jaka praca z rodziną? - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 26 mar 2010, 14:59

krew mi się w żyłach gotuje na fakt dzisiejszej sytuacji pracy z rodziną dziecka umieszczonego w placówkach różnego rodzaju. jaka ona jest rzeczywiście? czy można być z niej zadowolonym? czy wogóle można mówić o pracy z rodziną dziecka? sam wiem, że w pewnych przypadkach tak, ale dzisiejsza rzeczywistość pokazuje co innego. znaczna większośś dzieci trafia do placówki z dala od rodzinnych stron pochodzenia, trafia do nowego świata, innego regionu, często na drugi koniec polski bo akurat tam jest miejsce. więc pytam jaki sens ma praca z rodzina dziecka ludzi z placówki i jakie efekty przynosi? dla mnie to paranoja!!! telefon i co więcej? jaki prawdziwy kontakt ma tu miejsce - prawie żaden.
~zeto

Napisano: 26 mar 2010, 20:09

Niestety, masz rację :-(
~jolka

Napisano: 29 mar 2010, 2:16

Czasami lepiej jak nie ma tego kontaktu.Nabierze dystansu od patologii i bałwanów z własnej rodziny.
Nie przesadzajcie.Aż tak dużo dzieci nie trafia do placówek w innym regionie niż tam gdzie zamieszkiwało.
~Teresa

Napisano: 29 mar 2010, 11:28

No niestety muszę się z tym zgodzić, większość dzieciaków jest w znacznym oddaleniu od rodziny a wiadomo jak to wszystko na telefon wygląda. A już u mnie to prawdziwy bezsens. Do nas trafiają dzieci po gimnazjum, w 99 % po wieloletnim pobycie w placówkach więc nie oszukujmy się, patologia jest w tych rodzinach na tyle utrwalona, że praktycznie nie ma opcji powrotu do rodziny :( W niektórych przypadkach mam jeden wielki dylemat czy więcej krzywdy zrobi kontakt z rodziną czy jego brak.
~xxx

Napisano: 29 mar 2010, 15:06

Czasami większa krzywda to kontakt z rodziną.
Nie łudźmy się.
~xxl

Napisano: 02 kwie 2010, 12:16

macie rację pracujesz z rodziną a dzieciak za rok wraca do placówki i co?
~maril

Napisano: 08 kwie 2010, 20:52

I wtedy trzeba dalej pracować z rodziną - przecież nam za to płacą.
~olek

Napisano: 08 kwie 2010, 21:52

Znacie jakieś dobre szkolenia z pracy z rodziną?
~olek

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x