pismo z prokuratury PILNE

Wybrane tematy:
fundusz a spokrewniona rodzina zastętcza Art.209 a obcokrajowiec bez adresu cofniecie zatrzymania prawa jazdy Zwrot z US części kwoty tytułu wykonawczego Zgłoszenie do BIG KRZ - wniosek o założenie konta podmiotu i co dalej?
ODPOWIEDZ
Wik7.
Referent
Zajmuję się: FA
Kontakt:

pismo z prokuratury PILNE

Post autor: Wik7. »

Z góry zaznaczę, że nie jesteśmy OWD.
Dostałam pismo z prokuratury, czy w związku z wnioskiem prokuratora ( pismo z 2023r i wtedy jeszcze nie pracowałam w tym miejscu) wykonano czynności wobec dłużnika w związku ze skierowaniem wniosku o zatrzymanie prawka.
Faktycznie znalazłam w aktach takie pismo, ale widzę, iż moja poprzedniczka tego nie zrobiła. Poza tym, czy my jako OWW możemy wystąpić z wnioskiem o prawko?
Proszę pomóżcie, sprawa pilna - nie wiem co mam im odpisać.
Wik7.
Referent
Kontakt:

Re: pismo z prokuratury PILNE

Zgodnie z art. 2 ust. 9 oraz art. 5 ust. 3–3b pkt 2 ustawy z dnia 7 września 2007 r. o pomocy osobom uprawnionym do alimentów (Dz.U. z 2025 r. poz. 438), kompetencję do kierowania wniosku o zatrzymanie prawa jazdy dłużnika alimentacyjnego posiada wyłącznie organ właściwy dłużnika, a nie organ właściwy wierzyciela.
Organ właściwy wierzyciela nie ma możliwości podejmowania czynności w zakresie zatrzymania prawa jazdy, ponieważ przepisy ww. ustawy jednoznacznie wskazują, że wniosek taki może zostać skierowany do starosty jedynie przez organ właściwy dłużnika, i to dopiero po wydaniu oraz uprawomocnieniu się decyzji o uznaniu dłużnika za uchylającego się od zobowiązań alimentacyjnych, o której mowa w art. 5 ust. 3 ustawy.
MYŚLICIE ŻE TO OK?
Franna
Stażysta
Zajmuję się: FA i ŚR + wszelkie świadczenia osłonowe
Kontakt:

Post autor: Franna »

Dopisałabym jeszcze, że w związku z tym, że dłużnik mieszka w ..... kompetencje w przedmiocie zatrzymania prawa jazdy posiada Burmistrz/Wójt/Prezydent miasta/gminy .....

A tak to jest bardzo OK :)
Wik7.
Referent
Kontakt:

Franna pisze: 04 cze 2025, 7:30 Dopisałabym jeszcze, że w związku z tym, że dłużnik mieszka w ..... kompetencje w przedmiocie zatrzymania prawa jazdy posiada Burmistrz/Wójt/Prezydent miasta/gminy .....

A tak to jest bardzo OK :)
Tak własnie dopisałam, ze ostatni adres jaki posiadamy to X ( czyli nie nasza gmina ) i ze od 2022 nie ustalono innego miejsca zamieszkania
ODPOWIEDZ