jak zaliczacie wpłaty dłuznika? - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 4 z 6    [ Posty: 58 ]

Napisano: 20 mar 2014, 16:05

Komornicy na tyt. wpłat różnie podają na jaki okres kwalifikują wpłatę. Czasami nie podają w ogóle. Dlatego na szkoleniu i na kontrolach (o których słyszałam) tłumaczono, że należy wpłacać na najstarszy okres - nie na bieżący, bo działamy zgodnie z koordynacja podatkową. I do niej również mają komornicy się stosować. Tak usłyszałam
~Ewelina

Napisano: 20 mar 2014, 16:07

Ordynacją podatkową a nie koordynacją. Przede wszystkim stsoujesz sie do swojej ustawy.
~behemot

Napisano: 20 mar 2014, 16:09

Anetka, wczytaj się uważnie w ustawę bo już inaczej jak opisałam nie potrafię wyjaśnić, chociaż dla mnie jest to jasno i wyraźnie określone jak należy dokonywać tych rozliczeń (w przeciwieństwie do innych wielu niejasności wynikających z naszej ustawy).
~Anka W.

Napisano: 20 mar 2014, 16:12

Przekazanie nastepuje na podstawie decyzji - ok, ale do wysokości wypłaconych świadczeń! A wypłaciła Pani tylko jeden okres, ten bieżący? Podwójna egzekucja ma zwiększyć skuteczność a nie podzielić ezgekucję na 2 części, gdzie starymi okresami zajmuje się skarbówka a biezacymi komornik sądowy. Tak własnie mi tłumaczyli.
~Aneta

Napisano: 20 mar 2014, 16:12

~behemot

Napisano: 20 mar 2014, 16:13

Anka W wczytaj sie dokładnie w moje posty, ja zaliczam na najstarsze po kontroli.
~Aneta

Napisano: 20 mar 2014, 16:17

o kurcze, to już teraz nic nie wiem ;) Aneta a kiedy byłaś i gdzie na szkoleniu? kto je prowadził?
~lilka

Napisano: 20 mar 2014, 16:18

na najstarsze
~Kamil

Napisano: 20 mar 2014, 16:23

a komornik co Wam wpisuje w tytule przelewu, podaje okres na który macie zaliczać, albo nr decyzji przyznającej FA?
~lilka

Napisano: 20 mar 2014, 16:24

Anetko i dobrze mówili.
Zacznę może tak trochę od drugiej strony.
Poprzednie okresy świadczeniowe zostały zakończone i wydane zostały dłużnikom decyzje w sprawie zwrotu świadczeń wypłaconych w tych okresach. Mieli termin wpłaty - nie wpłacili - wystawiamy TW, który idzie do egzekucji przez komornika skarbowego. I tak na dobrą sprawę to komornik sądowy nie powinien w tej sytuacji egzekwować kwot z poprzednich okresów, zakończonych właśnie takim postępowaniem, chyba, że nastąpi zbieg egzekucji.
Poza tym, mamy tyle roboty w świadczeniach, że nie wyobrażam sobie, żebym po każdej wpłacie od komornika sądowego pisała pismo do US o zmniejszenie kwot na poszczególnych pozycjach i informowała o tym dłużnika. Mija się to z celem bo wiadomo, że kwoty od dłużników są niewielkie np. przy wpłacie 50,00 zł (liczę bez odsetek) należność dla NG to 10,00 zł. Informacja do US i dłużnika to koszt 12,20 zł.
~Anka W.

Strona 4 z 6    [ Posty: 58 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x