Dłużnik ma zaległości z FA. Zwraca się z wnioskiem o umorzenie, powołuje się na trudną sytuację finansową (art. 30 ust. 2). Na stałe zamieszkuje w Niemczech, tam prowadzi własną działalność i tam ma rodzinę. Wierzycielka na naszym terenie.
Pan zanim wyjechał do Niemiec zamieszkiwał na naszym terenie. Do wniosku załączył oświadczenie o wydatkach, dochodach, całej sytuacji itp. ....
Pytanie czy zrobić też postępowanie z art. 30 ust. 1 - sprawdzić czy płacił a po wpłatach widać że płacił. Czy nie bo to tak naprawdę nie nasz dłużnik skoro mieszka w Niemczech?
Jak byście zrobili?
Czy umorzyć?
-
- Stażysta
- Zajmuję się: ŚR/ŚW/FA/DS
- Kontakt:
-
- Stażysta
- Zajmuję się: FA i ŚR + wszelkie świadczenia osłonowe
- Kontakt:
Re: Czy umorzyć?
To niestety jest twój dłużnik, ostatni adres przed wyjazdem za granice określa OWD, trudna sytuacja materialna nie może nigdy stanowić podstawy umorzenia, jest sporo wyroków sądów w tych sprawach co orzekają po tej linii. Ja zawsze sprawdzam z 30 ust. 1 czy mogę umorzyć 

-
- Praktykant
- Zajmuję się: Świadczenia rodzinne i fundusz alimentacyjny
- Kontakt:
Mam ten sam problem z wnioskiem o umorzenie, proszę mi powiedzieć jak sprawdzacie sytuacje dochodową i rodzinną??? czy idzie pracownik socjalny na wywiad ??? czy robicie ten wywiad dla dłużników z funduszu???
-
- Stażysta
- Kontakt:
Dzięki za odp.
Też tak myślę art. 21 par. 1 pkt 3 KPA. Poczytałam wyroki zaczynam badanie bo mój delikwent wpłaca regularnie więc działam.
Też tak myślę art. 21 par. 1 pkt 3 KPA. Poczytałam wyroki zaczynam badanie bo mój delikwent wpłaca regularnie więc działam.
-
- Stażysta
- Kontakt:
Do ucząca się:
Wzywam gościa do przedstawienia dochodów, wydatków, zobowiązań, spiszę wywiad alimentacyjny i wezmę oświadczenie majątkowe i napiszę do komornika o wpłaty.
Wzywam gościa do przedstawienia dochodów, wydatków, zobowiązań, spiszę wywiad alimentacyjny i wezmę oświadczenie majątkowe i napiszę do komornika o wpłaty.
Oprócz Czy umorzyć? - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna przeczytaj również:
przyłączenie do postępowania egzekucyjnego
przyłączenie do postępowania egzekucyjnego
DŁUŻNIK OWD
zwiekszenie kwoty alimentów dot. poprzedniego okresu świadczeniowego
zawiadomienie z art. 304 kpk i 209 kk
Czy będą nienależnie pobrane świadczenia?
Podwyższenie FA
pismo inf o uznaniu dluznika do OWW
kontrol bigi
zł zł fundusz alimentacyjny
Prawidłowe postępowanie?
NEMEZIS e-doręczenia
OWD, wyniósł się
pismo z prokuratury PILNE
Jak dalej postąpić ze sprawą?
wezwanie DA a uchylenie decyzji przez OWW, co dalej?