jak wyliczyć dotacje

Wybrane tematy:
przeliczenie dochodów Skład rodziny od kiedy wliczać członka rodziny pismo z kuratorium o wkładach własnych Stypendia szkolne, zmiana kryterium dochodowego Wzór decyzji Wypłata zasiłku szkolnego
ODPOWIEDZ
ggd

jak wyliczyć dotacje

Post autor: ggd »

Witam,
mam pytanie jak obliczacie dotacje? na ile Wam pieniążków wystarczy? bo ja jestem nowa w tym i nie mam pojęcia jak się do tego zabrać :(
GOSIA2

Re: jak wyliczyć dotacje

Post autor: GOSIA2 »

Bardzo prosta sprawa. Patrzysz ile masz środków własnych, które muszą stanowić min. 20% kosztów realizacji zadania. O resztę wnioskujesz.
xyz@

Post autor: xyz@ »

GOSIA2 pisze:Bardzo prosta sprawa. Patrzysz ile masz środków własnych, które muszą stanowić min. 20% kosztów realizacji zadania. O resztę wnioskujesz.
ha ha

wnioskuje się do tzw. realnego zapotrzebowania gminy ( tak przynajmniej pisze kuratorium)
czyli musisz wiedzieć ile stypendiów przyznasz ( jest to proste przy drugiej transzy,bo wnioski już są i nie ma dużych zmian), gorzej we wrześniu kiedy tak naprawdę nie wiemy ile spłynie wniosków i ile będziemy potrzebowali kasy

mając kwotę realnego zapotrzebowania, bierzesz z tego 80 % i to jest dotacja,a w budżecie powinno być zaplanowane przynajmniej 20% (ja zawsze planuję więcej niż w poprzednich latach,bo lepiej,żeby zostało niż zabrakło)

robienie tego tak jak w cytacie,to jest to zabierania się od d.. strony
GOSIA2

Zajmuję się stypendiami na tyle długo, że wiem że wniosków będę miała w przedziale 510-540.
Planuję ile mniej więcej dam miesięcznie a następnie to co dostanę + środki własne dzielę pomiędzy wnioskodawców. Proste jak budowa cepa. Wychodzę na tyle dobrze, że w 2014 roku zwróciłam około 80 zł, a w 2015 - 0 zł.
xyz@

i tak należało osobie nowej wyjaśnić
xyz@

xyz@ pisze:
(ja zawsze planuję więcej niż w poprzednich latach,bo lepiej,żeby zostało niż zabrakło)
tu miałam na myśli,że planuję więcej środków własnych

W chwili obecnej środków własnych mam tyle,że powinno mi wystarczyć na cały rok 2016.
Więc traktowanie całego planu finansowego dot. środków własnych jako 20% i
Patrzysz ile masz środków własnych, które muszą stanowić min. 20% kosztów realizacji zadania. O resztę wnioskujesz
to zły sposób o wnioskowanie o dotację na wypłatę II transzy stypendiów
GOSIA2

Skoro wiem ile mogę wydać środków własnych to z proporcji wyliczam koszt realizacji zadania i maksymalnie wnioskuję dotację, żeby te środki wydać. Tak jak pisałam wyżej ta metoda mi się sprawdziła, bo moi poprzednicy wnioskowali skąpiej i wychodziło tak że zwracali dotację w tysiącach.
ODPOWIEDZ