Nienależnie wypłacony dodatek węglowy

Wybrane tematy:
Wzory informacji, decyzji Webinar - dodatek osłonowy. B. Mazurkiewicz 08/02/2022 Informator dla samorządów Ministerstwo Klimatu i Środowiska - Dodatek osłonowy. Pytania i odpowiedzi dopłaty unijne ARiMR jak pozyskać dane WZÓR PISMA DO ZUSU O WYSOKOŚĆ SKŁADEK ZDROWOTNYCH ZA 2020R.
ODPOWIEDZ
JoannaSz
Praktykant
Zajmuję się: dw
Kontakt:

Nienależnie wypłacony dodatek węglowy

Post autor: JoannaSz »

Czy ktoś z was miał taką sytuację, że wypłacił 3tys niesłusznie, mam takie 3 przypadki gdzie została wydana dec przyznająca osobom które miały pierwszą deklarację złożoną po 11.08. Teraz nie wiem jak ugryźć temat.
Mam też taki przypadek gdzie w starym drewnianym domu pierwsza deklaracja została złożona 2.09.22, decyzja pozytywna wydana 20.09 przelew zrobiony 22.09. Teraz dziewczyna mówi że nie ma już tych 3tys żeby oddać bo kupiła węgiel. Jak umotywować zasadnośc przyznanego dodatku ?
Awatar użytkownika
heiland
Administrator
Zajmuję się: ŚR, FA, ŚW, ZFŚS
Kontakt:

Re: Nienależnie wypłacony dodatek węglowy

Post autor: heiland »

Dostałaś odpowiedź na minichat od kolegi 8-)
Awatar użytkownika
thorgal70
Referent
Zajmuję się: Wszystkim i niczym
Kontakt:

Post autor: thorgal70 »

Czyżby ta odpowiedź brzmiała "Zapomnieć"? ;)
Wydaje mi się, że dużo jest takich przypadków, ale jak się uchwala ustawy z dnia na dzień i podobnie wypłaca kasę, to nie sposób jest nie popełniać błędów.
Na główne pytanie nie odpowiem bo nie wiem. Jak powinna wyglądać prawidłowa procedura?
Z poważaniem
pomspoł
Stażysta
Zajmuję się: PS
Kontakt:

Post autor: pomspoł »

analogicznie jak w naszych innych swiadczeniach, czyli zwrot nienaleznie pobranego swiadczenia ...czyli wszczecie postepowania a potem decyzja
daga8901
Praktykant
Zajmuję się: FA
Kontakt:

Post autor: daga8901 »

Mam taką samą sytuację... Z tym, że program nie załapał, że dw został już na dany adres wypłacony i wypłaciłam drugi raz. Pani nie chce zwrócić.:/
JoannaSz
Praktykant
Zajmuję się: dw
Kontakt:

Post autor: JoannaSz »

daga8901 pisze: 13 paź 2022, 14:03 Mam taką samą sytuację... Z tym, że program nie załapał, że dw został już na dany adres wypłacony i wypłaciłam drugi raz. Pani nie chce zwrócić.:/
to że nie chce to nic, będzie musiała najwyżej dasz ty
tuł wykonawczy do urzędu skarbowego
ODPOWIEDZ