Gospodarstwo rolne - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 17 wrz 2015, 12:33

Klient jest współwłaścicielem w udziale 2/3 gruntów o powierzchni 1,2117 ha przeliczeniowych.
Jak wyliczyć dochód?
Brać pod uwagę tylko 2/3 gruntów? Wtedy nie ma ha więc nie wliczać?
Czy może najpierw wyliczyć dochód z całości gospodarstwa i wliczyć dwie trzecie do jego dochodu?
SocjalnyP

Napisano: 17 wrz 2015, 12:51

Ja robię tak jak piszesz w ostatnim zdaniu.
t.franek

Napisano: 17 wrz 2015, 12:59

Ja najpierw dziele gospodarstwo na tyle osób, ile jest do niego uposazonych. Biorę zaświadczenie z Urzedu Miasta i tam wyraznie jest napisane, że osoba X ma prawo do 1/3 powierzchni gospodarstwa. Do 1/3 gospodarstwa, a nie 1/3 dochodu z posiadanej ziemi. Wyliczam dochod osoby X, wiec na podstawie jakiego art. mialabym liczyc dochod calego gospodarstwa idzielic to na 3? Wydaje mi sie to niepoprawne. Licze dochod osoby X: cale gospodarstwo dziele na 3 częsc jest mniejsza niz 1 ha, wiec zgodnie z decyzją nie wliczam w dochod.
tojatoja

Napisano: 17 wrz 2015, 13:20

Praktycznie nie można wliczyć do dochodu osoby/rodziny kwoty mniejszej ( na dzień dzisiejszy) niż 250,00 zł, z tytułu posiadania gospodarstwa rolnego, gdyż oznaczałoby to, że posiada gospodarstwo rolne o powierzchni mniejszej niż 1 ha przeliczeniowy. Art 8 ust 4 pkt 6 wyraźnie mówi, że nie wlicza się dochodu z powierzchni użytków rolnych z powierzchni poniżej 1 ha przeliczeniowego.
konserwa

Napisano: 17 wrz 2015, 13:34

Zdecydowanie tak jak tojatoja : cale gospodarstwo dziele na 3 częsc; jest mniej niz 1 ha, wiec zgodnie z ustawą nie wliczam do dochodu.
agni

Napisano: 18 lut 2016, 14:25

Napiszcie proszę, czy ma ktoś może oficjalne wyjaśnienie dotyczące tej sprawy?
vvvvvvvvvvvvv

Napisano: 19 lut 2016, 9:35

Ja robię tak samo, jeśli mam na zaświadczeniu, że pan ma gospodarstwo rolne w udziale1/2 to dzielę gospodarstwo na 2 i wyliczam dochód i zawsze było tak robione.
erra

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x