JAk potraktowć dochod- Prośba o pomoc!
-
- Praktykant
- Zajmuję się: Oswiata
- Kontakt:
JAk potraktowć dochod- Prośba o pomoc!
Kobieta zaczela pracę od 1 wrzesnia. W październiku przyniosla zaświadczenie swoje i meza za miesiąc wrzesien-dochod przekracza. Więc na wrzesien bedzie odmowa?czy od października, a wrzesien się nalezy? skoro wyplatę oboje dostali w październiku za wrzesien?
-
- Stażysta
- Zajmuję się: ST
- Kontakt:
Re: JAk potraktowć dochod- Prośba o pomoc!
Kryterium za sierpień spełnia i za wrzesień spełnia więc prawo na wrzesień można przyznać.
Skoro pierwsze wynagrodzenie otrzymali w październiku, to wliczasz to do dochodu w październiku, bo w październiku dysponowali tymi pieniędzmi.
Więc wrzesień przyznanie.
Skoro pierwsze wynagrodzenie otrzymali w październiku, to wliczasz to do dochodu w październiku, bo w październiku dysponowali tymi pieniędzmi.
Więc wrzesień przyznanie.
-
- Praktykant
- Zajmuję się: Oswiata
- Kontakt:
Byłam przekonanan ze nie nalezy się od wrzesnia...
-
- Stażysta
- Zajmuję się: oświatą
- Kontakt:
Cytat z książki P. Ciszewskiego:
"PYTANIE: Przyznałem stypendium na kwartał - od września do listopada. Na początku grudnia wnioskodawczyni dostarczyła zaświadczenie, z którego wynikało, że mąż był zatrudniony na umowę o dzieło od 5 sierpnia do 25 listopada. Na koniec dzieła, czyli 25 listopada, otrzymał za ten okres wynagrodzenie w kwocie 4000 zł. Czy powinienem dochód ten podzielić na czas, w którym trwała umowa, i od września cofnąć stypendium, ponieważ z jednej strony mąż już we wrześniu przekracza kryterium dochodowe? Z drugiej strony wynagrodzenie otrzymał dopiero pod koniec listopada.
ODPOWIEDŹ: Ustawa o pomocy społecznej, która ma tu zastosowanie, każe przypisać ten dochód proporcjonalnie do całego okresu, za który przysługuje. Tak więc konieczne będzie cofnięcie prawa do stypendium już od września."
"PYTANIE: Przyznałem stypendium na kwartał - od września do listopada. Na początku grudnia wnioskodawczyni dostarczyła zaświadczenie, z którego wynikało, że mąż był zatrudniony na umowę o dzieło od 5 sierpnia do 25 listopada. Na koniec dzieła, czyli 25 listopada, otrzymał za ten okres wynagrodzenie w kwocie 4000 zł. Czy powinienem dochód ten podzielić na czas, w którym trwała umowa, i od września cofnąć stypendium, ponieważ z jednej strony mąż już we wrześniu przekracza kryterium dochodowe? Z drugiej strony wynagrodzenie otrzymał dopiero pod koniec listopada.
ODPOWIEDŹ: Ustawa o pomocy społecznej, która ma tu zastosowanie, każe przypisać ten dochód proporcjonalnie do całego okresu, za który przysługuje. Tak więc konieczne będzie cofnięcie prawa do stypendium już od września."
-
- Stażysta
- Kontakt:
Mam taką samą sytuację i kompletnie nie wiem co mam zrobić...
Pani podjęła zatrudnienie od 6 września i dostarczyła mi dochód za przepracowany niepełen miesiąc.
Ja uważam, że skoro stypendium na wrzesień wyliczamy na podstawie dochodów z sierpnia i jeśli kwota nie przekracza 514 zł to przyznajemy stypendium szkolne od września, więc analogicznie bym odmówiła stypendium szkolne od października wyliczając to na podstawie dochodów za wrzesień. Też tak uważacie???
Wrzesień - przyznaję w kwocie XYZ
Października - Odmowa

Ja uważam, że skoro stypendium na wrzesień wyliczamy na podstawie dochodów z sierpnia i jeśli kwota nie przekracza 514 zł to przyznajemy stypendium szkolne od września, więc analogicznie bym odmówiła stypendium szkolne od października wyliczając to na podstawie dochodów za wrzesień. Też tak uważacie???
Wrzesień - przyznaję w kwocie XYZ
Października - Odmowa
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: ps,św, stypendia
- Kontakt:
ewcik- ja rteż tak robię- jak Ty i uważam,że Ciszewski nie ma racji
-
- Praktykant
- Zajmuję się: Stpendia, dodatek energetyczny, dodatek mieszkaniowy
- Kontakt:
Też robie tak samo, jak Wy mamala i ewcik 

-
- Stażysta
- Kontakt:
Bardzo dziękuję za odpowiedź
super jestem spokojniejsza 

Oprócz JAk potraktowć dochod- Prośba o pomoc! - Stypendia przeczytaj również:
zasiłek szkolny - ile można przeznaczyć z dotacji
Zasiłek szkolny - borelioza czy jest to zdarzenie losowe?
Podział Stypendium czy ktoś pomoże
zasiłek szolny na ile dzieci?
Zmiana od września proszę o pomoc
Termin wyplaty stypendium listopad lub grudzien
Zasiłek okresowy, czy wliczam za 1 m-c??
jak liczyć wysokość stypendium
Zmiana dochodu w trakcie miesiąca
Stypendium nienależne od listopada
Wniosek po 15 września. Jak potraktować taką sytuację
Jak będzie wyglądała teraz decyzja
praca w komisji wyborczej - dochód
stypendia Jaka jest kwota dochodu na jednego członka rodziny
minimalnie przekroczony dochód - co z tym zrobić?
praca za granicą ?co z tym zrobić ?