maturzysta

Wybrane tematy:
przeliczenie dochodów Skład rodziny od kiedy wliczać członka rodziny pismo z kuratorium o wkładach własnych Stypendia szkolne, zmiana kryterium dochodowego Wzór decyzji Wypłata zasiłku szkolnego
M@rzena

maturzysta

Post autor: M@rzena »

Czy ktoś dysponuje interpretacją dotyczącą okresu na jaki można przyznać stypendium szkolne dla ucznia klasy maturalnej?
Widzę, że opinie są różne - jedni twierdzą że można przyznać do czerwca a inni, że tylko do kwietnia... i już nie wiem jak jest prawidłowo...
xyz@

Re: maturzysta

Post autor: xyz@ »

Ja myślę,że gdyby ustawodawca miał taki zamysł, to zawarłby to w stosownym przepisie tak jak w przypadku słuchaczy kolegiów.
Jeśli ktoś ma jakąś interpretacje i chciał się nią podzielić to byłabym wdzięczna i może zmienię zdanie;)
M@rzena

Post autor: M@rzena »

do tej pory nie skracałam okresu przyznania stypendium i pewnie tak zostanie... dziwią mnie tylko rozbieżności w tym temacie, które znalazłam na forum i chciałabym wiedzieć, czy jest to interpretacja własna osób przyznających stypendium szkolne dla maturzystów na krótszy okres - czy też jakieś odgórne wytyczne?
Marta1984

Post autor: Marta1984 »

Maturzysta jest uczniem do 31 sierpnia danego roku. A stypendium należy się właśnie uczniowi. Więc uważam, że spokojnie można mu stypendium przyznać do czerwca.
xyz@

M@rzena pisze:do tej pory nie skracałam okresu przyznania stypendium i pewnie tak zostanie... dziwią mnie tylko rozbieżności w tym temacie, które znalazłam na forum i chciałabym wiedzieć, czy jest to interpretacja własna osób przyznających stypendium szkolne dla maturzystów na krótszy okres - czy też jakieś odgórne wytyczne?
na tym forum jest wiele interpretacji własnych;)
GOSIA2

Post autor: GOSIA2 »

Ja przyznaję do kwietnia, ponieważ na zaświadczeniu ze szkoły policealnej bądź szkoły średniej, dyrektorzy sami wpisują, że planowany termin zakończenia nauki to kwiecień.
Tak więc nie widzę podstaw żeby przyznawać do czerwca, skoro czarno na białym mam napisane że kończą szkołę dwa miesiące wcześniej..
Małaa

Post autor: Małaa »

Ja uważam tak jak Marta1984 - rok szkolny trwa do 31 sierpnia.
Do Gosia2 - jakim prawem żądasz zaświadczeń ze szkoły? Czy ustawa o tym wspomina? A może jakaś interpretacja na ten temat? Na szkoleniu słyszałam, że nie mamy prawa żądać od wnioskodawców zaświadczeń!
xyz@

popieram
nie możemy żądać zaświadczeń
po to wprowadzona została ustawa o likwidacji barier administracyjnych
jesień 2015

Post autor: jesień 2015 »

owszem, nie możemy żądać zaświadczeń ale jeżeli ktoś przyniesie z własnej woli, to nie możemy nie przyjąć
GOSIA2

Post autor: GOSIA2 »

Ja nie żądam, potwierdzenie statusu ucznia zawarte jest we wniosku i ludzie sami to przynoszą.
ODPOWIEDZ