Jaki problem?

Wybrane tematy:
coś pozytywnego Dobra książka
dzibar
Specjalista
Zajmuję się:
Kontakt:

Re: Jaki problem?

Post autor: dzibar »

Kolokwialnie mÓwiąc - SPADAM; nie ten poziom gościu
Dzidka
Gość

Post autor: Gość »

dzibar kilkanaście razy przywołałaś nazwisko psychiatry Emerson, który rzekomo powiedział " strach wynika z niewiedzy". Co to za Emerson, w Stanach jest kilkadziesiat takich nazwisk, w tym chyba jeden szpital..co to z brednie
Awatar użytkownika
heiland
Administrator
Zajmuję się: ŚR, FA, ŚW, ZFŚS
Kontakt:

Post autor: heiland »

Gość pisze:dzibar kilkanaście razy przywołałaś nazwisko psychiatry Emerson, który rzekomo powiedział " strach wynika z niewiedzy". Co to za Emerson, w Stanach jest kilkadziesiat takich nazwisk, w tym chyba jeden szpital..co to z brednie
Gość znaczy Anioł czy tam [Anioł] (już się gubię w Twoich loginach pod tyloma występujesz na forum) naszej dzibar chyba chodziło o tego kogoś: https://pl.wikipedia.org/wiki/Ralph_Waldo_Emerson
Anna, Barbara..

Post autor: Anna, Barbara.. »

Chodzi o dyskusję , zmotywowanie...Piotrze, Piotrusiu, Aniele, Aniołku, ..czy jak tam..No i do wiki ktoś zaglądnie, i o to chodzi...
dzibar
Specjalista
Zajmuję się:
Kontakt:

" Autorem słów „Zrób to, czego się boisz, a strach zniknie” jest Ralph Waldo Emerson, który powiedział jeszcze jedną rzecz „Strach bierze się z niewiedzy”

https://mrkaffeino.com/zrob-to-czego-sie ... h-zniknie/

Ja jednak cytowałam psychiatrę Emersona " strach wynika z niewiedzy" - jak ma na imię - nie pamiętam, ale czytałam jego książkę na specjalizacji więc mi jego słowa utkwiły, a kontekst był mniej więcej taki jak w linku powyżej - wszak w Biblii ponad 800 razy jest napisane "Nie lękajcie się"
Dzidka
dzibar
Specjalista
Zajmuję się:
Kontakt:

https://online.synapsis.pl/Psychologia-i ... -jest.html

Samorealizacja. Być kim się jest.

"Bardzo ciekawe, niedoceniane, ale zdecydowanie mniej jednoznaczne i właściwie dopiero czekające na głębszą analizę są związki psychologii humanistycznej z protestantyzmem. Amerykański psychiatra Paula Vitz twierdzi, że w miarę postępującego w pierwszej połowie XX w. odchodzenia od religii ważne elementy teologii protestanckiej ciągle trwały (i trwają nadal) w społeczeństwie amerykańskim, już w zeświecczonej formie w obrębie społecznego obyczaju i jako element niektórych teorii psychologicznych. W kręgach liberalnej teologii protestanckiej pojawiły się idee wykazujące wiele podobieństw do idei psychologii humanistycznej. Niektórzy kaznodzieje, w tym osoby cieszące się ogromną popularnością jak np.

Harry Emerson Fosdick, utożsamiali w swoich naukach religijne powołanie człowieka z rozwojem własnej osobowości i indywidualności.
Głosili, że najważniejszym ludzkim zadaniem jest bycie prawdziwym człowiekiem i opisywali je przy pomocy terminów, które później pojawiły się w psychologii. Fosdick mówił w swych naukach np. o integracji osobowości, procesie stawania się, samoakceptacji, a nawet wręcz o rozbieżności między ja idealnym a ja rzeczywistym, jako przyczynie lęku i trudności w realizacji swojego życia. "
Dzidka
no kuźwa

Post autor: no kuźwa »

na ten kosmiczny odlot dzibar nie ma słów
dzibar
Specjalista
Zajmuję się:
Kontakt:

Widać, że masz problem ze zrozumieniem ( no ale tak to jest jak się wchodzi w kwestie merytoryczne specjalizacji, probuje się podjąć rozmowę ale brakuje wiedzy)
No teraz rzeczywiście już spadam bo szkoda czasu
Dzidka
klimatyczny

Post autor: klimatyczny »

no... sorry taki mamy klimat
ciąg dalszy

Post autor: ciąg dalszy »

i ch....j :lol:
ODPOWIEDZ