Taryfa G11 Bezpieczny - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 24 wrz 2014, 9:54

Hej czy ktos potrafi wyliczyc ryczał z faktury G11 ale nie tej zwykłej taryfy tylko dokładnie GSC Bezpieczny to jest jakas tam tarfya promocyjna.. no i mam problem z wyliczeniem .. podam jakie są w niej nazwy towaru i usługi, wskazanie poprzednie i obecne oraz wartość netto.

Sprzedaz energii:
Energia elek. czynna całodobowa: (d. wskazań) : 05.12.13-03.06.14 zużycie: 552 wartość netto: 149,87
Opłata handlowa: (daty wskazań) : 01.01.14-30.06.14

Dystrybucja energii:
Opłata dystr. zm. całodobobowa: (daty wskazań): 05.12.13-31.12.13 zużycie: 93 wartość netto: 17,65
Opłata dystr. zm, całodobowa: (daty wskazań): 31.12.13-03.06.14
zużycie: 459 wartość netto: 85,70
Opłata dystrybucyjna stała (daty wskazań) : 01.01.14-30.06.14
Opłata przejsciowa (daty wskazań) : 01.01.14-30.06.14
Opłata abonamentowa (daty wskazań) : 01.01.14-30.06.14

Normalnie wiem jak liczyc w zwyklej taryfie G11, ale tej niestety nie wiem.. mam nadzieje ze ktos pomoze.. Podałam tylko nieliczne wartości, gdyz liczac ryczałt w taryfie G11 bierze sie wartosci netto energi elek. oraz opłaty dystrybucyjnej ale gdyby trzeba było do tego cos wiecej to podam:)
jaa

Napisano: 24 wrz 2014, 11:24

ja na twoim miejscu zadzwoniłabym do zakładu energetycznego i spytała jaka jest w tym przypadku cena 1kwh tzn jak piszesz taryfa G11 Bezpieczny
kika5

Napisano: 24 wrz 2014, 11:38

Dzwoniłam i spytałam, ale chodzi mi o sam fakt wyliczenia tego, bo gdyby ktos sie mnie spytal skad sobie tą cene wymyślilam? Jedynie mogłabym powiedziec ze zakład energetyczny mi tak powiedział ale nawet dla siebie chciałabym wiedziec skad sie to wzieło, mogłam co prawda spytac energetyki jak to wyliczyli ale wyleciało mi z głowy, bo chcialam znac wtedy cene brutto:) próbowałam liczyc to juz na rózne sposoby i byc moze w to wliczona jest jakas promocja a faktura niczego takiego nie zawiera..
jaa

Napisano: 25 wrz 2014, 9:35

Nie bardzo wiem w czym problem.
Ja — ogólnie mówiąc — biorę odpowiednio wszystkie składniki zależne od zużycia energii czyli praktycznie od kWh, sumuję ceny, dzielę przez odpowiednie zużycie w kWh i mam wynik.

W zadanym przykładzie ja otrzymuję (brutto):
(149,87+17,65+85,70)*(1+0,23):552=0,5642zł/kWh.

Ten wynik wydaje się wiarygodny, jednak dla pewności warto porównywać z innymi, np. informacją z zakładu. Jeśli jest różnica znacząca, to trzeba szukać błędu, przy czym różnica rzędu paru procent może być wynikiem zmian stawek - z wyżej podanego sposobu wychodzi średnia ważona z okresu rozliczeniowego, podczas gdy zakład podaje z zasady stawki aktualne na dziś.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 25 wrz 2014, 10:28

Ogólnie na moim terenie cena za 1 kwh wynosi 0,5429 a jak pytałam energetyki to podali wlasnie mi znaczaca różnice bo 0,3109 brutto i to jest pakiet jakis tam promocyjny na 2 lata i wynika z tego ze faktura nie zawiera informacji o tej promocji..bo juz liczylam na wszystkie sposoby:) Nowa umowa z inna taryfa musiała byc zawarta na przełomie czerwca jakos tak, gdyz w poprzednim dodatku na fakturze była normalna kwota zgodna z energetyka. Ogólnie policze zgodnie z tym jaka podała mi energetyka, ale chciałam miec tylko dla siebie informacje gdyby ktos mnie spytal skad sie to wzieło:)
jaa

Napisano: 25 wrz 2014, 12:35

jaa pisze:Ogólnie na moim terenie cena za 1 kwh wynosi 0,5429
TaaaK??? Czyżby nie było różnych taryf? A ta z promocji to co?
jaa pisze:podali wlasnie ... pakiet jakis tam promocyjny
Czyli mogą być różne taryfy. A skąd wiadomo że ta otrzymana faktura ma związek z tamtą promocją??? Jeśli już rozmawiać z tą energetyką, to od razu wypytać o stawki z tamtej faktury i jak je można odczytać.
jaa pisze: Ogólnie policze zgodnie z tym jaka podała mi energetyka
Z jednej strony nie jest to zgodne z przepisem prawa, który jaki wiadomo nakazuje czytać z indywidualnego rachunku. Z drugiej strony przy takim podejściu pytającej próżne są nasze wysiłki na forum. Niech robi co uważa, to wszak jej, a nie nasz problem.
PCW
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 26 wrz 2014, 11:40

Napisałam ogolnie na moim terenie cena za 1 kwh g wynosi 0,5429 dotyczy to faktur z którymi do tej pory sie spotykałam czyli takich które maja taryfe tylko G11 bez zadnych promocji. Oczywiscie z taryfa G12 tez sie spotykałam na codzien wiec nie jest dla mnie to problemem i wiem ze tam jest jakas mala roznica. Akurat w tym przypadku Pani ma G11 GSC Bezpieczny i z informacji uzyskanej od energetyki oni poinformowali mnie ze wlasnie ta Pani zawierajac z nimi umowe, zawarła wlasnia ta promocyjna G11 GSC Bezpieczny.. jednoczesnie gdy spytalam wiec jaka wynosi cena brutto dla tej Pani przy takiej fakturze (miała ja przed oczami przez nr platnika) to mi taka cene podali 0,3109.. Dziś dzwoniłam ponownie do energetyki w celu spytania o to w takim razie jak powinnam ta cene wyliczyc na podstawie danych zawartych w fakturze - ten ryczałt ktory mi podali, to Pani niestety nie udzielila mi odpowiedzi na to pytanie gdyz ewidentnie nie wiedziała jak, bo maja program ktory sam za nich to liczy.. No i nie jest to moja wina ze cieżko wyczytac ta cene z tego indywidualnego rachunku.. a co jak odczytam zle? to przeciez tez bedzie niezgodne z prawem ze sobie zle wyliczylam.. to chyba lepiej zasugerowac sie danymi z energetyki i napisac notatke służbową.
jaa

Napisano: 26 wrz 2014, 13:58

my bierzemy pod uwagę tylko te pozycje gdzie występują ilość zużytych kwh i ich wartość nie uwzględniamy kwot liczonych przez miesiące
zek1

Napisano: 27 wrz 2014, 21:35

Dokładnie takiego schematu ja też się trzymam i podpowiadam na forum.

Jeśli chodzi o omawiany przypadek, to tamta pani w zakładzie mogła nie wziąć wszystkiego pod uwagę, po drugie ważniejsza jest treść pisana od mówionej, po trzecie ogólnie lepiej (m.in. bezpieczniej !) przyznać większy ryczałt, po czwarte szkoda sił na dywagacje, za te marne w sumie 1 czy 2 złote.
PCW
VIP
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x