Jak dalej postąpić ze sprawą?

Wybrane tematy:
fundusz a spokrewniona rodzina zastętcza Art.209 a obcokrajowiec bez adresu cofniecie zatrzymania prawa jazdy Zwrot z US części kwoty tytułu wykonawczego Zgłoszenie do BIG KRZ - wniosek o założenie konta podmiotu i co dalej?
ODPOWIEDZ
Modraszka
Praktykant
Zajmuję się: ŚR, DM
Kontakt:

Jak dalej postąpić ze sprawą?

Post autor: Modraszka »

Dłużnik nie stawił się na wywiad alimentacyjny, zostało wszczęte postępowanie, które zakończyło się wydaniem decyzji o uznaniu go za uchylającego się od zobowiązań alimentacyjnych. Po jej uprawomocnieniu wystąpiłam do prokuratury z wnioskiem o ściganie, a po uzyskaniu informacji z CEPIK, że dłużnik posiada prawo jazdy skierowałam wniosek do Starostwa o zatrzymanie prawa jazdy. W zeszłym tygodniu Starostwo wszczęło postępowanie w tej sprawie, sprawa jest w toku.

Dzisiaj zjawił się dłużnik, umożliwił przeprowadzenie wywiadu, odebrałam od niego oświadczenie majątkowe. Ponadto przedłożył potwierdzenia wpłat, które opiewają na kwoty przekraczające 50% zasądzonych alimentów.

W tej sytuacji pisać ponownie do komornika, żeby wystawił zaświadczenie i poinformować Starostwo o zmianie sytuacji?
rapapa
Praktykant
Zajmuję się: SR,FA
Kontakt:

Re: Jak dalej postąpić ze sprawą?

Post autor: rapapa »

ponowne zapytanie do komornika i czy spełnia przesłanki dot. art. 5 ust. 6
Franna
Stażysta
Zajmuję się: FA i ŚR + wszelkie świadczenia osłonowe
Kontakt:

Post autor: Franna »

Ja nie występuję w tej sytuacji do komornika, oczywiście jeżeli mam możliwość zweryfikowania nr rachunku bankowego i uchylam decyzję uznającą za dłużnika oraz kieruję wniosek do Starosty, w tym wypadku o umorzenie postępowania w przedmiocie zatrzymania prawa jazdy.
Jola2016
Starszy referent
Zajmuję się: FA ŚR DM CP BE
Kontakt:

Post autor: Jola2016 »

Ja bym wysłała zapytanie do komornika
Nie wiem ile czasu upłynęło od wystawienia decyzji i otrzymanego przed wydaniem decyzji pisma od komornika, ale niezależnie od tego wolalabym mieć aktualne pismo od komornika
ODPOWIEDZ