Pani miala przyznany DM od 01.02.2014-31.07.2014. We wrzesniu składa mi ponownie wniosek i dołącza decyzję o rencie z 2013r. której to nie dołączyla składając poprzednio wniosek. Rozumiem że zgodnie z art 7 ust 9 poprzedni DM jest nienależnie pobrany. Bardzo prosze o wyjasnienie postępowania jakie mam podjąc. To jest moja pierwsza taka sytuacja, moja poprzedniczka taż nigdy takich dec. do zwrotu nie wydawała. nie mam się kogo poradzić. pomóżcie
zula pisze:dołącza decyzję o rencie z 2013r. której to nie dołączyla składając poprzednio wniosek.
Po pierwsze nie musiała załączać, z żadnego przepisu taki obowiązek nie wynika.
Po drugie jeśli nawet nie okazała, to nie znaczy że nie uwzględniła. To należałoby najpierw sprawdzić.
Po trzecie np. mogła nie mieć wypłaty.
W sumie nie widać powodu do niepokoju.
Jeśli coś podejrzewacie, to trzeba delikatnie sprawdzić poprzednie postępowanie, a przede wszystkim jego potencjalne wyniki. Jeśli wynik dobry lub prawie dobry, to zostawcie w spokoju, niezależnie od poprawności wprowadzonych danych. Bezsensowna awantura, jeśli wyjdzie tyle samo, co jest dość prawdopodobne, a nawet gdy parę groszy mniej.
Ja to bym wezwała Panią na podstawie art. 50 Kpa celem złożenia wyjaśnień i ustaliła czy prawidłowo został wpisany dochód za trzy miesiące, jeśli jest wszystko ok to po temacie, jeśli jest różnica to robimy zawiadomienie o wszczęciu postępowania art. 61 & 1 i 4 z urzędu w sprawie uchylenia decyzji o przyznaniu dm ze względu na nowe okoliczności mające wpływ na decyzję, potem uchylamy decyzję i przyznajemy nowy po ustaleniu nowych okoliczności, gdy się uprawomocni, znów zawiadomienie o wszczęciu postępowania z urzędu w sprawie zwrotu nienależniej pobranej kwoty dm, i decyzją żądająca zwrotu nienależnie pobranej kwoty dm. To tak w skrócie.