Jak funkcjonują DPS`y - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 2 z 2    [ Posty: 15 ]

Napisano: 12 kwie 2013, 12:25

Widzę, że jak wszędzie. Ludzie są pomocni i mniej pomocni.

Napisałem, że czytanie ustawy to dobra rada, ale nie po to się pytam na tym forum by takie rady uzyskać.

Chciałbym po prostu by ktoś w najprostszym języku przełożył to co jest w ustawach i wskazał różnice... Jeżeli nie ma dobrej duszy, to też spoko. Dam rade.

ps. czy to forum dla potencjalnych mieszkańców DPS? (...)
~zenek

Napisano: 12 kwie 2013, 12:34

No to jak nie ma kontraktu? Skoro \"mieszkańcem opiekuje się lekarz rodzinny i pielęgniarka środowiskowa lub pielęgniarka opieki długoterminowej\" to przecież nie z dobrej woli?

Czy to osoby zatrudnione na kontrakcie przez kierownika placówki (DPS)? Na własnej działalności gospodarczej? Bo jak inaczej mogą świadczyć usługi? DPS zawierają umowy z podmiotami leczniczymi? Ktoś ten kontrakt musi podpisać no chyba że wszędzie usługi lekarza, pielęgniarki są pełnopłatne - w co nie chce uwierzyć.

Mieszkaniec DPS zachoruje na nowotwór. Czy może wrócić do DPS? Do ZOL/ZPO go przecież nie przyjmą (rozp.) - do hospicjum (a stan nie jest terminalny - np w okresie remisji)? Czy jednak wraca do DPS?

Skoro DPS to \"normalne mieszkanie\" to dlaczego nie mogę wybrać do którego DPS mogę się udać? Co z prywatnymi DPS? Jeżeli chcą być w \"sieci socjalnej\" - dostawać pacjentów z dofinansowaniem gminy/rodziny to są do czegokolwiek zobowiązani?

Raz jeszcze zadam pytanie, czy oprócz ustawy o pomocy społecznej i rozporządzeniu o DPS są inne opracowania, które w sposób przejrzysty wytłumaczyły by działanie systemu?

Pozdrawiam,
zenek
~zenek

Napisano: 12 kwie 2013, 14:29

-mieszkańcy w dps-ach są mieszkańcami gminy gdzie jest dps i maja takie same prawa jak inni mieszkańcy gminy, czyli np. lekarz rodzinny i.t.p.
- mieszkaniec z nowotwprem może mieszkać w dps, chyba,że wymaga opieki hospisyjnej
-w przepisach jest napisane, że gmina najpierw kieruje do najbliższego dps samorzadowego, póżniej jak nie ma miejsca do innego samorzadowego, póżniej dopiero do prywatnego w[pisanego w rejestr wojewody
-mieszkaniec mozne wybrać dps, tylko odpowiedniego typu, ale jeżeli gmina dopłaca to raczej zeby był niedrogi, jeżeli w całości placi mieszkaniec to chyba nie ma przeszkód
- opracowania napewno są, poszukaj po internecie, jest wiele komentarzy, ale jak sam zauważyłeś są tylko dwa przepisy i interpretacje są i bywaja różne. I jest to dobre bo życia codziennego nie jest sie w stanie opisać rozporzadzeniami, sytuacje ludzi są bardzo rozne, potrzebna jest więc praktyka i wyczucie sprawy.
~ruda

Napisano: 12 kwie 2013, 16:41

OK. Czyli rozumiem, że korzystają z wizyt domowych z pobliskich przychodni i ewentualnie opieki pielęgniarskiej domowej. Czy jest tak, że mogą DPS zatrudniać pielęgniarki/lekarzy/opiekunów? (opiekunowie to pewnie są na bank i pielęgniarki). W tej formie o której pisałem powyżej?

Dzięki za rozwianie wątpliwości z nowotworami.

[- w przepisach jest napisane, że gmina najpierw kieruje do najbliższego dps samorzadowego, póżniej jak nie ma miejsca do innego samorzadowego, póżniej dopiero do prywatnego w[pisanego w rejestr wojewody]

Aby nazywać się DPS`em chyba mam obowiązek wpisać się do rejestru wojewody. Inaczej można prowadzić \"Dom starców\" i z tego co ostatnio w mediach było głośno, jednoznacznie wynika, że takie placówki bez wpisania do rejestru normalnie (legalnie) funkcjonują. Nie podlegają ponad to kontroli wojewody czy starostwa.

[-mieszkaniec mozne wybrać dps, tylko odpowiedniego typu, ale jeżeli gmina dopłaca to raczej zeby był niedrogi, jeżeli w całości placi mieszkaniec to chyba nie ma przeszkód]

No właśnie to jest pytanie. Jeżeli jestem prywatnym DPS i chciałbym świadczyć usługi dla mieszkańców, którzy mają dofinansowanie z gminy oraz tych w pełni komercyjnych. Mogę przyjmować ludzi z ulicy? Kto ma priorytet? (Mieszkaniec komercyjny czy \"z gminy\"/\"państwowy\"). Jak to jest w praktyce?

Może tych pacjentów komercyjnych po prostu nie ma. Bo wszyscy (nawet Ci co płacą 100% ze środków własnych) trafiają do DPS z OPS?

Jeszcze poszukam opracowań na własną rękę - jak coś znajdę to się podzielę w tym temacie.

Pozdrawiam,
zenek
~zenek

Strona 2 z 2    [ Posty: 15 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x