Jak jest w końcu poprawnie ? - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 2 z 3    [ Posty: 28 ]

Napisano: 12 cze 2017, 13:35

a czy jego sytuacja uległa zmianie?
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 12 cze 2017, 13:54

A czy odmowę zarejestrowania ustalasz w trakcie wywiadu alimentacyjnego czy jest to już dalsze działanie przewidziane w ustawie? ustawa jasno określa co należny zrobić w przypadku gdy dłużnik odmówi zarejestrowania się w PUP nie ma tu zastrzeżenie że dotyczy to tylko sytuacji kiedy nie ma w mocy decyzji.
M&M123
Stażysta
Od: 13 kwie 2017, 13:37
Zajmuję się: FA

Napisano: 12 cze 2017, 14:10

to wydasz mu drugą decyzję?
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 12 cze 2017, 14:32

tak zgodnie z ustawą jeśli odmówi zarejestrowania to wszczęcie i decyzja kolejna jeśli się nie odwoła to starosta i wniosek o ściganie tak jak ustawa przewiduje. I tym sposobem nawet jeśli jest decyzja w mocy z lat ubiegłych to mogę po raz kolejny złożyć wniosek o ściganie i o zatrzymanie prawa jazdy które są ścisłe związane z wydaniem decyzji o uchylaniu się w danym okresie. (i zatrzymam tym sposobem np prawo jazdy tym dłużnikom którzy wyrobili sobie prawko później niż decyzje z lat ubiegłych)
M&M123
Stażysta

Napisano: 12 cze 2017, 14:46

a znasz KPA?
art. 156 par.1 pkt 3 kodeksu postępowania administracyjnego: nieważna jest decyzja dotycząca sprawy już poprzednio rozstrzygniętej inną decyzją ostateczną.
Zgodnie z art. 105 par. 1 kodeksu postępowania administracyjnego gdy postępowanie z jakiejkolwiek przyczyny stało się bezprzedmiotowe w całości albo w części, organ administracji publicznej wydaje decyzję o umorzeniu postępowania odpowiednio w całości albo w części
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 12 cze 2017, 14:56

To dlaczego do 2016r. co roku wydawało się kolejną decyzje choć ten przepis w KPA brzmiał tak samo? A poza tym tu jest co roku nowa przesłanka wszczęcia postępowania bo wysyłasz mu kolejne zobowiązanie do rejestracji i on po raz kolejny odmawia rejestracji wszczynasz kolejne postępowanie i badasz inny okres nie płacenia alimentów. Więc to nie jest dokładnie taka sama decyzja co roku
M&M123
Stażysta

Napisano: 12 cze 2017, 15:09

"To dlaczego do 2016r. co roku wydawało się kolejną decyzje choć ten przepis w KPA brzmiał tak samo?"
ja nie wydawałem - umarzałem postępowanie.

"A poza tym tu jest co roku nowa przesłanka wszczęcia postępowania bo wysyłasz mu kolejne zobowiązanie do rejestracji i on po raz kolejny odmawia rejestracji wszczynasz kolejne postępowanie i badasz inny okres nie płacenia alimentów. Więc to nie jest dokładnie taka sama decyzja co roku"
chyba sama czujesz,że to co piszesz jest mocno naciągane. Nie uznajesz go przecież za dłużnika na jeden okres
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 13 cze 2017, 11:31

A ja gryzłam się z tematem i gryzłam aż wreszcie ustaliłam sobie tok postępowania i w tym opisanym wyżej przypadku: wszczynam postępowanie, następnie je umarzam powołując się na to że już wcześniej była wydana decyzja a potem Prokuratura i Starostwo. Sorry ale jeśli tak będziemy postępować to NIGDY już nie będzie powodu/przyczyny/ argumentu aby ścignąć dłużnika.
Malwina69
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 22 mar 2016, 14:19
Zajmuję się:

Napisano: 13 cze 2017, 11:41

Właśnie dłużnika nie uznajemy za uchylającego się w danym okresie świadczeniowym, u dłużnika nie ma okresów świadczeniowych. Uchyla się i tyle i jest jedna decyzja, nie wydajemy za każdym razem nowej, ww. art. 156 par. 1 pkt 3 KPA.
Michalina26
Awatar użytkownika
Referent
Od: 16 mar 2017, 10:54

Napisano: 13 cze 2017, 11:52

Michalina26 pisze:Właśnie dłużnika nie uznajemy za uchylającego się w danym okresie świadczeniowym, u dłużnika nie ma okresów świadczeniowych. Uchyla się i tyle i jest jedna decyzja, nie wydajemy za każdym razem nowej, ww. art. 156 par. 1 pkt 3 KPA.
.... no własnie
Malwina69
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 22 mar 2016, 14:19
Zajmuję się:

Strona 2 z 3    [ Posty: 28 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x