JAKA PROCEDURA - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 2 z 2    [ Posty: 15 ]

Napisano: 05 sie 2014, 9:07

na jaki art. się powołać występując do kierownika GOPS o przeprowadzenie wywiadu
olka 83

Napisano: 05 sie 2014, 9:10

art.4 ust. 4
ania77

Napisano: 05 sie 2014, 9:19

My najpierw zbieramy całą dokumentację i wymagamy porządnej napisanego podania w ktorym opisze swoja sytuacje. Z kim prowadzi gospodarstwo domowe, jakie ma wydatki (mieszkanie, prad, gaz, woda, jezeli choruje i sie leczy to koszty leczenia) czy ma orzeczenie o niepelosprawnosci no i oczywiscie jakie ma dochody z czego zyje:) wkoncu to od dluznika zalezy jak nas przekona , ze zasluguje na umorzenie dlugu:) Jesli zamieszkuje na terenie naszego miasta to nie robimy wywiadu srodowiskowego tylko dluznik sam wszystko dostarcza, a jezeli zamieszkuje na terenie innej gminy wtedy wystepoujemy o przeprowadzenie wywiadów środowiskowych
Kajko88
Praktykant
Od: 05 sie 2014, 8:57
Zajmuję się: FA

Napisano: 06 sie 2014, 11:42

właśnie mam taką sytuację. Wezwałam dłużnika na wywiad, oświadczył że jest bezdomny , brak dochodów itp. Wydałam decyzję odmawiającą umorzenia gdyż napisałam że wykazuje za małą inicjatywę w poszukiwaniu pracy, nie jest zar. w PUP. Kolegium dziś umorzyło moją decyzję zarzucając że jest za mało wyczerpujące uzasadnienie art. 107 KPA. Ma ktoś może jakieś dobre uzasadnienie?
Gość

Napisano: 06 sie 2014, 12:47

Jeżeli jesteś i organem właściwym wierzyciela i organem właściwym dłużnika to moim zdaniem musisz rozpatrzyć biorąc pod uwagę art. 30 ust. 1 i art. 30 ust. 2.
Ja w takim przypadku wezwałabym dłużnika i dała do wypełnienia oświadczenie o stanie majątkowym, zdolności płatniczej, sprawdziłabym jaka jest jego sytuacja mieszkaniowa jakie ma zobowiązania płatnicze (opłaty itp.) Ale jednocześnie wystąpiłabym do komornika z zapytaniem jaka była egzekucja wobec dłużnika (dot. art. 30 ust. 1)
Na podstawie zebranej dokumentacji (rozumiem, ze nie chcesz umarzać należności) wystawiłabym decyzję, w której ustosunkowałabym się zarówno do umorzenia należności zgodnie z art. 30 ust. 1 jak i ust. 2 zobacz wyrok WSA w Krakowie IIISA/Kr 505/11 z dnia 12.01.2012
Po prostu nie lubię być sztucznie miła ..
Ewela77
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 05 cze 2014, 12:25
Zajmuję się:

Strona 2 z 2    [ Posty: 15 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x