Z góry zaznaczę, że nie jesteśmy OWD.
Dostałam pismo z prokuratury, czy w związku z wnioskiem prokuratora ( pismo z 2023r i wtedy jeszcze nie pracowałam w tym miejscu) wykonano czynności wobec dłużnika w związku ze skierowaniem wniosku o zatrzymanie prawka.
Faktycznie znalazłam w aktach takie pismo, ale widzę, iż moja poprzedniczka tego nie zrobiła. Poza tym, czy my jako OWW możemy wystąpić z wnioskiem o prawko?
Proszę pomóżcie, sprawa pilna - nie wiem co mam im odpisać.
pismo z prokuratury PILNE
-
- Referent
- Zajmuję się: FA
- Kontakt:
-
- Referent
- Kontakt:
Re: pismo z prokuratury PILNE
Zgodnie z art. 2 ust. 9 oraz art. 5 ust. 3–3b pkt 2 ustawy z dnia 7 września 2007 r. o pomocy osobom uprawnionym do alimentów (Dz.U. z 2025 r. poz. 438), kompetencję do kierowania wniosku o zatrzymanie prawa jazdy dłużnika alimentacyjnego posiada wyłącznie organ właściwy dłużnika, a nie organ właściwy wierzyciela.
Organ właściwy wierzyciela nie ma możliwości podejmowania czynności w zakresie zatrzymania prawa jazdy, ponieważ przepisy ww. ustawy jednoznacznie wskazują, że wniosek taki może zostać skierowany do starosty jedynie przez organ właściwy dłużnika, i to dopiero po wydaniu oraz uprawomocnieniu się decyzji o uznaniu dłużnika za uchylającego się od zobowiązań alimentacyjnych, o której mowa w art. 5 ust. 3 ustawy.
MYŚLICIE ŻE TO OK?
Organ właściwy wierzyciela nie ma możliwości podejmowania czynności w zakresie zatrzymania prawa jazdy, ponieważ przepisy ww. ustawy jednoznacznie wskazują, że wniosek taki może zostać skierowany do starosty jedynie przez organ właściwy dłużnika, i to dopiero po wydaniu oraz uprawomocnieniu się decyzji o uznaniu dłużnika za uchylającego się od zobowiązań alimentacyjnych, o której mowa w art. 5 ust. 3 ustawy.
MYŚLICIE ŻE TO OK?
-
- Stażysta
- Zajmuję się: FA i ŚR + wszelkie świadczenia osłonowe
- Kontakt:
Dopisałabym jeszcze, że w związku z tym, że dłużnik mieszka w ..... kompetencje w przedmiocie zatrzymania prawa jazdy posiada Burmistrz/Wójt/Prezydent miasta/gminy .....
A tak to jest bardzo OK
A tak to jest bardzo OK

-
- Referent
- Kontakt:
Tak własnie dopisałam, ze ostatni adres jaki posiadamy to X ( czyli nie nasza gmina ) i ze od 2022 nie ustalono innego miejsca zamieszkaniaFranna pisze: 04 cze 2025, 7:30 Dopisałabym jeszcze, że w związku z tym, że dłużnik mieszka w ..... kompetencje w przedmiocie zatrzymania prawa jazdy posiada Burmistrz/Wójt/Prezydent miasta/gminy .....
A tak to jest bardzo OK![]()
Oprócz pismo z prokuratury PILNE - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna przeczytaj również:
Podwyższenie FA
pismo inf o uznaniu dluznika do OWW
Czy umorzyć?
kontrol bigi
zł zł fundusz alimentacyjny
Prawidłowe postępowanie?
NEMEZIS e-doręczenia
OWD, wyniósł się
Jak dalej postąpić ze sprawą?
wezwanie DA a uchylenie decyzji przez OWW, co dalej?
Czy FA jest nienależnie pobrany?
naliczanie odsetek przez program
Od kiedy podwyższona kwota FA
18latek
rozszerzenie egzekucji na skutek zmiany wysokosci zabezpieczenia alimentów
Wszczynać czy nie wszczynać postepowania o uznaniu dłużnika za uchylającego