Jak zacząć pracę w kadrach?
-
- Stażysta
- Zajmuję się: SR/FA
- Kontakt:
Jak zacząć pracę w kadrach?
Witam,
Zajmuję się świadczeniami rodzinnymi i funduszem alimentacyjnym ale zawsze chciałam pracować w kadrach. Obecnie jestem na kursie z tym związanym.
Jak wy zaczynaliście?
Zajmuję się świadczeniami rodzinnymi i funduszem alimentacyjnym ale zawsze chciałam pracować w kadrach. Obecnie jestem na kursie z tym związanym.
Jak wy zaczynaliście?
-
- Praktykant
- Zajmuję się: kadry/płace
- Kontakt:
Re: Jak zacząć pracę w kadrach?
Ja też pracowałam przy świadczeniach, potem fundusz alimentacyjny, teraz kadry i płace. Zrobiony kurs i szkolenia na bieżąco.
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: św
- Kontakt:
Dziewczyny, jakie kursy i szkolenia robiłyście albo ukończyłyście w tym zakresie?
-
- Praktykant
- Zajmuję się: Kadry
- Kontakt:
Też pracowałam na ŚR i ŚW teraz kadry. Zrobiłam kurs w Stowarzyszeniu Księgowych w Polsce. Specjalista do spraw kadr i płac. Trwał 2 miesiące w weekendy, teraz pewnie są online.
-
- Starszy referent
- Kontakt:
I pracujesz w kadrach tylko po tym kursie? Czy masz też ukończone jakieś studia w tym zakresie? Właśnie się zastanawiałam czy ukończenie tego kursu w Stowarzyszeniu daje kwalifikacje do pracy na takim stanowisku.Kasian pisze: 19 sie 2021, 10:52 Też pracowałam na ŚR i ŚW teraz kadry. Zrobiłam kurs w Stowarzyszeniu Księgowych w Polsce. Specjalista do spraw kadr i płac. Trwał 2 miesiące w weekendy, teraz pewnie są online.
-
- Praktykant
- Zajmuję się: Kadry
- Kontakt:
Skończyłam studia ekonomiczne w zakresie administracji publicznej. Ale na kadry i płace nie trzeba mieć jakiś specjalnych kwalifikacji. Pracowałam na kadrach wcześniej, dwa lata, nie miałam wtedy żadnego kursu, uczyłam się od innych. Później ŚW i ŚR, teraz znów kadry od lipca. Wszystko muszę sobie przypomnieć, jest mi łatwiej niż za pierwszym razem ale nie wszystko wiem. Dużo przepisów się zmieniło.
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: PS/WRiSPZ/obsługa
- Kontakt:
wystarczy ten kurs, jeżeli go zaliczysz na 60% zdobywasz zawód,Yozo pisze: 19 sie 2021, 10:58I pracujesz w kadrach tylko po tym kursie? Czy masz też ukończone jakieś studia w tym zakresie? Właśnie się zastanawiałam czy ukończenie tego kursu w Stowarzyszeniu daje kwalifikacje do pracy na takim stanowisku.Kasian pisze: 19 sie 2021, 10:52 Też pracowałam na ŚR i ŚW teraz kadry. Zrobiłam kurs w Stowarzyszeniu Księgowych w Polsce. Specjalista do spraw kadr i płac. Trwał 2 miesiące w weekendy, teraz pewnie są online.
Osoba która uzyskała pozytywny wynik z egzaminu otrzymuje:
1) 30% punktów - zaświadczenie o ukończeniu kursu zgodne z § 18 ust. 2 rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej z dnia 18 sierpnia 2017 r. w sprawie kształcenia ustawicznego w formach pozaszkolnych (Dz.U. poz. 1632).
2) 60% punktów -zaświadczenie kwalifikacyjne, potwierdzające kwalifikacje w obrębie zawodu specjalisty ds. kadr i wynagrodzeń: specjalista ds. kadr - kod zawodu 242307, specjalista ds. wynagrodzeń - 242310.Podstawa prawna: Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 27.04.2010 r. w sprawie klasyfikacji zawodów i specjalności na potrzeby rynku pracy oraz zakresu jej stosowania.
zgodnie z Ustawą o pracownikach samorządowych
" Art. 6. prac. sam.
Wymogi wobec pracownika samorządowego
1. Pracownikiem samorządowym może być osoba, która:
1) jest obywatelem polskim, z zastrzeżeniem art. 11 nabór na wolne stanowiska urzędnicze ust. 2 i 3;
2) ma pełną zdolność do czynności prawnych oraz korzysta z pełni praw publicznych;
3) posiada kwalifikacje zawodowe wymagane do wykonywania pracy na określonym stanowisku.
2. Pracownikiem samorządowym zatrudnionym na podstawie wyboru lub powołania może być osoba, która spełnia wymagania określone w ust. 1 oraz nie była skazana prawomocnym wyrokiem sądu za umyślne przestępstwo ścigane z oskarżenia publicznego lub umyślne przestępstwo skarbowe.
3. Pracownikiem samorządowym zatrudnionym na podstawie umowy o pracę na stanowisku urzędniczym może być osoba, która spełnia wymagania określone w ust. 1 oraz dodatkowo:
1) posiada co najmniej wykształcenie średnie lub średnie branżowe;
2) nie była skazana prawomocnym wyrokiem sądu za umyślne przestępstwo ścigane z oskarżenia publicznego lub umyślne przestępstwo skarbowe;
3) cieszy się nieposzlakowaną opinią.
4. Pracownikiem samorządowym zatrudnionym na podstawie umowy o pracę na kierowniczym stanowisku urzędniczym może być osoba, która spełnia wymagania określone w ust. 1 i ust. 3 pkt 2 i 3 oraz dodatkowo:
1) posiada co najmniej trzyletni staż pracy lub wykonywała przez co najmniej 3 lata działalność gospodarczą o charakterze zgodnym z wymaganiami na danym stanowisku;
2) posiada wykształcenie wyższe w rozumieniu przepisów o szkolnictwie wyższym i nauce."
-
- Starszy referent
- Kontakt:
@cpr3 dzięki za info
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: PS/WRiSPZ/obsługa
- Kontakt:
tylko bez stażu pracy to np. stanowisko młodszy referent
oraz czasami jak ktoś ma wyższe wykształcenie to nie trzeba stażu przy średnim musi mieć staż pracy
patrz tabelki w
ROZPORZĄDZENIU RADY MINISTRÓW z dnia 15 maja 2018 r. w sprawie wynagradzania pracowników samorządowych
https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/downlo ... 180936.pdf
oraz czasami jak ktoś ma wyższe wykształcenie to nie trzeba stażu przy średnim musi mieć staż pracy
patrz tabelki w
ROZPORZĄDZENIU RADY MINISTRÓW z dnia 15 maja 2018 r. w sprawie wynagradzania pracowników samorządowych
https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/downlo ... 180936.pdf
-
- Stażysta
- Zajmuję się: SR/FA
- Kontakt:
A czy kadrach płacą lepiej niż w świadczeniach?
Bo na świadczeniach to płakać się chce, gmina do nas nie chce dokładać.
Przykre, coraz częściej myślę o rezygnacji z tej pracy- wynagrodzenie zupełnie nie adekwatne do obowiązków. Czy u was też tak jest?
Bo na świadczeniach to płakać się chce, gmina do nas nie chce dokładać.

Oprócz Jak zacząć pracę w kadrach? - Kadry przeczytaj również:
świadectwo pracy
Zbiór aktów normatywnych własnej jednostki
jubileusz, podstawa
zmiana pracodawcy a 14 -dniowy urlop
wczasy pod gruszą
wymagania na stanowisko pracy pracownik socjalny
orzeczenie lekrskie
czy wliczamy do dodatku stażowego lata przepracowane na część etatu?
Praca w sobotę
Urlop a świadectwo pracy
Legitymacja dla pracownika
Czy dobrze został wyliczony ekwiwalent?
umowa zlecenie
koordynator ds. świadczeń i asystent rodziny w jednym???
podwyżki w samorządach?
służbowe wezwanie do sądu i urlop wypoczynkowy