czytałam kilka różnych for i poradników jednak wszędzie piszą inaczej...

dlatego chciałabym zasięgnąć fachowej porady osób które się znają tutaj na forum pomocy społecznej
otóż pomyślałam o dodatku mieszkaniowym, ponieważ mieszkam sama z dzieckiem , i jest mi ciężko opłacić czynsz i bieżące rachunki - czynsz wynosi 400 zł (w czynszu opłata za C.O. mała zaliczka na wodę fundusz remontowy gaz windę i podatki) dodatkowo miesięcznie około 100 zł za prąd i 100 zł dopłaty za wodę
Mam wiec kilka pytan:
1. Zarabiam 1300 zł, rozumiem że sama powinnam opłacać max. 195 zł czynszu ??? (15 % dochodów) czy jest jeszcze jakoś inaczej?
2. Mieszkanie ma 52 m2, norma dla 2 os wynosi 40 m, mieszczę się ledwo, ale mieszcze w powierzchni, tylko jak to liczyc? czynsz według 40 m czy 52 ? rozumiem, że mam odliczyć 70 zł za gaz? (ryczałt)
3. Otrzymuję również zasądzone alimenty od byłego męża w wys. 1000 zł na syna - nie otrzymuję ich na konto, tylko przekazem pocztowym, czy jest to dochód? jeśli tak, przekroczyłabym max. możliwy dochód o 100 zł więc czy można by jakoś ukryć te alimenty przed MOPSem, tak abym oficjalnie miała tylko dochod 1300 zł z pracy? czy Mops się że tak powiem "dowie" ?
4. mieszkanie jest wynajmowane - mam podpisaną umowę najmu itp. oprócz w/w czynszu i mediów muszę opłacać właścicielowi dodatkowo 300 zł - czy kwota odstępnego wlicza się jako koszty mieszkania? i dostanę do tego dodatek?
5. oprócz zaliczki w czynszu płacę co miesiąc za wodę - około 100 zł. czy to też zalicza się jako wydatek na mieszkanie? w sumie to woda, ale wolę się upewnić, bo wiem, że prąd nie....
6. rozumiem ze jesli dostane dodatek to rowniez moge dostac energetyczny???
Podsumowując:
dochód 1300 albo 2300 zł
metraż 52 m
2 osoby
wydatki: 400 czynsz + 100 woda + 300 zł odstępne za najem = 800 zł
Pozdrawiam