jak pomóc rodzinie - Ośrodki Interwencji Kryzysowej

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 24 cze 2010, 10:56

Jestem pracownikiem socjalnym i nie bardzo wiem jak pomóc rodzinie. Prosze o pomc.
W jednym domu mieszkają dwie siostry z czwórką wlasnych dzieci. Pierwsza z nich ma czteroletniego syna i obecnie znajduje się w kolejnej ciąży po raz drugi z tym samym mężczyzną, który zresztą ma własną rodzinę. Jej dochód to alimenty i zasiłek rodzinny. Kobieta jest bardzo schorowana, źle znosi ciąże. Jej siostra ma rentę, zaś jej trzej synowie są już pełnoletni i pracują. Należy podkreślić że wszyscy są w pewnym stopniu upośledzeni. Ogólnie rodzina jest bardzo nieporada. W stosunku do jednego z chlopców istnieje również podejrzenie, że wykorzystuje seksualnie matkę i ciotkę., Sprawa była badana przez prokuraturę, jednak skończyło się na jej umorzeniu. Sytuacja rodziny jest bardzo trudna. Rodzina nie potrafi umiejętnie gospodarować swoimi środkami pieniężnymi i prowadzić gospodartswa domowego. Sądzę, że podopieczna, która obecnie jest w ciąży nie poradzi sobie z wychowaniem kolejnego dziecka. Zwyczajnie nie jest do tego zdolna fizycznie (chorowita i słaba) a po drugi nie ma do tego żadnych warunków jeśli chodzi o zabezpieczenie finansowe (pomimo iż korzysta z pomocy społecznej). JAK MOŻNA POMÓC TAKIEJ RODZINIE!!!
~Basia

Napisano: 10 mar 2011, 14:29

u nas są asystenci rodziny, może ktoś taki dla tej rodziny jako wsparcie? ewentualnie zrobić wywiad w kierunku osób spokrewnionych kto by również pomagał tej rodzinie?
~karolina

Napisano: 17 mar 2011, 0:01

Nie ma pewnego stopnia upośledzenia jest lekki, umiarkowany, znaczny i głęboki. Może trzeba ich ubezwłasnowolnić, a sytuacje jeszcze nienarodzonego dziecka nie juz po urodzeniu zbada sąd rodzinny.
~mikka

Napisano: 14 gru 2011, 10:51

Myślę, że kontrakt socjalny trzeba zawrzeć i dawać zasiłek jako marchewkę w zamian za konkretne działanie strony np. udział w zajęciach jakiegoś DPS-u, bądź zobowiązanie do takiego zachowania ktre będzie pożądane dla dobra sytuacji
~Zorro

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x