jaki termin na wydanie nowej decyzji - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]

Napisano: 15 mar 2021, 8:58

dałam odmowę na świadzcenie pielęgnacyune bo pani miała emeryturę, sko dało do ponownego rozpatrzenia że Pani ma donieść decyzję z zus o utracie prawa do emerytury i mam jej przyznać , czekałam 2 tygodnie bo mogła wnieść sprzeciw do sądu, chcę jej teraz wysłać wezwanie o dostarczenie decyzji z zus ale nie bardzo wiem w jakich terminach mogę się obracać
zniesmaczona35
Podinspektor
Od: 23 maja 2017, 9:29
Zajmuję się: świadczenia rodzinne

Napisano: 15 mar 2021, 12:22

O jakiej utracie prawa do emerytury Ty piszesz ?
Czy w sytuacji złożenia wniosku o ustalenie prawa do świadczenia pielęgnacyjnego, opiekun traci prawo do emerytury ? Czy wypracowaną przez lata i w związku z tym przyznaną przez ZUS emeryturę można w ogóle stracić ?
SKO prawdopodobnie wskazało na możliwość zawieszenia prawa do emerytury, a nie jakiejś jej utraty ?
-----------
Krzysztof :mrgreen:
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 04 sty 2014, 2:06
Zajmuję się: Byłem opiekunem dorosłej osoby niepełnosprawnej

Napisano: 15 mar 2021, 12:50

zniesmaczona35 pisze:
15 mar 2021, 8:58
dałam odmowę na świadzcenie pielęgnacyune bo pani miała emeryturę, sko dało do ponownego rozpatrzenia że Pani ma donieść decyzję z zus o utracie prawa do emerytury i mam jej przyznać , czekałam 2 tygodnie bo mogła wnieść sprzeciw do sądu, chcę jej teraz wysłać wezwanie o dostarczenie decyzji z zus ale nie bardzo wiem w jakich terminach mogę się obracać
U mnie nowy termin liczy się od zwrotu akt sprawy z SKO. Jednak załatwienie zawieszenia prawa do emerytury długo trwa, więc ja nie czekałem z takim pismem.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 15 mar 2021, 13:57

podczas składania pani miala emeryturę , po decyzji z sko do ponownego rozpatrzenia wniosku strona udała się do zus z zamiarem zawieszenia prawa do emerytury od 01.03.2021
zniesmaczona35
Podinspektor

Napisano: 22 mar 2021, 11:41

własnie pani dostarczyła mi decyzję z zus zawieszającą wypłatę emerytury to nie jest chyba to samo co utrata prawa do emerytury? czyli dalej mam pani dac odmowę?
zniesmaczona35
Podinspektor

Napisano: 22 mar 2021, 12:01

Nie wiem co twoje SKO napisało w swojej decyzji. Mi tez dziś doniosła osoba taką decyzję a w zasadzie pół strony XD.Ja zastosuje zalecenia SKO i przyznam tej osobie.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP

Napisano: 22 mar 2021, 12:05

Tak na marginesie, ZUS nie uchyli prawa do emerytury bo nie ma do tego podstawy prawnej. Emerytura jest prawem niezbywalnym. Zawieszenie emerytury powinno się traktować jak utratę prawa.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP

Napisano: 31 mar 2021, 11:27

Jak tak czytam o tych świadczeniach pielęgnacyjnych to widzę, że dużo tu odważnych. Szarak jak możesz przyznać ŚP przy zawieszonym świadczeniu emerytalnym czy rentowym wbrew ustawie. Trzymaj się ustawy a nie zaleceń SKO, jak chcą to niech przyznają na swoim poziomie, a nie w 1 instancji. Jeszcze nie wiemy który sędzia jaką nogą wstanie z łóżka i co wymyśli w następnym orzeczeniu Sądu. To wszystko prowadzi do totalnego chaosu a ludzie na tym korzystają obyśmy my za to nie zapłacili.
madzia2
Praktykant
Od: 27 lut 2020, 10:36
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 31 mar 2021, 13:13

madzia2 pisze:
31 mar 2021, 11:27
Jak tak czytam o tych świadczeniach pielęgnacyjnych to widzę, że dużo tu odważnych. Szarak jak możesz przyznać ŚP przy zawieszonym świadczeniu emerytalnym czy rentowym wbrew ustawie. Trzymaj się ustawy a nie zaleceń SKO, jak chcą to niech przyznają na swoim poziomie, a nie w 1 instancji. Jeszcze nie wiemy który sędzia jaką nogą wstanie z łóżka i co wymyśli w następnym orzeczeniu Sądu. To wszystko prowadzi do totalnego chaosu a ludzie na tym korzystają obyśmy my za to nie zapłacili.
Dokładnie, zgadzam się z Tobą. SKO jak chce, to niech przyzna.
Zoja1
Stażysta
Od: 23 wrz 2016, 10:09
Zajmuję się:

Napisano: 31 mar 2021, 13:35

Tak tak przyznać może tylko SKO...

Ustawy nikt nie zmienił a my mamy przyznać świadczenia zgodnie z ustawą bo za to odpowiadamy... ;)
Dajesz odmowę i niech Pani się odwołuje do SKO.....
Karolina223
Referent
Od: 20 cze 2017, 14:31
Zajmuję się: Świadczenie Rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x