Jak wyliczyć dochód z emerytury

Wybrane tematy:
Deputat węglowy zaświadczenie o dochodach Emerytura w marcu Potrącenie nadpłaty świadczenia uzupełniającego proszę sprawdzcie Śmierć zarządcy co dalej?
ODPOWIEDZ
Anecia1
Praktykant
Zajmuję się: kadry, dodatki mieszkaniowe, dodatki energetyczne, stypendium szkolne
Kontakt:

Jak wyliczyć dochód z emerytury

Post autor: Anecia1 »

Proszę o pomoc, od niedawna zajmuję się dodatkami i moje pytanie, czy do wyliczenia dochodu z emerytury wystarczą mi wyciągi z banku od osoby za ostatnie trzy miesiące, czy to jest ta kwota która wypłynęła na konto? Czy potrzebuję też decyzji ZUS?
:-)
VIP
Zajmuję się: DM, DE
Kontakt:

Re: Jak wyliczyć dochód z emerytury

Post autor: :-) »

Anecia1 pisze: 03 kwie 2023, 9:50 Proszę o pomoc, od niedawna zajmuję się dodatkami i moje pytanie, czy do wyliczenia dochodu z emerytury wystarczą mi wyciągi z banku od osoby za ostatnie trzy miesiące, czy to jest ta kwota która wypłynęła na konto? Czy potrzebuję też decyzji ZUS?
najlepiej mieć zaświadczenie...ewentualnie decyzję z ZUS. Na konto wpływa kwota do wypłaty, w której są zawarte wszelkie dodatki, np dodatek pielęgnacyjny...czy świadczenie uzupełniające, które nie zaliczają się do dochodu i należy je odjąć...najbezpieczniej mieć dokumenty
Maxima
VIP
Zajmuję się: DM DE
Kontakt:

Post autor: Maxima »

Jeśli "goła" emerytura to kwitek z poczty wystarczy. Będziesz widziała przy liczeniu czy zgadza się. Jesli są jakieś dodatku lub/i potrącenia to musisz wiedzieć w jakiej kwocie, bo ciężko z odcinka doliczyć się. Natomiast wpływ na konto- nie bardzo, bo nie wiesz co w tym jest.
paulina_SR
Praktykant
Zajmuję się: DM/KDR/ST/DO/DW
Kontakt:

Post autor: paulina_SR »

Mógłby mi ktoś wskazać na jakiej podstawie nie wlicza się dodatku pielęgnacyjnego?
lusia&lusia
Referent
Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe i energetyczne, dodatek osłonowy, węglowy itp.
Kontakt:

Post autor: lusia&lusia »

paulina_SR pisze: 28 kwie 2023, 11:44 Mógłby mi ktoś wskazać na jakiej podstawie nie wlicza się dodatku pielęgnacyjnego?
bazujemy na katalogu dochodowym świadczeń rodzinnych, a w nim nie ma mowy o dodatku ani zasiłku pielęgnacyjnym
ODPOWIEDZ