Czy umowę dla opiekuna dla osób starszych mogę zrobić na okres próbny czy musi być na czas określony. Wiem że dla pracowników samorządowych nie ma umów na okres próbny ale czy opiekun to pracownik samorządowy? fakt zatrudniony w OPS? Nie wiem jak to rozumieć!
Jeżeli jest zatrudniony w jednostce budżetowej jst, to jak najbardziej jest pracownikiem samorządowym i nie można na okres próbny. Jest to osobna "kategoria" zatrudnienia poza umową na czas określony i nieokreślony, więc sprawa jest jednoznaczna.
Ustawa o pracownikach samorządowych: Art. 16. ust. 1. Stosunek pracy pracownika samorządowego zatrudnionego na podstawie umowy o pracę nawiązuje się na czas nieokreślony lub na czas określony. Jeżeli zachodzi konieczność zastępstwa pracownika w czasie jego usprawiedliwionej nieobecności w pracy, pracodawca może w tym celu zatrudnić innego pracownika na podstawie umowy o pracę na czas określony, obejmujący czas tej nieobecności.
Kodeks pracy: Art. 25. § 1. Umowę o pracę zawiera się na okres próbny, na czas nieokreślony albo na czas określony.