jak doreczacie decyzje w sprawie dodatku mieszkaniowego?
-
- Praktykant
- Zajmuję się:
- Kontakt:
jak doreczacie decyzje w sprawie dodatku mieszkaniowego?
pytanko: czy decyzje w sprawie przyznania,odmowy wnioskodawca ma odebrac osobiscie czy trzeba im wysyłac?
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe/dodatki energetyczne/ archiwum zakładowe/ sekretariat/ prace społeczno - użyteczne
- Kontakt:
Re: jak doreczacie decyzje w sprawie dodatku mieszkaniowego
jak dobrze pamiętam to w KPA jest napisane, że to organ jest zobowiązany dostarczyć decyzję, albo pocztą albo przez upoważnionego pracownika do dostarczenia decyzji, oczywiście musi być ze zwrotnym potwierdzeniem odbioru, poczytaj sobie w KPA dział o doręczeniach
-
- Praktykant
- Zajmuję się:
- Kontakt:
u mnie jest taka praktyka ze wnioskodawcy kazdego miesiaca ,10tego odbieraja decyzje., zarzadcom wysyłamy decyzje przyznajaca dodatek.
-
- VIP
- Zajmuję się: DM DE
- Kontakt:
Oszczędność... odbierają osobiście . Wysyłam tylko odmowy
-
- Stażysta
- Zajmuję się: DM/DE/CEIDG/ALKO
- Kontakt:
I serio wszyscy tak przychodzą do Was? Ja wszystko wysyłam, tylko pracownicy ZGM (mieszkania gminne) odbierają osobiście, ewentualnie sama zanoszę...
-
- VIP
- Zajmuję się:
Mam pytanie: z czego wynika obowiązek osobistego odbioru lub w ogóle obecności w urzędzie?
Póki nie będzie konkretnego wyjaśnienia, to mim zdaniem odbiór osobisty tylko z łaskawości wnioskodawcy, której lepiej nie nadużywać. W ogólnym przypadku to raczej obowiązek gminy by wszystko doręczyć.
Póki nie będzie konkretnego wyjaśnienia, to mim zdaniem odbiór osobisty tylko z łaskawości wnioskodawcy, której lepiej nie nadużywać. W ogólnym przypadku to raczej obowiązek gminy by wszystko doręczyć.
-
- Referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
też przychodzą po odbiór, ale pytamy czy wysłać czy może przyjść po odbiór,
jeśli nie przyjdą w wyznaczonym terminie czekam około 5-7 dni i wysyłamy pocztą,
najczęściej jest to tylko kilka decyzji, 3, 5, nigdy nie więcej niż 10, więc i tak korzyść jest kolosalna,
ponadto jeżeli coś trzeba poprawić we wniosku, coś co nie wpływa na wydanie decyzji,
to już nie wysyłamy wezwania tylko przy odbiorze poprawia.
jeśli nie przyjdą w wyznaczonym terminie czekam około 5-7 dni i wysyłamy pocztą,
najczęściej jest to tylko kilka decyzji, 3, 5, nigdy nie więcej niż 10, więc i tak korzyść jest kolosalna,
ponadto jeżeli coś trzeba poprawić we wniosku, coś co nie wpływa na wydanie decyzji,
GORZATKA
-
- Podinspektor
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Robię identycznie, jak @GORZATKA. Powrót wnioskodawcy w celu odbioru decyzji jest fajny, bo czasem właśnie zdarzy się, że czegoś brakuje (ostatnio przyjęłam nie podpisany wniosek - czasem człowiek straci koncentrację i nie zauważy). Pani mi podpisała i super. Czasem też, jak myślę, uniknęłam kilku odwołań, wyjaśniając przy odbiorze decyzji wnioskodawcy, dlaczego ma mniejszy dodatek itp. Odszedł i się nie odwołał...
-
- Praktykant
- Zajmuję się: świadczenia
- Kontakt:
Mamy podobne praktyki. Imo, to jest spora oszczędność i pieniędzy i czasu.GORZATKA pisze:też przychodzą po odbiór, ale pytamy czy wysłać czy może przyjść po odbiór,
https://aktywnomania.pl
-
- VIP
- Zajmuję się: DM DE
- Kontakt:
A jesli nie przyjdą odebrać? To zostaje Ci niepoprawiony wniosek?...GORZATKA pisze: ponadto jeżeli coś trzeba poprawić we wniosku, coś co nie wpływa na wydanie decyzji,
Oprócz jak doreczacie decyzje w sprawie dodatku mieszkaniowego? - Dodatki mieszkaniowe przeczytaj również:
nowy wzór wezwania po nowelizacji
najemca wyprowadził się z mieszkania
Zmiany w kodeksie postępowania admin. a DM
mieszkanie po zmarłym ojcu a dm
odmowa przyznania dodatku mieszkaniowego
Archiwizacja, ogrom dokumentów
Jak obliczyć ryczałt jeżeli osoba nie ma prądu
zaświadczenie dla męża decyzja na żonę
Zwrot podatku - zaświadczenie z US (wymagacie?)
Ryczałt- brak co., cw., gazu,
Artykuł 79 Kodeksu Post. Adm. nowelizacja
Wydatki!
Pani mieszka/nie mieszka...
jak udowodnić nieprawdziwy skład
Rozpatrzenie wniosku
Za mały dodatek