dłużnik alimentacyjny złozył podanie o umorzenie należności z tytułu wypłaconego FA ALIMENTACYJN EGO ... ( raczej umarzać nie będziemy) powiedzcie jaka jest procedura przed wydaniem decyzji odawiającej umorzenia czy robiecie jakieś wywiady środowiskowe, dochody , zaświadczenia od lekarz y itp..... TO JEST PIERWSZA MAOJA TAKA SPRAWA WIĘC NIE WIEM JAK MAM POSTĄPIĆ
Informuję dłużnika, że będzie przeprowadzony wywiad. Na podst. art. 4 ust. 4 ustawy występuje do kierownika OPS o informacje o sytuacji rodzinnej i dochodowej. Zbieram od dłużnika dowody / zaświadczenia o dchodach, ewentualne orzeczenie o niepełnopsrawności / robie projekt decyzji, powiadamiam dłuznika ze ma prawa z KPA i wydaje decyzje.
jesteś OWD ? jesli tak to na podst. art. 30 ust. 1 , a gdy wierzyciela to 30 ust. 2 . Zależy co dłużnik napisał w podaniu, czy chce umorzenia ze względu na płacenie co miesiąc czy na trudną sytuację finansową , zdrowotną itp.
jestem organem wlaściwym dłuznika i wierzyciela, dłużnik wpłaca co miesisiąc 50,00 zł , naopisła iz chce umorzenia ze względu na trudną sytuascję finansową i oczywiście brak pracyb ( dłuznik jest w urzędzie pracy )