Opłata za duplikat - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]

Napisano: 15 mar 2023, 12:43

Witam, Pani złożyła wniosek na duplikat karty w lutym, ale karta przyszła teraz w marcu, więc powiedzcie która opłata obowiązuje? Bo stawka zmieniła się od marca i teraz nie wiem czy Pani ma zapłacić 11 zł bo wniosek złożony był w lutym czy 13 zł bo karta odebrana będzie w marcu :?
qwertyops
Stażysta
Od: 10 kwie 2017, 11:31
Zajmuję się: ST i KDR

Napisano: 15 mar 2023, 12:54

qwertyops pisze:
15 mar 2023, 12:43
Witam, Pani złożyła wniosek na duplikat karty w lutym, ale karta przyszła teraz w marcu, więc powiedzcie która opłata obowiązuje? Bo stawka zmieniła się od marca i teraz nie wiem czy Pani ma zapłacić 11 zł bo wniosek złożony był w lutym czy 13 zł bo karta odebrana będzie w marcu :?
A od kiedy to opłatę za duplikat pobiera się dopiero po wydaniu karty? Przecież wprowadzając wniosek do systemu trzeba podać czy wniesiono opłatę czy też została osoba z niej zwolniona. Co zrobisz jak osoba teraz Ci już za nią nie zapłaci?

Pozdrawiam
lukas19861
Referent
Od: 04 kwie 2019, 12:43
Zajmuję się: KDR, OP3 i nie tylko :)

Napisano: 15 mar 2023, 13:08

u nas robimy od lat, że wprowadzam wniosek, przychodzi karta, Pani/Pan opłaca i wtedy wydajemy
qwertyops
Stażysta

Napisano: 15 mar 2023, 13:24

Księgowa stała na stanowisku że osoba nie może zapłacić za coś czego nie ma w momencie złożenia wniosku, więc razem z szefową ustaliły że osoba płaci dopiero jak ta karta do nas przyjdzie
qwertyops
Stażysta

Napisano: 15 mar 2023, 13:36

qwertyops pisze:
15 mar 2023, 13:24
Księgowa stała na stanowisku że osoba nie może zapłacić za coś czego nie ma w momencie złożenia wniosku, więc razem z szefową ustaliły że osoba płaci dopiero jak ta karta do nas przyjdzie
Haha czyli za prawo jazdy, dowód rejestracyjny itp w Waszym urzędzie też płaci się po wydaniu?? Niezła ta księgowa, ciekawe jak będzie się tłumaczyć przy kontroli. I już widzę jak wszczyna postępowanie egzekucyjne jak osoba nie zapłaci po przyznaniu duplikatu karty (bo dochód skarbu państwa jest w systemie widoczny). Współczuję potem z zabawą i rozwiązaniem takiej sytuacji.
lukas19861
Referent
Od: 04 kwie 2019, 12:43
Zajmuję się: KDR, OP3 i nie tylko :)

Napisano: 15 mar 2023, 13:58

Jak widać forum jak zwykle niezawodne i zawsze się musi znaleźć ktoś kto jeszcze bardziej dowali niż pomoże, miłego dnia życzę :)
qwertyops
Stażysta

Napisano: 15 mar 2023, 14:22

dokładnie jak piszesz, zawsze ktoś taki się znajdzie niestety .... pozdrawiam :)
marta_k_24
Praktykant
Od: 03 lip 2020, 8:55
Zajmuję się: Referent

Napisano: 15 mar 2023, 16:02

u nas obowiązuje wysokość opłaty na dzień złożenia wniosku. nie wyobrażam sobie też płacenia za kartę przy wydaniu karty... wydawanie kart musiałoby odbywać się w okienku kasowym w takim razie :o
jeżeli już brać coś pod uwagę, to ewentualnie datę przyznania karty...? no ale ktoś musiałby wtedy przyjść, zapłacić i wtedy następuje "klik" w systemie...
ale fakt, skoro w systemie należy wybrać, czy nie wniesiono wniosku o zwolnienie z opłaty, czy odmowa zwolnienia, czy właśnie zwolnienie - czyli bezpłatna karta, to musi to już być ustalone. co, jeśli klient dowiedziałby się przy odbiorze karty, że ma zapłacić i dopiero wtedy wniósł wniosek o zwolnienie z opłaty?
takie rozmyślania ode mnie, ale nadal - opłata musi być przed przyznaniem karty jak dla mnie, szczególnie, że nawet jeżeli nie otrzymuje plastiku od ręki - otrzymuje nową kartę elektroniczną :shock:
rikli
Referent
Od: 15 maja 2019, 10:25
Zajmuję się: KDR

Napisano: 16 mar 2023, 8:50

również zgadzam się z wypowiedziami że opłatę wpłaca się w dniu składanie wniosku ;)
"To err is human, to forgive is divine"
ubu
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 27 lip 2017, 11:31

Napisano: 16 mar 2023, 10:38

Również stoję na stanowisku, iż opłatę należy pobrać w dniu składania wniosku. Mało tego, w dniu wprowadzania go do systemu ;) Nie wyobrażam sobie sytuacji wprowadzenia wniosku o duplikat, czy dodatkowej KDR bez opłaty. Co w sytuacji. kiedy ktoś zamówi duplikat, a potem nie odbierze. Kto pokryje koszty? Spada to na pracownika. Poza tym, musimy mieć na uwadze fakt, iż elektroniczna KDR również jest duplikatem, a ją wydajemy (system wydaje automatycznie ) w dniu wprowadzenia wniosku i zaakceptowania.

Mój przykład sprzed lat, kiedy jeszcze składało się sprawozdania S01, S02. Oczywiście nadal aktualny, bo sprawozdania z przychodów nadal się składa.

Pani opłaciła wniosek o duplikat 30.12. a wniosek przyniosła po nowym roku, więc do systemu wprowadziłam go w styczniu. Ileż miałam tłumaczenia (kwota za duplikat 95% odprowadzona do UW w grudniu) jaki był powód nadpłaty w jednym roku, a dlaczego miałam niedopłatę (wniosek w systemie w styczniu kolejnego roku) w kolejnym roku. O tej sytuacji musiałam pamiętać jeszcze w kolejnym roku, bo wyjaśnienia do sprawozdania dotyczyły dwóch lat z rzędu.

Takie sytuacje uczą nas i wyczulają naszą czujność. Przedstawiam ten przykład, bo to obrazuje, kiedy należy pobrać opłatę za duplikat.

Dobrze, że jest forum, bo dzięki niemu mamy możliwość dzielenia się swoimi doświadczeniami, a co za tym idzie, możemy uczyć się na doświadczeniach innych.

Pozdrawiam serdecznie :)
aczylok
Stażysta
Od: 27 kwie 2022, 11:11

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x