Dłużnik nie stawił się na wywiad alimentacyjny, zostało wszczęte postępowanie, które zakończyło się wydaniem decyzji o uznaniu go za uchylającego się od zobowiązań alimentacyjnych. Po jej uprawomocnieniu wystąpiłam do prokuratury z wnioskiem o ściganie, a po uzyskaniu informacji z CEPIK, że dłużnik posiada prawo jazdy skierowałam wniosek do Starostwa o zatrzymanie prawa jazdy. W zeszłym tygodniu Starostwo wszczęło postępowanie w tej sprawie, sprawa jest w toku.
Dzisiaj zjawił się dłużnik, umożliwił przeprowadzenie wywiadu, odebrałam od niego oświadczenie majątkowe. Ponadto przedłożył potwierdzenia wpłat, które opiewają na kwoty przekraczające 50% zasądzonych alimentów.
W tej sytuacji pisać ponownie do komornika, żeby wystawił zaświadczenie i poinformować Starostwo o zmianie sytuacji?
Jak dalej postąpić ze sprawą?
-
- Praktykant
- Zajmuję się: ŚR, DM
- Kontakt:
-
- Praktykant
- Zajmuję się: SR,FA
- Kontakt:
Re: Jak dalej postąpić ze sprawą?
ponowne zapytanie do komornika i czy spełnia przesłanki dot. art. 5 ust. 6
-
- Stażysta
- Zajmuję się: FA i ŚR + wszelkie świadczenia osłonowe
- Kontakt:
Ja nie występuję w tej sytuacji do komornika, oczywiście jeżeli mam możliwość zweryfikowania nr rachunku bankowego i uchylam decyzję uznającą za dłużnika oraz kieruję wniosek do Starosty, w tym wypadku o umorzenie postępowania w przedmiocie zatrzymania prawa jazdy.
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: FA ŚR DM CP BE
- Kontakt:
Ja bym wysłała zapytanie do komornika
Nie wiem ile czasu upłynęło od wystawienia decyzji i otrzymanego przed wydaniem decyzji pisma od komornika, ale niezależnie od tego wolalabym mieć aktualne pismo od komornika
Nie wiem ile czasu upłynęło od wystawienia decyzji i otrzymanego przed wydaniem decyzji pisma od komornika, ale niezależnie od tego wolalabym mieć aktualne pismo od komornika
Oprócz Jak dalej postąpić ze sprawą? - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna przeczytaj również:
pismo inf o uznaniu dluznika do OWW
Czy umorzyć?
kontrol bigi
zł zł fundusz alimentacyjny
Prawidłowe postępowanie?
NEMEZIS e-doręczenia
OWD, wyniósł się
pismo z prokuratury PILNE
wezwanie DA a uchylenie decyzji przez OWW, co dalej?
Czy FA jest nienależnie pobrany?
naliczanie odsetek przez program
Od kiedy podwyższona kwota FA
18latek
rozszerzenie egzekucji na skutek zmiany wysokosci zabezpieczenia alimentów
Wszczynać czy nie wszczynać postepowania o uznaniu dłużnika za uchylającego
czy składać kolejne zawiadomienie- TOM