Jak obliczyć wysokość DM! pierwszy raz!POMOCY - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 25 wrz 2014, 14:28

Witam,
bardzo prozę o pomoc przy wyliczeniu dodatku mieszkaniowego, nigdy tego nie robiłam, to jest mój pierwszy dodatek mieszkaniowy i kompletnie nie mam zielonego pojęcia od czego zacząć...siedze w ustawie, rozporządzeniach itd...i jetem w kropce!
podam dane, jeśli ktoś by mi pomógł go wyliczyć to byłabym bardzo wdzięczna!
Dane z wniosku:
- godpodarstwo 3 osobowe (matka + 2 małych dzieci) nie-pracująca (ojciec dzieci w areszcie)
- mieszkanie wynajmowane o pow użytkowej -55 m2

wydatki:(z wniosku)
-czynsz stały i opłata eksploat.- 750 zł,
- centralne ogrzewanie - 200 zł,
- ciepła woda - 50 zł,
- zimna woda - 50 zł,

Centralne ogrzewanie- jest
centralnie ciepła woda - jest
instalacja gazu przewodowego - BRAK

Dochód rodziny to zasiłek rodzinny - 154 zł na miesiąc

i teraz zielonego pojecia nie mam jak to zrobić....
w naszej gminie stawka bazowa za mieszk kom. wynosi - 2,00 zł/ 1 m2 + zwiększenia
Zwiększenia:
1) lazienka z inst.wod-kan +20%
2) WC w mieszkaniu +10%
3) C.O. INDYWIDUALNIE W MIEZKANIU +30%
4) c.o. w kotłowni zbiorczej w bud + 20%
5) instalacja gazowa w mieszk + 10%
BŁAGAM POMÓŻCIE!!!
AgataB86

Napisano: 28 wrz 2014, 10:17

Zanim wyliczać, trzeba uporządkować sprawę — najlepiej od początku:
1. sprawdzić poprawność wniosku, czy wszystkie miejsca należycie wypełnione, czy jest komplet załączników, czy już okazano co konieczne
2. zweryfikować wielkość gospodarstwa domowego
3. stosownie do wyników powyższego zweryfikować dochód
4. rozważyć można przy tym wywiad środowiskowy
5. sprawdzić czy gmina wprowadziła limit wysokości dodatku, a jeśli tak to jaki
6. ustalić czynsz gminny odpowiadający rozważanemu przypadkowi
...

Może niektóre wyjaśnię.
Ad. 1. Sprawdzić od początku wszystko, bo sądząc po zadanym pytaniu, nie wszystko może być jak trzeba. Przede wszystkim na wniosku już musi być podana całkowita kwota wydatków potwierdzona podpisem zarządcy (!!!). Wtedy urzędnikowi zostaje co najwyżej sprawdzić, a i to nie jest konieczne, niekonieczne też wszelkie zestawienia — za wyjątkiem wyodrębnienia kwoty czynszu.
Ad. 2. Jeśli ktoś w areszcie, to jeszcze nie znaczy, ze mamy wykluczyć go z gospodarstwa domowego — to zależy na jak długo, od kiedy, czy po wyroku itd.
Ad.3. Można mieć wątpliwości co do podanego dochodu, bo jeśli utrzymać mieszkanie za podaną kwotę, to formalnie śmierć z głodu zanim pierwszy dodatek przyjdzie. I to raczej na ulicy.
Ad. 5. Jeśli gmina nie wprowadziła limitu, to zostaje standardowe ograniczenie 70% wydatków. Przy niskim poziomie dochodu ten limit rozstrzyga o wysokości dodatku i szczegółowe wyliczenia praktycznie niepotrzebne.
Ad. 6. To nie pracownik od dodatków i nie teraz ma głowić się jaki czynsz. Konkretny czynsz (ewentualnie konkretne stawki) ustala tzw. organ wykonawczy na podstawie wytycznych rady gminy. Na tym etapie najlepiej znaleźć w gminie pracownika prowadzącego sprawy lokalowe i on niech poda odpowiedni czynsz lub przynajmniej niech poda najwyższą stosowaną stawkę. Jeśli jest administrator, to może on.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 29 wrz 2014, 8:36

Dzięki za odpowiedź!
Ojciec dzieci jest w areszcie jeszcze na 4 lata (do 2018 - wystapilam do wiezienia i mi odpisali).
1)raczej wniosek ok wypelniony
2)osob w gosp. domowym - 3 (wpisane we wniosku i tak wynika z wywiadu środ.)
3)pani utrzymuje sie na chwile obecna z rodzinnego tylko - tak jak pisalam 154 zł na miesiac
4)wywiad srodowiskowy mam przeprowadzony
5) gmina nie ma limitu dodatku mieszkaniowego - akurat Pani X miezkanie wynajmuje prywatne (nie gminne)
6) w gminie stawka bazowa jest 2 zł za m2 plus zwiększnia tj pisałam wyżwej.
Całkowita kwota wydatków za mieszkanie we wniosku wpisane 900 zł - potwierdzone przez zarządce!
i co teraz?
AgataB86:)

Napisano: 29 wrz 2014, 14:57

proszę o pomoc...czas mnie goni, a ja dalej siedze w miejscu z wyliczeniami...wg moich obliczeń wyszło mi dodatku mieszkaniowego 283,83 zł...
Gość

Napisano: 30 wrz 2014, 9:33

Zapewne już dawno byłaby podpowiedź, gdybyśmy mieli jasność danych.
Weźmy dla przykładu wydatki. Z jednej strony jest niby 750+ 200+50+50=1050 zaś z drugiej potwierdzono 900. Jak to rozebrać? (potwierdzoną kwotę należy rozebrać, czyli wyodrębnić czynsz).
Do tego brakuje mi wydatków na śmieci. Czyżby nie występowały???

Teraz zastanówmy się jaki czynsz gminny lub jaka stawka. Czy wychodząc od wspomnianej stawki bazowej należy dodać wszystkie zwiększenia czy tylko niektóre? Czyli które? W jakiej kolejności? Czy kolejne procenty liczyć o stawki bazowej czy może od stawki już zwiększonej (tj. A+0,1A+0,2A... czy może A*1,1*1,2... ???) Czy zaokrąglić każdą czy na końcu? Do ilu cyfr? Dlaczego i czy na pewno taka łamigłówka spada na pracownika od dodatku, skoro ustawowym obowiązkiem wójta jest ustalić konkretne stawki (z ustawy o ochronie praw lokatorów...). Czy może taka stawka już jest, tylko ja jej nie widzę? W takim przypadku ustalenie wysokości dodatku nie zajęłoby więcej niż parę minut.

Pominę dalej aspekt dochodów, choć nie wierzę, że na wydatki rzędu 900-1050zł co miesiąc wystarcza 154 złote i jeszcze zostaje na jedzenie :shock: Czyżby cud?
PCW
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 30 wrz 2014, 15:00

wydaje mi się, że do stawki bazowej (2 zł za 1m2) nalezy dodac te zwiekszenia, ktore sa w wynajmowanym lokalu... a jeszcze mam jedno pytanie, jesli jest pomoc finansowa dla tej pani ze strony rodziny to tez ja wliczam?? nic w ustawie nie pisze na ten temat!? Pani nie jet zdeklarowana do śmieci....
AgataB86)

Napisano: 30 wrz 2014, 21:26

Zgoda, zwiększenia dodać, tylko które?

Z kolei pomoc finansową ze strony rodziny można uważać za darowiznę i w zasadzie doliczyć. Wysokości dodatku na ogół to nie zupełnie zmieni, ale wniosek nabiera wiarygodności. Skoro nie zmieni, to raczej nie warto teraz robić awantury, lecz dopisać gdzieś w dokumentacji sprawy uwagę o tym wsparciu i zapamiętać do kolejnych postępowań.
PCW
VIP
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x