jak ustalić czy osoba posiada konto w banku - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 26 paź 2018, 9:01

Osoba została umieszczona w DPS decyzja sądu. Świadczenie emerytalne ma wypłacane z zagranicy bezpośrednio na swoje konto bankowe. W Polsce nie figuruje w ewidencji ZUS.
W związku z tym opłatę za pobyt w DPS będzie uiszczać Gmina. Jak ustalić w jakim banku osoba ta posiada konto lub inne lokaty, gdyż świadczenie jest płacone w euro i jest wysokie. Czy ktoś pisał już takie wnioski ?
male
Referent
Od: 27 mar 2017, 14:55
Zajmuję się: wszystkim

Napisano: 26 paź 2018, 12:16

Widzę dwa wyjścia - niestety obydwa pracochłonne:
1) ubezwłasnowolnienie - opiekun - roszczenie wobec zagranicznej instytucji wypłacającej rentę/emeryturę
2) sądowa sprawa z roszczeniem o zapłatę świadczenia zastępczego, w której to sprawie wnioskujecie do sądu o przymuszenie pozwanego do wyjawienia majątku, w tym numeru konta.
Rozumiem, że nie znacie wysokości dochodów, żeby wydać decyzję o odpłatności i poddać ją egzekucji adm (komornik zdaje się ma wgląd w konta). Nie wiem też czy osoba ta kwalifikowałaby się do ubezwłasnowolnienia (częściowo chociaż)
jakobos
Stażysta
Od: 30 maja 2007, 17:28
Zajmuję się:

Napisano: 26 paź 2018, 12:32

Dziękuję za wskazówki. Osoba ma 90 lat wiec do ubezwłasnowolnienia raczej się nadaje, jednak nie wiem czy warto o to zabiegać ( sprawy trwają bardzo długo. Ma tez własnościowe mieszkanie. Czy może ono stanowić zabezpieczenie do roszczeń Gminy po śmierci? A jeśli komuś go zapisał ? Sprawa trudna a osoba nie współpracuje.
male
Referent
Od: 27 mar 2017, 14:55
Zajmuję się: wszystkim

Napisano: 26 paź 2018, 13:29

Dalej nie wiem podstawowych rzeczy:
- jaki jest stan psychiczny osoby (wiek nie jest podstawą do ubezwłasnowolnienia)?
- czy znacie wysokość jego dochodu, jeśli tak to skąd?
- czy były wezwania/wywiady u osoby umieszczonej w DPS?
- czy jest rodzina/osoby zobowiązane do opłat (tyknij ich, to często od razu znajdą Ci numer konta, dochody, akty notarialne, spadki, darowizny etc.)

Nie ważne że sprawa o ubezwłasnowolnienie trwa długo (zgłoś kandydata na opiekuna w swojej osobie to będzie szybko) - jeśli trzeba to zrobić i nie dostać w przyszłości po doopie od kontroli.

Kolejna sprawa: wiesz gdzie jest mieszkanie? to masz już prawie numer księgi wieczystej, a jak masz ten numer to sobie sprawdź wpisy w KW tutaj: https://przegladarka-ekw.ms.gov.pl/eukw ... sowe=false

nie ma tam spadków - od razu zaznaczam

Jak dla mnie jestem coraz bardziej przekonany, że poszedłbym w kierunku typowo administracyjnym: ustalił dochody (nie wiem, może Urząd Skarbowy?) natychmiast wydał decyzję o odpłatności, a potem wszczął egzekucję z majątku skierowanego.
Odwoła się od decyzji o odpłatności? Nie - dobrze. Tak? Jeszce lepiej, bo będzie musiał udowodnić wysokość dochodów. Zakładam, że ktoś może mu pomóc i może już pomaga - forsiaści dziadkowie rzadko w RP są samotni ;) To się może okazać po jego śmierci, często tak bywa, niestety - gmina płaci a spadek bierze jakiś cwaniak
jakobos
Stażysta
Od: 30 maja 2007, 17:28
Zajmuję się:

Napisano: 27 paź 2018, 15:35

Ubezwłasnowolnienie - wiek nie jest podstawą, niepełnosprawność, w tym niesamodzielność także niekoniecznie. Jeśli nie jest wstanie lub nie chce Wam podać w jakim banku ma konto, a co więcej jakiegoś dokumentu o wysokości dochodów, to uruchomcie skarbówkę, dla nich ustalenie dochodów, w tym nr konta nie stanowi problemu ;)
Przyjaciółka
Stażysta
Od: 19 paź 2016, 23:10
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x