jak liczyć sprawozdanie Z06

Wybrane tematy:
Przejście z asystenta rodziny na prac.soc. limit do 2000 z zfśś ubezpieczenie członka komisji przeciwalkoholowej Wypowiedzenie umowy o pracę zgłoszenie osoby przez płatnika Zatrudnienie obywatela Ukrainy
ODPOWIEDZ
mrrruk

jak liczyć sprawozdanie Z06

Post autor: mrrruk »

W SPRAWOZDANIU ZO6 ZA ROK 2014 W DZIALE 3 JAK LICZYCIE CZAS PRACY NIEPRZEPRACOWANY OGÓŁEM ORAZ OPŁACONY PRZEZ ZAKŁAD PRACY ? CO ODLICZYĆ, CO DOLICZYĆ ;)
maro1
Praktykant
Zajmuję się:
Kontakt:

Re: jak liczyć sprawozdanie Z06

Post autor: maro1 »

Dział 3. Czas pracy

W dziale 3 należy podać roczny czas pracy zatrudnionych wykazanych w dziale 1 wiersz 1 rubr. 1.

W wierszu 1 należy podać czas pracy faktycznie przepracowany, tj. sumę godzin przepracowanych (w godzinach normalnych i nadliczbowych). Czas przepracowany w godzinach normalnych jest to czas przepracowany w obowiązującym daną grupę pracowników wymiarze czasu pracy.

W wierszu 2 czas przepracowany w godzinach nadliczbowych jest to czas przepracowany ponad obowiązujące pracownika normy czasu pracy. Dla potrzeb badania godziny dyżurów zakładowych i godziny pracy w pomocy doraźnej pracowników służby zdrowia oraz godziny ponadwymiarowe nauczycieli należy potraktować jako godziny nadliczbowe.
W wierszu tym wykazujemy tylko nadgodziny opłacone z wynagrodzenia osobowego.

W wierszu 3 należy wykazać czas nieprzepracowany ogółem, tj. tę część normatywnego czasu pracy, w ciągu którego zatrudniony był nieobecny w pracy lub nie przystąpił do niej, bez względu na powód, np.: niezdolność do pracy spowodowana chorobą lub sprawowanie opieki nad chorym członkiem rodziny, potwierdzone zwolnieniem lekarskim (zarówno opłacone przez zakład pracy, jak i opłacone z innych środków, m.in. z ZUS), urlopy wypoczynkowe, okolicznościowe, urlopy macierzyńskie, ojcowskie, rodzicielskie i profilaktyczne, urlopy zdrowotne nauczycieli oraz urlopy bezpłatne, a także zwolnienia z powodów osobistych i rodzinnych, zwolnienia w celach szkoleniowych, zwolnienia do prac społecznych, przestoje płatne,strajki, pozostałe zwolnienia i nieobecności usprawiedliwione oraz nieobecności nieusprawiedliwione.
Nie wykazuje się urlopów rehabilitacyjnych (tj. okresu niezbędnego do przywrócenia zdolności do pracy pracownika, który otrzymuje świadczenie rehabilitacyjne), urlopów wychowawczych i urlopów bezpłatnych udzielonych na okres dłuższy niż 3 miesiące (nieprzerwanie).
Okres ferii zimowych i letnich należy traktować jako urlop wypoczynkowy (zgodnie z Kartą Nauczyciela). Przerwy świąteczne i inne dni wolne dla nauczycieli zaliczamy do czasu nieprzepracowanego.

W wierszu 4 należy wykazać czas nieprzepracowany opłacony przez zakład pracy. Bez dni wolnych.

https://raport.stat.gov.pl/forms.z06a_2 ... /help.html

przy czym dz.3 rubr 3 (czas nieprzepracowany ogolem)

... nie wykazuje sie czasu nieprzepracowanego wykazanego ze srodkow ZUS jezeli okres ten trwał powyzej 14 dni nieprzerwanie w danym m-cu (z.chorob, opiek, ...) informacja jest dostepna jak najedziesz mysza na niebieskie koleczko z "i" za tekstem "czas nieprzepracowany ogolem"
mrrr

Post autor: mrrr »

Dziękuję Mario za odpowiedź. Objaśnienia też mam do wglądu, tylko nie wiem jak przeliczyć czas pracy w dziale 3 rub. 4. Co od czego odjąć, bo nie jest jasno napisane :? W rubr 3 wpisałam czas pracy nie uwzględniając zwolnień powyżej 14 dni i 33 dni. A nie wiem co podać w rubr, nr 4.????
maro1
Praktykant
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: maro1 »

poz 3 wykazujesz to co pracodawca czyli urlopy, wynagrodzenie chorobowe, okolicznosciowe, tak jak w tym co wczesniej napisalem z zusem nie przekraczajacym 14 dni

33 dni wynagrodzenia chorobowego wliczasz, nie wykazujesz zusu

4
oplacony przez zaklad czyli minus to co zostalo z zusow
MarKaz

Post autor: MarKaz »

wliczając chorobowe uwzględniam również weekendy? Czy tylko dni robocze? Jak to jest z osobami zatrudnionymi np. na pół etatu. Takim osobom licze dzień chorobowego razy 4 godziny?
ODPOWIEDZ