Dalej nie wiem podstawowych rzeczy:
- jaki jest stan psychiczny osoby (wiek nie jest podstawą do ubezwłasnowolnienia)?
- czy znacie wysokość jego dochodu, jeśli tak to skąd?
- czy były wezwania/wywiady u osoby umieszczonej w DPS?
- czy jest rodzina/osoby zobowiązane do opłat (tyknij ich, to często od razu znajdą Ci numer konta, dochody, akty notarialne, spadki, darowizny etc.)
Nie ważne że sprawa o ubezwłasnowolnienie trwa długo (zgłoś kandydata na opiekuna w swojej osobie to będzie szybko) - jeśli trzeba to zrobić i nie dostać w przyszłości po doopie od kontroli.
Kolejna sprawa: wiesz gdzie jest mieszkanie? to masz już prawie numer księgi wieczystej, a jak masz ten numer to sobie sprawdź wpisy w KW tutaj:
https://przegladarka-ekw.ms.gov.pl/eukw ... sowe=false
nie ma tam spadków - od razu zaznaczam
Jak dla mnie jestem coraz bardziej przekonany, że poszedłbym w kierunku typowo administracyjnym: ustalił dochody (nie wiem, może Urząd Skarbowy?) natychmiast wydał decyzję o odpłatności, a potem wszczął egzekucję z majątku skierowanego.
Odwoła się od decyzji o odpłatności? Nie - dobrze. Tak? Jeszce lepiej, bo będzie musiał udowodnić wysokość dochodów. Zakładam, że ktoś może mu pomóc i może już pomaga - forsiaści dziadkowie rzadko w RP są samotni

To się może okazać po jego śmierci, często tak bywa, niestety - gmina płaci a spadek bierze jakiś cwaniak