Proszę o pomoc.
Mieszkanie jest wynajmowane u osoby prywatnej czynsz miesięczny 1100zł do tego czynsz do spoldzielni (załącznik)
Jak prawidłowo policzyć wydatki?
domofon? liczyc jako wydatek?brodafix pisze: ↑27 sty 2025, 8:50co mówi treść umowy najmu ?
jakie koszty ma ponosić najemca?
jeśli z treści umowy najmu wynika jasno, że ma płacić odstępne [tj. czynsz 1100 zł ]
+ opłaty do spółdzielni wynikające z powyższego wydruku czynszu to ja bym przyjął :
1. f. remontowy +eksploatacja + domofon + czynsz 1100 zł [ ww. wydatki obniżył do stawki gminnej]
2. co + podgrzanie wody + woda + opłata stała CO, CW + legalizacja liczników + wywóz nieczystości
do końca nie wiem co z tą Vectrą ?![]()
moim zdaniem należydomofon? liczyc jako wydatek?
Opłatę za TV odliczam. Nie ma dodatku na oglądanie serialibrodafix pisze: ↑27 sty 2025, 8:50co mówi treść umowy najmu ?
jakie koszty ma ponosić najemca?
jeśli z treści umowy najmu wynika jasno, że ma płacić odstępne [tj. czynsz 1100 zł ]
+ opłaty do spółdzielni wynikające z powyższego wydruku czynszu to ja bym przyjął :
1. f. remontowy +eksploatacja + domofon + czynsz 1100 zł [ ww. wydatki obniżył do stawki gminnej]
2. co + podgrzanie wody + woda + opłata stała CO, CW + legalizacja liczników + wywóz nieczystości
do końca nie wiem co z tą Vectrą ?![]()
Opłatę za TV odliczam. Nie ma dodatku na oglądanie seriali :lol:
a przeglądy budowlane, instalacji gazowej, kominiarskie?brodafix pisze: ↑27 sty 2025, 11:00moim zdaniem należydomofon? liczyc jako wydatek?
art. 6 ust.4 pkt 2
opłaty związane z eksploatacją i utrzymaniem nieruchomości w częściach przypadających na lokale mieszkalne w spółdzielni mieszkaniowej;
opłaty za: domofon, energ. elektryczna w pom. wspólnych, winda to są te rodzaje wydatków, które są związane funkcjonalnie z zamieszkiwaniem w lokalu