jak obliczyć wysokość dodatku i czy alimenty to dochód - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 29 maja 2015, 21:21

witam,
czytałam kilka różnych for i poradników jednak wszędzie piszą inaczej... :(
dlatego chciałabym zasięgnąć fachowej porady osób które się znają tutaj na forum pomocy społecznej
otóż pomyślałam o dodatku mieszkaniowym, ponieważ mieszkam sama z dzieckiem , i jest mi ciężko opłacić czynsz i bieżące rachunki - czynsz wynosi 400 zł (w czynszu opłata za C.O. mała zaliczka na wodę fundusz remontowy gaz windę i podatki) dodatkowo miesięcznie około 100 zł za prąd i 100 zł dopłaty za wodę
Mam wiec kilka pytan:
1. Zarabiam 1300 zł, rozumiem że sama powinnam opłacać max. 195 zł czynszu ??? (15 % dochodów) czy jest jeszcze jakoś inaczej?
2. Mieszkanie ma 52 m2, norma dla 2 os wynosi 40 m, mieszczę się ledwo, ale mieszcze w powierzchni, tylko jak to liczyc? czynsz według 40 m czy 52 ? rozumiem, że mam odliczyć 70 zł za gaz? (ryczałt)
3. Otrzymuję również zasądzone alimenty od byłego męża w wys. 1000 zł na syna - nie otrzymuję ich na konto, tylko przekazem pocztowym, czy jest to dochód? jeśli tak, przekroczyłabym max. możliwy dochód o 100 zł więc czy można by jakoś ukryć te alimenty przed MOPSem, tak abym oficjalnie miała tylko dochod 1300 zł z pracy? czy Mops się że tak powiem "dowie" ?
4. mieszkanie jest wynajmowane - mam podpisaną umowę najmu itp. oprócz w/w czynszu i mediów muszę opłacać właścicielowi dodatkowo 300 zł - czy kwota odstępnego wlicza się jako koszty mieszkania? i dostanę do tego dodatek?
5. oprócz zaliczki w czynszu płacę co miesiąc za wodę - około 100 zł. czy to też zalicza się jako wydatek na mieszkanie? w sumie to woda, ale wolę się upewnić, bo wiem, że prąd nie....
6. rozumiem ze jesli dostane dodatek to rowniez moge dostac energetyczny???

Podsumowując:
dochód 1300 albo 2300 zł
metraż 52 m
2 osoby
wydatki: 400 czynsz + 100 woda + 300 zł odstępne za najem = 800 zł

Pozdrawiam
saswiktoria
Praktykant
Od: 29 maja 2015, 20:59
Zajmuję się:

Napisano: 29 maja 2015, 22:21

Brawo brawo .......... czy mamy uczyć kantować i kraść ? bo to czyste złodziejstwo !!!!
Alimenty to dochód bo za dochód uważa się wszelkie przychody z małymi wyjątkami a w dodatkach jak się pojawia samotna matka to każdy urzędnik zada pytanie o rodzinne i alimenty .......... ustalić je nie stanowi kłopotu ...... a jak je się wyniucha po wypłacie dodatku ojjjjjjjjj będzie bolało :lol:
I teraz małe pytanko czy dla paru złotych warto się szmacić oszukując co ?
małe ww
Podinspektor
Od: 11 kwie 2014, 9:44
Zajmuję się:

Napisano: 30 maja 2015, 17:38

małe ww pisze:Brawo brawo .......... czy mamy uczyć kantować i kraść ? bo to czyste złodziejstwo !!!!
Alimenty to dochód bo za dochód uważa się wszelkie przychody z małymi wyjątkami a w dodatkach jak się pojawia samotna matka to każdy urzędnik zada pytanie o rodzinne i alimenty .......... ustalić je nie stanowi kłopotu ...... a jak je się wyniucha po wypłacie dodatku ojjjjjjjjj będzie bolało :lol:
I teraz małe pytanko czy dla paru złotych warto się szmacić oszukując co ?

szkoda, że przy próbie wzięcia kredytu na mieszkanie nie potraktowano alimentów jako dochód... więc myślałam że jest tak i tu, no cóż...
przykre jest że mieszkamy w takim kraju gdzie zakazują aborcji, a kiedy już matka urodzi dziecko nie może liczyć na jakąkolwiek pomoc od państwa... tym bardziej makabryczne jest to że samotna matka nie może liczyć na żadne dodatki rodzinne i mieszkaniowe jeśli pracuje na pełny etat za najnizsza :(

ale nie to jest tematem, więc nie offtopujmy.... prosze o odp dot. wody...
saswiktoria
Praktykant
Od: 29 maja 2015, 20:59
Zajmuję się:

Napisano: 30 maja 2015, 20:14

nie trzeba było wrzucać zdania o ukrywaniu dochodów to odpowiedz była by bardziej pełna

A co do pomocy państwa...... powiem jedno ..... pełne rodziny również nie otrzymują wielkiej pomocy. W tym przypadku trzeba powiedzieć może nie wygodne zdanie ale nader prawdziwe .... bo do tanga trzeba dwojga....... jest matka i ojciec i to oni po rozstaniu powinni dbać o swoje potomstwo a nie rozglądać się na pomoc z podatków innych pełnych rodzin nie rzadko mających mniejszy dochód .......... 1000 zł to nie małe alimenty czyli tatuś jest szmalowny a więc powinien się ponad to poczuć żeby jego potomek miał dach nad głową.
A co dodatku powierzchnia jest na styk....... jeden cm wystarczy żeby odmówić dodatku
Ukrywać dochodów nie radzę bo z 1300 zł trudno jest opłacić 800 zł + inne wydatki związane z mieszkaniem a o żywności nie wspomnę bo odrazu widać że coś tu nie gra i taka sytuacja może się spotkać z odmową z powodu rażącej dysproporcji
małe ww
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 30 maja 2015, 20:45

Droga saswiktorio
Nie warto wysilać się na samodzielne obliczanie dodatku. Sprawa jest zbyt zawiła.

Na początek trzeba ustalić powierzchnię. Zasiewam wątpliwość, bo jest mało prawdopodobne, by wielkość ta wynosiła dokładnie 52m², a przy minimalnym przekroczeniu dalsze rozważania całkiem zbędne.
Jeśli mieści się ona w tej normie, to najlepiej udać się do gminy, zanieść umowę najmu, pokazać opłaty (konkretnie: za c.o., wodę i śmieci), które saswiktorię obciążają i prosić o sprawdzenie. Można nawet formalnie złożyć wniosek, wtedy okaże się na 100%.

Ja rozumiem trudności i rozgoryczenie, ale mieć żal do państwa za każdy problem nie wydaje się słuszne (co nie oznacza totalnego rozgrzeszenia tego państwa i jego władz, o nie).
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 30 maja 2015, 21:24

Widzę że PCW jesteś bardziej powściągliwe ode mnie ale ja jak już mnie poznaliście jestem prosty jak frytka z Macdonalda ...... i wale bez ogródek
a kombinatorów i naciągaczy wręcz nie znosze
Mi również się nigdy nic nie należało od państwa ZA KARĘ bowiem po godzinach prowadziłem własną naukę jazdy a nie jeden z moich interesantów miał mi za złe że mam dwie prace .......... lecz szybko ogon pod siebie tulił gdy słyszał że chętnie go za trudnię gdy przyjdzie ze stosownymi uprawnieniami
a jak mi na co brakowało to nie utyskiwałem na państwo lecz zamiast o 20 wracałem do domu o 22 i tyrałem w niedziele od 9 do 20......... ech szkoda słów ....
jedynka dwójka i spokojnie po woli do przodu ;) i uwaga na tramwaje :lol: :lol: :lol: :lol:
małe ww
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 30 maja 2015, 21:47

jedynie mi żal, że uczyłem innych jeździć a własnego syna nie miałem czasu nauczyć jeździć rowerkiem i że widziałem go gdy był mały tylko śpiącego ..... gdy wstawałem i szedłem do pracy on JESZCZE spał a gdy wracałem on JUŻ spał........... teraz jest odwrotnie ja jeszcze śpię lub już spie gdy on już dorósł

a i teraz nie bimbam lecz na jednym monitorze mam otwarte forum i leci audiobook wiedzmina a na drugim program KS-PPS na którym robię chałturkę dla 8 stomatologów

PCW jest sobota a więc miast borykać się z DM może chlapniem po piwku co ? :?: :lol:
małe ww
Podinspektor
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x