Jak wprowadzacie w POMOŚCIE posiłki w szkole pow. 100% - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 2 z 3    [ Posty: 23 ]

Napisano: 02 kwie 2014, 14:37

ja mam wszystkie 3 uchwały, to jakie będzie dofinansowanie od wojewody tylko do 100 % czy do 150 %
~Ela

Napisano: 02 kwie 2014, 14:56

Jak w ramach programu dożywianai to w Pomoscie wybieramy świadczenia zaczynające się od 29050.
Wtedy będą obliczone w sprawozdaniu z dożywiania.
~Tomek

Napisano: 02 kwie 2014, 16:47

moje pytanie do osób z Kujawsko- Pomorskiego,w jaki sposób wprowadzacie te zasiłki zasiłki celowe w Pomost? (zasiłki celowe na zakup zywności dla osób pow. 100 % kryterium dochodowego- które opłacamy na podstawie upoważnienia od radziców do tego ,aby kwotę zasiłku celowego przelewać na konto szkoły/ firmy cateringowej) bo jeśli wprowadzimy to jako posiłek to będzie to niezgodne z Porozumieniem, natomast jeśli jako zasiłek to przecież poszczególna liczba dni żywieniowych w miesiącu różni się miesięcznie i nie ma tu stałej kwoty, a przeciez paranoją byłoby robić co miesiąc wywiad, wniosek itp....
Lisica
lisica
Praktykant
Od: 07 mar 2013, 15:46
Zajmuję się:

Napisano: 02 kwie 2014, 18:09

No właśnie moja droga. Musisz wprowadzić jako zasiłek i tyle a to powoduje ze jak przyznasz 80 zł. miesięcznie to tak juz zostanie. Nie będzie jak przy posiłku różnicy za liczbę dni. U mnie jest jeszcze lista obecności i kazde dziecko jest na jej podstawie rozliczane (wiadomy absencja zawsze może byc i najczęściej pomiędzy planem a realizacją jest różnica).

My zgodnie z załozeniami przyznajemy posiłek w formie obiadu a nie zasiłek celowy z dalszą ekwilibrystyką.

Powyzej 100% jak nam nie rozlicza to kit im w oko.

Żadnych kijowych uchwał nie robiliśmy.

Zreszta zobacz w dzienniku urzędowym - co trzecia gmina ma innej treści uchwały itd.

Narobił rząd bigosu i teraz przyklepuje się sprawę - i jeszcze co miesiąc sie pytają ile procent dzieci w danym miesiącu je posiłki w stosunku do grudnia 2013... bezczelność

~ut

Napisano: 03 kwie 2014, 11:56

Można jeszcze pokombinować przyznając jako świadczenie niefinansowe i wtedy przy zatwierdzaniu świadczeń można zmieniać świadczenia i kwoty.
Ale czy to by było dobrze to tylko w ministerstwie wiedzą.
~Mirek

Napisano: 03 kwie 2014, 12:00

W Pomoście każde świadczenie finansowe można rozliczyć tez niefinansowowo - dokumentem rozliczeniowym, pod warunkiem, że w harmonogramie zaznaczy się taką opcję. I przy rozliczeniu dokumentem można podać faktyczne wykonanie.

Ale jeśli nie wybierzecie świadczenia zaczynającego się od 29050, to nie wejdzie to do sprawozdania z dożywiania.
~Tomek

Napisano: 03 kwie 2014, 12:18

Tylko musicie pamiętać że zasiłek celowy wejdzie do innego działu sprawozdania z dożywiania, nie do tego gdzie jest posiłek.
~Tomek

Napisano: 03 kwie 2014, 12:20

Tak to prawda tylko jaki \"wynik\" wyjdzie w sprawozdaniu z dożywiania. Jeżeli system POMOST będzie widział tylko podmiot (np. rodzica) a nie dzieci w szkole i ilość świadczeń np. w miesiącu 20).
Może się okazać, że celowy na posiłki dla 4 dzieci będzie widziany w pomoście jako 1 osoba (czyli podmiot - rodzic) oraz 1 świadczenie.
~marta

Napisano: 03 kwie 2014, 12:25

Tak, gdyż taka jest zasada przy zasiłku celowym - w objaśnieniach Ministerialnych do sprawozdawczości.
Tylko dla posiłku należy zliczać faktycznych świadczeniobiorców.

~Tomek

Napisano: 04 kwie 2014, 11:28

jako celowy na posiłek. I liczymy (pomimo posiłków dla 3 dzieci w szkole) 1 osobą.
~kasia

Strona 2 z 3    [ Posty: 23 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x