U kogo wywiad opiekuna czy osoby umieszczonej w DPS? - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 25 paź 2018, 14:35

Witam, u kogo przeprowadzacie wywiad środowiskowy osoby ubezwłasnowolnionej? U osoby ubezwłasnowolnionej np. umieszczonej w DPS czy u jego opiekuna prawnego w miejscu zamieszkania opiekuna? (Miejsca zamieszkania zupełnie inne województwa).
ewaewa
Stażysta
Od: 05 cze 2017, 9:26
Zajmuję się: PS

Napisano: 26 paź 2018, 13:06

§ 5 rozporządzenia w sprawie rodzinnego wywiadu środowiskowego
"W przypadku konieczności przeprowadzenia wywiadu z osobą ubezwłasnowolnioną wywiad przeprowadza się z jej opiekunem prawnym albo kuratorem, w obecności osoby ubezwłasnowolnionej i w miejscu jej przebywania."
Dwa województwa? co z tego?
opiekun ma być na wywiadzie u podopiecznego

czasami, sorry, zastanawiam się dlaczego to forum stało się miejscem, gdzie "fahofcy" pytają bez żenady o elementarne sprawy...
jakobos
Stażysta
Od: 30 maja 2007, 17:28
Zajmuję się:

Napisano: 26 paź 2018, 14:25

Podobno nie ma głupich pytań bywają tylko głupie odpowiedzi.

Czy może jeszcze ktoś mógłby podzielić się swoimi doświadczeniami jak w temacie?
Klient przebywa ok. 500 km w DPS od miejsca swojego dawnego zamieszkania. Opiekunem prawnym jest osoba mieszkająca u nas w gminie. Wywiad do tej pory przeprowadzał pracownik socjalny domu, tutaj u nas opiekun podpisywał oświadczenia. Spotkałam się z opinią prawną wg której najlepiej gdyby były przeprowadzone dwa wywiady. Wyjazd opiekuna do miejsca obecnego przebywania klienta obecnie niemożliwy.
ewaewa
Stażysta
Od: 05 cze 2017, 9:26
Zajmuję się: PS

Napisano: 29 paź 2018, 14:50

Skoro masz legalną (nie mówię, że wygodną, ale na pewno nie głupią) odpowiedź na swoje pytanie, to czego oczekujesz? Cudotwórców tu na forum jak widać nie ma, bo jakoś nikt nie kwapi się dawać dobrych rad.
Odpowiedz mi tylko na jedno pytanie: skoro wyjazd opiekuna prawnego do swojego podopiecznego nie wchodzi w grę, to co on zrobi, jeśli podopieczny trafi do szpitala i będzie potrzebna pilnie jego zgoda na zabieg? Odmówi?
Zmierzam do tego, że trzeba brać różne ewentualności pod uwagę:
1) zmiana opiekuna (wiem, wiem...)
2) jakieś notarialne pełnomocnictwo dla kogoś, kto przebywa blisko podopiecznego
jakobos
Stażysta
Od: 30 maja 2007, 17:28
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x