Jaką wydać decyzję ? - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 10 mar 2025, 12:05

Mam taką trudną sprawę a mianowicie w grudniu 2021r. zmarł dłużnik, ja dowiedziałam się o tym fakcie w lipcu 2023r. (sprawdziłam w systemie Sygnity w bazie pesel), wszczęłam postępowanie i zrobiłam decyzję o uznaniu świadczenia pobieranego od stycznia 2022r. września 2022r. oraz od października 2023r do lipca 2023r. jako nienależnie pobrane świadczenie z fa. Wierzycielka odwołała się od decyzji i SKO utrzymała ją w mocy, następnie sprawa trafiła do WSA. Otrzymałam decyzję WSA, w której uchylono zaskarżona decyzję. W uzasadnieniu zawarto wskazania co do dalszego postępowania, z których wynika, iż powinnam udowodnić wierzycielce, iż wiedziała o śmierci dłuznika a mimo to pobierała świadczenia z fa. Tylko w takim przypadku można orzec o zwrocie świadczeń wypłaconych z fa. Wezwałam wierzycielkę, która złożyła oświadczenie, że nie wiedziała o śmierci dłużnika notabene dłużnik zamieszkiwał poza granicami kraju, wierzycielka nie miała z nim kontaktu ani z żadnym z członków z jego rodziny. Nie mam za bardzo jak udowodnić, że mogłaby się dowiedzieć szybciej o śmierci dłuznika (tym bardziej, że przedstawiała zaświadczenia od Prezesa Sądu Okręgowego z których wynikało, że zagraniczny organ egzekucyjny informuje dłużnika o konieczności dokonywania zwrotu). Co zatem mam teraz zrobić z tym postępowaniem jaką wydać decyzję?
Po prostu nie lubię być sztucznie miła ..
Ewela77
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 05 cze 2014, 12:25
Zajmuję się:

Napisano: 10 mar 2025, 12:11

Ciekawa sytuacja.
Tak intuicyjnie wydałabym ponownie taką samą decyzję z nadzieją, że SKO uchyli ją i umorzy postępowanie dot. nienależnie pobranych świadczeń
ol@bog@
Referent
Od: 15 maja 2024, 9:43
Zajmuję się: ŚR FA

Napisano: 10 mar 2025, 12:50

No niestety wyrok WSA wiąże więc wypada umorzyć postępowanie. Natomiast trzeba się zastanowić czy dobrze było przeprowadzone postępowanie za okres od października 2023r do lipca 2023r. Tu powinno być wznowienie postępowania a później wydanie decyzji w trybie art.2 pkt7 lit c

https://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/1B2EFAF517

Trafnie też zauważa, że o prawidłowości dokonanej przez organ wykładni art. 2 pkt 7 lit. c ustawy świadczy również to, że od kwot nienależnie pobranych świadczeń z funduszu alimentacyjnego w rozumieniu art. 2 pkt 7 lit. c ustawy nie nalicza się odsetek ustawowych za opóźnienie(art. 23 ust. 1 a ustawy). Osoba, która pobrała świadczenia z funduszu alimentacyjnego w warunkach określonych w art. 2 pkt 7 lit. c ustawy, obowiązana jest do ich zwrotu, gdyż obiektywnie prawo do nich nie mogło być jej przyznane. Każde zatem świadczenie z funduszu alimentacyjnego wypłacone na podstawie decyzji, którą następnie uchylono w wyniku wznowienia postępowania i odmówiono prawa do świadczenia jest świadczeniem nienależnie pobranym, zaś decyzja zapadła w oparciu o art. 2 pkt 7 lit. c ustawy ma charakter związany (zob. w tym kontekście np. wyroki NSA: z 4 lipca 2018 r., I OSK 309/18, 4 października 2018 r., I OSK 1879/18, 25 września 2019 r., I OSK 1437/19).

Kwestia braku wiedzy osoby pobierającej świadczenia z funduszu alimentacyjnego o śmierci dłużnika alimentacyjnego może być natomiast przedmiotem analizy i ewentualnie odnieść skutek w postaci umorzenia, odroczenia terminu płatności albo rozłożenia na raty nienależnie pobranych świadczeń z funduszu alimentacyjnego, ale dopiero po zainicjowaniu - na wniosek - odrębnego postępowania administracyjnego stosownie do art. 23 ust. 8 ustawy

Sąd kasacyjny wskazuje, że analogiczne stanowisko wyrażane było również przez NSA również w wyrokach z NSA z 6 sierpnia 2024 r. I OSK 1734/23, 7 lipca 2022 r. I OSK 936/21, 25 listopada 2021 r. I OSK 621/21, 4 lipca 2018 r., I OSK 309/18, 18 kwietnia 2013 r. I OSK 1773/12.

W świetle powyższego stwierdzić należy, że Kolegium dokonało właściwej subsumpcji przepisów prawa materialnego, co było poprzedzone wyjaśnieniem stanu faktycznego i prawnego sprawy (ustaleniem wszystkich okoliczności istotnych z punktu widzenia załatwienia sprawy), a następnie wnikliwym rozpatrzeniem zebranego materiału dowodowego i dokonaniem jego prawidłowej oceny. W tej sytuacji za usprawiedliwiony uznać należało nie tylko podniesiony w skardze kasacyjnej zarzut naruszenia art. 2 pkt 7 lit. c ustawy przez błędną jego wykładnię, ale także podniesione w niej zarzuty procesowe to jest zarzut naruszenia art. 145 § 1 pkt 1 lit. c p.p.s.a. w zw. z art. 7, art. 77 § 1 i art. 80 k.p.a. W świetle bowiem prawidłowej wykładni art. 2 pkt 7 lit. c ustawy bez znaczenia pozostawała okoliczność, kiedy Skarżąca dowiedziała się o śmierci dłużnika alimentacyjnego. To, czy wystąpiła okoliczność uzasadniająca stwierdzenie, że nie przysługuje córce Skarżącej prawo do świadczenia z funduszu alimentacyjnego w okresie od dnia [...] 2021 r. do [...] 2022 r., a także kiedy to nastąpiło, zostało ostatecznie rozstrzygnięte w postępowaniu wznowieniowym zakończonym decyzją Kolegium z 22 lipca 2022 r. i nie może być przedmiotem postępowania zakończonego w drugiej instancji decyzją Kolegium z 29 listopada 2022 r.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 11 mar 2025, 9:44

Szarak pisze: No niestety wyrok WSA wiąże więc wypada umorzyć postępowanie. Natomiast trzeba się zastanowić czy dobrze było przeprowadzone postępowanie za okres od października 2023r do lipca 2023r. Tu powinno być wznowienie postępowania a później wydanie decyzji w trybie art.2 pkt7 lit c
trafnie zauważyłeś, ale ja tak opisałam ten przypadek w największym skrócie i powiem tylko, że takie postępowanie przeprowadziłam, do jednego okresu świadczeniowego wydałam decyzję o nienależnie pobranych świadczeniach a do drugiego wznowiłam postępowanie i w następstwie tego uchyliłam wcześniejszą decyzję i odmówiłam przyznania świadczenia.
Co więcej wierzycielka od tych decyzji się odwołała o obydwie zostały przez SKO utrzymane w mocy, ale od jednej źle się odwołała i ta jest już prawomocna i sprawa jest w drodze egzekucji w US, natomiast druga decyzja spędza mi sen z powiek :)
Ewela77
Awatar użytkownika
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 11 mar 2025, 10:00

No ale wyrok dotyczy drugiej decyzji po wznowieniu ? to pisz do SKO by skarżyli do NSA w oparciu o to co Ci posłałem. A jeżeli dotyczy to pierwszej sprawy to trudno umorzyć postępowanie. Nie twoja wina że WSA tak orzekł, że musi być wina udowodniona. Nikt Ci tego nie zarzuci.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 12 mar 2025, 8:48

Wyrok dotyczy pierwszej sprawy i z powodu braku możliwości udowodnienia wierzycielce, że mogła mieć wcześniej wiedzę o śmierci dłużnika będę się skłaniać do umorzenia postępowania ze szczególnym uzasadnieniem zaistniałej sytuacji.
Ewela77
Awatar użytkownika
Podinspektor
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x