆ SKŁADEK ZDROWOTNYCH ZA 2020R.
ODPOWIEDZ
IwonaLK
Praktykant
Zajmuję się: PS/ŚW
Kontakt:

Inne źródła ciepła- rozpatrzenie wniosku

Post autor: IwonaLK »

Witam,
Mam pytanie strona składa wniosek na kominek, kominek ten jest zasilany peletem. W CEEB jest ładnie zgłoszone w terminie, wszystko się zgadza. Na pierwszy rzut oka do przyznania taki wniosek, aczkolwiek w ustawie art.24. 1.
punkt 11 Dodatek dla gospodarstwa domowego wynosi:
1) 3000 zł w przypadku gdy głownym źródłem ciepła jest kocioł na paliwo stałe zasilane peletem drzewnym lub innym rodzajem biomasy, z wyłączeniem drewna kawałkowego.
2) 1000 zł w przypadku gdy głównym źródłem ciepła jest kocioł na paliwo stałe,kominek, koza, ogrzewacz powietrza, trzon kuchenny, piecokuchnia albo piec kaflowy, zasilane drewnem kawałkowym

I teraz czy takiej osobie należy się ten dodatek ? Mam 3 takie wnioski kominek na pelet drzewny
kalina.malina
Starszy referent
Zajmuję się: wszystkim
Kontakt:

Re: Inne źródła ciepła- rozpatrzenie wniosku

Post autor: kalina.malina »

W ceeb przy kominkach nie zaznacza sie materiału który do niego wrzucasz. Nie spotkałam sie jeszcze zeby w wydruku dało sie takie cos zaznaczyc, rodzaje paliw rozwijaja sie dopiero dla kotłów. Wiec na moje oko gdy kominek to wniosek na weglowy i nie wnikac. jesli inne zrdła to dla kominków tylko drewno. Przy okazji widac kolejny bubel ustawy. Nie przewidzieli kominków na pelet. Tak jak i wielu innych rzeczy.
ODPOWIEDZ