Jak usprawnić koordynację? Zwalić robotę na gminy... - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 5 z 7    [ Posty: 67 ]

Napisano: 16 sie 2018, 16:13

Iks pisze:Jasne, nie mam co robić właśnie, to im będę skanował wnioski. :lol: Jak chcą elektronicznie to niech kogoś do cyfryzowania podeślą.
popieram! nie mam kiedy i nie mam czym i nie potrafie ... :mrgreen:
"W życiu zwycięża tylko głupi; mądry widzi przed sobą zbyt wiele trudności i traci pewność siebie zanim zacznie działać."
Erich Maria Remarque
Stańczyk
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 20 mar 2016, 16:47
Zajmuję się:

Napisano: 17 sie 2018, 8:50

uff bo myślałam że tylko ja taka niegrzeczna ;)
mika31
Awatar użytkownika
Referent
Od: 16 lut 2017, 14:32
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 17 sie 2018, 12:11

Na razie elektronicznie to chyba jak ktoś chce. Planują zrobić "dodatek" do programu, żeby bezpośrednio wysyłać wnioski z programu, ale jak to będzie wyglądało, to nie wiem :)
Wodociągi Kieleckie w sposób wzorcowy usuwają awarie, w sposób błyskawiczny. Jesteśmy w czołówce krajowej, a nawet światowej. Liczba awarii z roku na rok maleje.
Zofia
Podinspektor
Od: 19 lut 2015, 12:39
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 24 sie 2018, 12:42

Sytuacja rodziny: mąż pracuje za granicą, wnioskodawca aktywny zawodowo na terenie Polski - wniosek na 2 dziecko.
Czy bierzemy tłumaczenie umowy zagranicznej na urzędowy język RP? :evil: :evil:
PZ500+
Praktykant
Od: 24 sie 2018, 12:18
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 18 paź 2018, 20:18

chyba ten dodatek coraz bliżej.. :( wszystko za nich widze będziemy robić niedługo...
Załączniki
pismo do Kierownikow i Dyrektorow JOPS w sprawie integracji (1).pdf
(142.73 KiB) Pobrany 50 razy
"To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia..."
kiki88
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 11 sty 2015, 13:10
Zajmuję się: SR/ŚW

Napisano: 24 paź 2018, 7:56

Tylko fajnie, że ta procedura jest niezgodna z ustawą. Imo jeśli chcą, żeby postępowanie prowadził organ nie będący właściwym w sprawie to powinni zmienić ustawę i rozporządzenie.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 24 paź 2018, 8:28

A czy to nie będzie na zasadzie art. 52 kpa? No i jest też art. 51 kpa.
Wodociągi Kieleckie w sposób wzorcowy usuwają awarie, w sposób błyskawiczny. Jesteśmy w czołówce krajowej, a nawet światowej. Liczba awarii z roku na rok maleje.
Zofia
Podinspektor

Napisano: 24 paź 2018, 10:57

Niezbyt. KPA stosuje się w sprawach nieuregulowanych w ustawie. A w ustawie jest tak:

Art. 11. [Zadania wojewody]
1. Wojewoda właściwy ze względu na miejsce zamieszkania osoby ubiegającej się o świadczenie wychowawcze:
1) pełni funkcję instytucji właściwej w związku z udziałem Rzeczypospolitej Polskiej w koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego w przypadku przemieszczania się osób w granicach Unii Europejskiej, Europejskiego Obszaru Gospodarczego i Konfederacji Szwajcarskiej;
2) wydaje decyzje w sprawach świadczenia wychowawczego realizowanego w związku z koordynacją systemów zabezpieczenia społecznego.

Art. 17. [Obowiązki organów prowadzących postępowania w sprawie przyznania świadczenia]
1. Organ właściwy oraz wojewoda ustalający prawo do świadczenia wychowawczego są obowiązani do samodzielnego uzyskania lub weryfikacji drogą elektroniczną, za pośrednictwem ministra właściwego do spraw rodziny, lub drogą pisemną, od organów podatkowych lub ministra właściwego do spraw finansów publicznych, organów emerytalno-rentowych oraz z rejestrów publicznych, w tym z rejestru PESEL, o którym mowa w przepisach o ewidencji ludności, oraz drogą elektroniczną, za pośrednictwem ministra właściwego do spraw rodziny z systemu informacji oświatowej, o którym mowa w przepisach o systemie informacji oświatowej, z Centralnego Wykazu Ubezpieczonych, odpowiednio:

Art. 19. [Wezwanie do poprawienia lub uzupełnienia wniosku]
1. W przypadku złożenia nieprawidłowo wypełnionego wniosku, podmiot realizujący świadczenie wychowawcze wzywa pisemnie osobę ubiegającą się o świadczenie do poprawienia lub uzupełnienia wniosku w terminie 14 dni od dnia otrzymania wezwania. Niezastosowanie się do wezwania skutkuje pozostawieniem wniosku bez rozpatrzenia.
2. W przypadku gdy osoba złoży wniosek bez wymaganych dokumentów, podmiot realizujący świadczenie wychowawcze przyjmuje wniosek i wyznacza termin nie krótszy niż 14 dni i nie dłuższy niż 30 dni na uzupełnienie brakujących dokumentów. Niezastosowanie się do wezwania skutkuje pozostawieniem wniosku bez rozpatrzenia.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 24 paź 2018, 11:18

No to i tak pewnie w końcu zmienią przepisy - skoro w piśmie jest mowa, że "do czasu zmiany przepisów" wysyłamy też wniosek w formie papierowej, to wpiszą, że przekazujemy elektronicznie kompletny wniosek ze wszystkimi dokumentami i już.
Zofia
Podinspektor

Napisano: 24 paź 2018, 11:28

No jak wpiszą to będziemy działać na podstawie przepisów, dopóki nie wpisali to każą nam działać bezprawnie.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Strona 5 z 7    [ Posty: 67 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x