JAk potraktowć dochod- Prośba o pomoc!

Wybrane tematy:
przeliczenie dochodów Skład rodziny od kiedy wliczać członka rodziny pismo z kuratorium o wkładach własnych Stypendia szkolne, zmiana kryterium dochodowego Wzór decyzji Wypłata zasiłku szkolnego
ODPOWIEDZ
Sonia12345
Praktykant
Zajmuję się: Oswiata
Kontakt:

JAk potraktowć dochod- Prośba o pomoc!

Post autor: Sonia12345 »

Kobieta zaczela pracę od 1 wrzesnia. W październiku przyniosla zaświadczenie swoje i meza za miesiąc wrzesien-dochod przekracza. Więc na wrzesien bedzie odmowa?czy od października, a wrzesien się nalezy? skoro wyplatę oboje dostali w październiku za wrzesien?
vero
Stażysta
Zajmuję się: ST
Kontakt:

Re: JAk potraktowć dochod- Prośba o pomoc!

Post autor: vero »

Kryterium za sierpień spełnia i za wrzesień spełnia więc prawo na wrzesień można przyznać.

Skoro pierwsze wynagrodzenie otrzymali w październiku, to wliczasz to do dochodu w październiku, bo w październiku dysponowali tymi pieniędzmi.

Więc wrzesień przyznanie.
Sonia12345
Praktykant
Zajmuję się: Oswiata
Kontakt:

Post autor: Sonia12345 »

Byłam przekonanan ze nie nalezy się od wrzesnia...
Marta2806
Stażysta
Zajmuję się: oświatą
Kontakt:

Post autor: Marta2806 »

Cytat z książki P. Ciszewskiego:
"PYTANIE: Przyznałem stypendium na kwartał - od września do listopada. Na początku grudnia wnioskodawczyni dostarczyła zaświadczenie, z którego wynikało, że mąż był zatrudniony na umowę o dzieło od 5 sierpnia do 25 listopada. Na koniec dzieła, czyli 25 listopada, otrzymał za ten okres wynagrodzenie w kwocie 4000 zł. Czy powinienem dochód ten podzielić na czas, w którym trwała umowa, i od września cofnąć stypendium, ponieważ z jednej strony mąż już we wrześniu przekracza kryterium dochodowe? Z drugiej strony wynagrodzenie otrzymał dopiero pod koniec listopada.

ODPOWIEDŹ: Ustawa o pomocy społecznej, która ma tu zastosowanie, każe przypisać ten dochód proporcjonalnie do całego okresu, za który przysługuje. Tak więc konieczne będzie cofnięcie prawa do stypendium już od września."
ewcik0291
Stażysta
Kontakt:

Post autor: ewcik0291 »

Mam taką samą sytuację i kompletnie nie wiem co mam zrobić...:( Pani podjęła zatrudnienie od 6 września i dostarczyła mi dochód za przepracowany niepełen miesiąc.
Ja uważam, że skoro stypendium na wrzesień wyliczamy na podstawie dochodów z sierpnia i jeśli kwota nie przekracza 514 zł to przyznajemy stypendium szkolne od września, więc analogicznie bym odmówiła stypendium szkolne od października wyliczając to na podstawie dochodów za wrzesień. Też tak uważacie???

Wrzesień - przyznaję w kwocie XYZ
Października - Odmowa
mamala
Starszy referent
Zajmuję się: ps,św, stypendia
Kontakt:

Post autor: mamala »

ewcik- ja rteż tak robię- jak Ty i uważam,że Ciszewski nie ma racji
pa_wol
Praktykant
Zajmuję się: Stpendia, dodatek energetyczny, dodatek mieszkaniowy
Kontakt:

Post autor: pa_wol »

Też robie tak samo, jak Wy mamala i ewcik :)
ewcik0291
Stażysta
Kontakt:

Post autor: ewcik0291 »

Bardzo dziękuję za odpowiedź :) super jestem spokojniejsza :)
ODPOWIEDZ