niepełnmosprawna samotna
-
- Praktykant
- Zajmuję się: Dodatki Mieszkaniowe
- Kontakt:
niepełnmosprawna samotna
Witam
czy dla osoby niepełnosprawnej mieszkającej samotnie również powiększacie powierzchnię normatywną (oczywiście ma prawo do zamieszkiwania w oddzielnym pokoju). Wczoraj znalazłam wyrok NSA 1450/15 i zgłupiałam.
czy dla osoby niepełnosprawnej mieszkającej samotnie również powiększacie powierzchnię normatywną (oczywiście ma prawo do zamieszkiwania w oddzielnym pokoju). Wczoraj znalazłam wyrok NSA 1450/15 i zgłupiałam.
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe/dodatki energetyczne/ archiwum zakładowe/ sekretariat/ prace społeczno - użyteczne
- Kontakt:
Re: niepełnmosprawna samotna
Ustawa o DM zezwala na zwiększenie o 15 m kw powierzchnię w przypadku gdy jest orzeczenie o niepełnosprawności i jeśli w tym orzeczeniu jest informacja o tym, że ma prawo do oddzielnego pokoju to wtedy zwiększamy, jeśli porusza się na wózku to to samo (ewentualnie zrobić wywiad aby to potwierdzić albo zażądać jakiś dokument potwierdzający, ze ta osoba musi poruszać się na wózku inwalidzkim) w ustawie o DM jest napisane, że powiększasz niezależnie od ilości osób w mieszkaniu.
-
- VIP
- Zajmuję się: DM DE
- Kontakt:
art.5 ust. 3 u.d.m.
Normatywną powierzchnię powiększa się o 15 m2, jeżeli w lokalu mieszkalnym zamieszkuje osoba niepełnosprawna poruszająca się na wózku inwalidzkim lub osoba niepełnosprawna, której niepełnosprawność wymaga zamieszkiwania w oddzielnym pokoju. Normatywną powierzchnię powiększa się niezależnie od liczby członków gospodarstwa domowego. O wymogu zamieszkiwania w oddzielnym pokoju orzekają powiatowe zespoły do spraw orzekania o nie-pełnosprawności, o których mowa w ustawie z dnia 27 sierpnia 1997 r. o rehabilitacji zawodowej i społecznej oraz zatrudnianiu osób niepełnosprawnych (Dz. U. z 2021 r. poz. 573).
To jest nowy zapis w ustawie. Wyrok jest starszy.
Normatywną powierzchnię powiększa się o 15 m2, jeżeli w lokalu mieszkalnym zamieszkuje osoba niepełnosprawna poruszająca się na wózku inwalidzkim lub osoba niepełnosprawna, której niepełnosprawność wymaga zamieszkiwania w oddzielnym pokoju. Normatywną powierzchnię powiększa się niezależnie od liczby członków gospodarstwa domowego. O wymogu zamieszkiwania w oddzielnym pokoju orzekają powiatowe zespoły do spraw orzekania o nie-pełnosprawności, o których mowa w ustawie z dnia 27 sierpnia 1997 r. o rehabilitacji zawodowej i społecznej oraz zatrudnianiu osób niepełnosprawnych (Dz. U. z 2021 r. poz. 573).
To jest nowy zapis w ustawie. Wyrok jest starszy.
-
- Praktykant
- Zajmuję się: Dodatki Mieszkaniowe
- Kontakt:
Bardzo dziękuję
faktycznie wyrok jest starszy
faktycznie wyrok jest starszy

-
- Starszy referent
- Zajmuję się: DM/DE/Stypendia szkolne
- Kontakt:
Cześć, proszę Was o komentarz w tej sprawie, bom chyba oszalała..
Dwie osoby poruszające się na wózku - czy na każdą będzie przysługiwać 15 m2?
Dwie osoby niepełnosprawne, jedna na wózku, druga ze wskazaniem w orzeczeniu- czy na każdą będzie przysługiwać 15m2?
Pozdrawiam
Dwie osoby poruszające się na wózku - czy na każdą będzie przysługiwać 15 m2?
Dwie osoby niepełnosprawne, jedna na wózku, druga ze wskazaniem w orzeczeniu- czy na każdą będzie przysługiwać 15m2?
Pozdrawiam

-
- Starszy referent
- Kontakt:
@maxima @brodafix @krwawa @kamos - rozwiejcie moje wątpliwości bardzo Was proszę 

-
- VIP
- Zajmuję się: DM DE
- Kontakt:
Powiem Wam, ze sama mam wątpliwości, nie miałam takiej sytuacji. Lex też nic nie mówi o tym.
Ale skoro ustawa nie precyzuje a problem nalezy rozstrzygnąć na korzyść petenta - art. 7a § 1 kpa - to doliczyłabym 30 m2. Nie zapiminając o wpisaniu tego art. w podstawie prawnej decyzji.
Ale skoro ustawa nie precyzuje a problem nalezy rozstrzygnąć na korzyść petenta - art. 7a § 1 kpa - to doliczyłabym 30 m2. Nie zapiminając o wpisaniu tego art. w podstawie prawnej decyzji.
-
- Starszy referent
- Kontakt:
Ja u siebie mam takie przypadki. Maximo, dziękuję, uspokoiłaś mnieMaxima pisze:Powiem Wam, ze sama mam wątpliwości, nie miałam takiej sytuacji. Lex też nic nie mówi o tym.

-
- VIP
- Zajmuję się: DM, DE
- Kontakt:
a tak z ciekawości....jaka jest powierzchnia mieszkania i ile osób w gospodarstwie domowym?Klara27 pisze: 06 paź 2023, 8:31Ja u siebie mam takie przypadki. Maximo, dziękuję, uspokoiłaś mnieMaxima pisze:Powiem Wam, ze sama mam wątpliwości, nie miałam takiej sytuacji. Lex też nic nie mówi o tym.
Ale skoro ustawa nie precyzuje a problem nalezy rozstrzygnąć na korzyść petenta - art. 7a § 1 kpa - to doliczyłabym 30 m2. Nie zapiminając o wpisaniu tego art. w podstawie prawnej decyzji.![]()
-
- Praktykant
- Zajmuję się: pracownik budżetówki
- Kontakt:
jestem po szkoleniu u dr Bartłomieja Mazurkiewicza i 15% doliczamy raz, nieważne ile osób niepełnosprawnych zamieszkuje na wózku czy wymaga zamieszkiwania w oddzielnym pokoju to nie sumujemy
Oprócz niepełnmosprawna samotna - Dodatki mieszkaniowe przeczytaj również:
małe pytanko
Jak wyliczyć dochód z emerytury
dodatek pielęgnacyjny z ZUS
faktury za wodę
ilość osób
kurs nbp i karta podatkowa
dzieci w młodziezowym osrodku socjoterapeutycznym
Opłata abonamentowa - WODA
dochód wyrównanie z renty ? jak policzyć?
średnia cena energii elektrycznej informacja Prezesa URE
Prośba o wyliczenie dodatku
kryterium dochodowe na osobe
dochód z zagranicy
Najem mieszkania
Pobierający DM w zakładzie karnym
wydatki do stawki gminnej