Wywiad środowiskowy DM a pomoc społeczna

Wybrane tematy:
Deputat węglowy zaświadczenie o dochodach Emerytura w marcu Potrącenie nadpłaty świadczenia uzupełniającego proszę sprawdzcie Śmierć zarządcy co dalej?
ODPOWIEDZ
AniaDodatki
Stażysta
Zajmuję się: DM/DE/CEIDG/ALKO
Kontakt:

Wywiad środowiskowy DM a pomoc społeczna

Post autor: AniaDodatki »

Pytanie do osób przeprowadzających wywiady środowiskowe.

Czy wywiad w dodatkach jest taki jak w przypadku pomocy społecznej? Jeśli się różnią to jak?
Emka2017
Referent
Zajmuję się: FA DM DE
Kontakt:

Re: Wywiad środowiskowy DM a pomoc społeczna

Post autor: Emka2017 »

Są określone wzory druków:

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA TRANSPORTU, BUDOWNICTWA I GOSPODARKI MORSKIEJ
1
)
z dnia 26 kwietnia 2013 r.
w sprawie sposobu przeprowadzania wywiadu środowiskowego, wzoru kwestionariusza wywiadu
oraz oświadczenia o stanie majątkowym wnioskodawcy i innych członków gospodarstwa domowego,
a także wzoru legitymacji pracownika upoważnionego do przeprowadzenia wywiadu
Maxima
VIP
Zajmuję się: DM DE
Kontakt:

Post autor: Maxima »

Wywiad do DM to zaledwie 1 strona, a do pomocy społecznej.... eeehhh
Szukaj Rozporządzenia wskazanego przez Emka2017
AniaDodatki
Stażysta
Kontakt:

Chodzi mi o to czy zamiast samemu przeprowadzać wywiad mogę np. poprosić o udostępnienie wywiadu z danym wnioskodawcą zrobionego przez nasz MOPS. Z reguły osoby korzystające z dodatków są ci sami co korzystają z zasiłków okresowych, celowych, itd...

Miałam kontrolę wewnętrzną, człowiek który mnie kontrolował, stwierdził, że powinniśmy te wywiady robić, moja przełożona (sekretarz gminy), wymyśliła właśnie, że może by tak z MOPSEM współpracować i żeby występować do nich z wnioskiem o udostępnienie ich wywiadu...stąd moje pytanie
PCW
VIP
Zajmuję się:

Post autor: PCW »

Wywiady wcale nie muszą być, nie chodzi o zaliczanie ich, a ni o gromadzenia danych. mają nam posłużyć ewentualnej odmowie zgodnie z art. 7 ust. 3. Dane z MOPS raczej w tym nie pomogą, a w razie odwołania widzę duże prawdopodobieństwo przegranej z powodów formalnych: inna podstawa prawna, czyli brak prawidłowego wywiadu.
AniaDodatki
Stażysta
Kontakt:

Czyli rozumiem, że to nie przejdzie? :)

Nie to, że się pcham te wywiady robić, ale jak będę miała w zaleceniach pokontrolnych to nie będę miała wyjścia...

Zobaczymy jak się sprawy potoczą, w każdym razie, jak już będę miała na taki wywiad ruszyć, to będę prosić o pomoc :)
ODPOWIEDZ