niepełnmosprawna samotna

Wybrane tematy:
Deputat węglowy zaświadczenie o dochodach Emerytura w marcu Potrącenie nadpłaty świadczenia uzupełniającego proszę sprawdzcie Śmierć zarządcy co dalej?
Monikee
Praktykant
Zajmuję się: Dodatki Mieszkaniowe
Kontakt:

niepełnmosprawna samotna

Post autor: Monikee »

Witam
czy dla osoby niepełnosprawnej mieszkającej samotnie również powiększacie powierzchnię normatywną (oczywiście ma prawo do zamieszkiwania w oddzielnym pokoju). Wczoraj znalazłam wyrok NSA 1450/15 i zgłupiałam.
kamos90
Starszy referent
Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe/dodatki energetyczne/ archiwum zakładowe/ sekretariat/ prace społeczno - użyteczne
Kontakt:

Re: niepełnmosprawna samotna

Post autor: kamos90 »

Ustawa o DM zezwala na zwiększenie o 15 m kw powierzchnię w przypadku gdy jest orzeczenie o niepełnosprawności i jeśli w tym orzeczeniu jest informacja o tym, że ma prawo do oddzielnego pokoju to wtedy zwiększamy, jeśli porusza się na wózku to to samo (ewentualnie zrobić wywiad aby to potwierdzić albo zażądać jakiś dokument potwierdzający, ze ta osoba musi poruszać się na wózku inwalidzkim) w ustawie o DM jest napisane, że powiększasz niezależnie od ilości osób w mieszkaniu.
Maxima
VIP
Zajmuję się: DM DE
Kontakt:

Post autor: Maxima »

art.5 ust. 3 u.d.m.
Normatywną powierzchnię powiększa się o 15 m2, jeżeli w lokalu mieszkalnym zamieszkuje osoba niepełnosprawna poruszająca się na wózku inwalidzkim lub osoba niepełnosprawna, której niepełnosprawność wymaga zamieszkiwania w oddzielnym pokoju. Normatywną powierzchnię powiększa się niezależnie od liczby członków gospodarstwa domowego. O wymogu zamieszkiwania w oddzielnym pokoju orzekają powiatowe zespoły do spraw orzekania o nie-pełnosprawności, o których mowa w ustawie z dnia 27 sierpnia 1997 r. o rehabilitacji zawodowej i społecznej oraz zatrudnianiu osób niepełnosprawnych (Dz. U. z 2021 r. poz. 573).

To jest nowy zapis w ustawie. Wyrok jest starszy.
Monikee
Praktykant
Zajmuję się: Dodatki Mieszkaniowe
Kontakt:

Post autor: Monikee »

Bardzo dziękuję
faktycznie wyrok jest starszy ;)
Klara27
Starszy referent
Zajmuję się: DM/DE/Stypendia szkolne
Kontakt:

Post autor: Klara27 »

Cześć, proszę Was o komentarz w tej sprawie, bom chyba oszalała..
Dwie osoby poruszające się na wózku - czy na każdą będzie przysługiwać 15 m2?
Dwie osoby niepełnosprawne, jedna na wózku, druga ze wskazaniem w orzeczeniu- czy na każdą będzie przysługiwać 15m2?
Pozdrawiam :)
Klara27
Starszy referent
Kontakt:

@maxima @brodafix @krwawa @kamos - rozwiejcie moje wątpliwości bardzo Was proszę :)
Maxima
VIP
Zajmuję się: DM DE
Kontakt:

Post autor: Maxima »

Powiem Wam, ze sama mam wątpliwości, nie miałam takiej sytuacji. Lex też nic nie mówi o tym.
Ale skoro ustawa nie precyzuje a problem nalezy rozstrzygnąć na korzyść petenta - art. 7a § 1 kpa - to doliczyłabym 30 m2. Nie zapiminając o wpisaniu tego art. w podstawie prawnej decyzji.
Klara27
Starszy referent
Kontakt:

Maxima pisze:Powiem Wam, ze sama mam wątpliwości, nie miałam takiej sytuacji. Lex też nic nie mówi o tym.
Ale skoro ustawa nie precyzuje a problem nalezy rozstrzygnąć na korzyść petenta - art. 7a § 1 kpa - to doliczyłabym 30 m2. Nie zapiminając o wpisaniu tego art. w podstawie prawnej decyzji.
Ja u siebie mam takie przypadki. Maximo, dziękuję, uspokoiłaś mnie :)
:-)
VIP
Zajmuję się: DM, DE
Kontakt:

Post autor: :-) »

Klara27 pisze: 06 paź 2023, 8:31
Maxima pisze:Powiem Wam, ze sama mam wątpliwości, nie miałam takiej sytuacji. Lex też nic nie mówi o tym.
Ja u siebie mam takie przypadki. Maximo, dziękuję, uspokoiłaś mnie :)
a tak z ciekawości....jaka jest powierzchnia mieszkania i ile osób w gospodarstwie domowym?
Lea2021
Praktykant
Zajmuję się: pracownik budżetówki
Kontakt:

Post autor: Lea2021 »

jestem po szkoleniu u dr Bartłomieja Mazurkiewicza i 15% doliczamy raz, nieważne ile osób niepełnosprawnych zamieszkuje na wózku czy wymaga zamieszkiwania w oddzielnym pokoju to nie sumujemy
ODPOWIEDZ