jaki wywiad?

Wybrane tematy:
Wzory decyzji Wzory wniosków o świadczenia rodzinne - UKRAINA Zmiana wysokości świadczenia pielęgnacyjnego ZANIM ZAŁOŻYSZ NOWY TEMAT - PRZECZYTAJ! kwestia ŚP dopytanie Kiedy wypłacacie świadczenie rodzinne ??
leosiaI

Re: jaki wywiad?

Post autor: leosiaI »

I znowu rozbieznosc,jedni mowia tak ,a drudzy inaczej.
gosc

Post autor: gosc »

zwrot art ustawy 5 -przyjecie oswiadczenia
dalsze art uatawy 7-przeprowadza sie wywiad i powtarza co 6 miesiecy
czyli zwrot w ustawie nie objety jest wywiadem
czytac ze zrozumieniem
pooo

Post autor: pooo »

gorzej że połowa polaków nie umie czytać ustaw,a najgorsze to już to że urzędnicy nie umieją czytać ustawi dla nich jest np w tej ustawie że wywiad jest i do zaległych i do terazniejszego zasiłku.ja nie wiem jak ci ludzie rozumują na tym świecie a może to złośliwość i zazdrość ludzka,bo aż niemożliwością aby człowiek i to na stanowisku nie umiał czytać ustawy.
nvae

Post autor: nvae »

jak można tak ot sobie wyrównać??? przez samo oświadczenie..jakie oświadczenie?///// .... będzie jeden wniosek..... osoba składa go na ZDO... wypełnia wniosek + oświadczenia.../ jeżeli należy mu się tylko wyrównanie (bo np podopieczny zmarł w styczniu) to przyznajemy wyrównanie. jeżeli ktoś ma wyrównanie i w dalszym ciągu będzie pobierał.... piszemy do prac.socj. o przeprowadzenie wywiadu... czy faktycznie aktualnie i w dalszym ciągu sprawuje opiekę /// ja to tAK rozumiem..... // jeden wniosek...i jedna decyzja. ....
Awatar użytkownika
kronos79
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: kronos79 »

nvae pisze:jak można tak ot sobie wyrównać??? przez samo oświadczenie..jakie oświadczenie?/////
Sam/sama sobie odpowiedziałeś/łaś. Własnie poprzez oświadczenie o spełnianiu warunków do pobierania SP w brzmieniu ustawy na dzień 31.12.12
.... będzie jeden wniosek..... osoba składa go na ZDO... wypełnia wniosek + oświadczenia.../ jeżeli należy mu się tylko wyrównanie (bo np podopieczny zmarł w styczniu) to przyznajemy wyrównanie.
Pełna zgoda
jeżeli ktoś ma wyrównanie i w dalszym ciągu będzie pobierał.... piszemy do prac.socj. o przeprowadzenie wywiadu... czy faktycznie aktualnie i w dalszym ciągu sprawuje opiekę /// ja to tAK rozumiem..... // jeden wniosek...i jedna decyzja. ....
To już nie jest takie oczywiste. Po pierwsze może być tak, że osoba oświadczy Ci ze w okresie do dnia wejścia w życie ustawy spełniała warunki, natomiast w toku wywiadu pracownik socjalny ustali, że obecnie ich nie spełnia. Wywiad jednak służy do ustalenia sytuacji obecnej i nie jest w stanie udokumentować co działo się w przeszłości. I właśnie po to są oświadczenia. Możesz oczywiście próbować je obalić, ale póki tego nie uczynisz, to jesteś oświadczeniem związana/-y. Może wiec być tak, że przyznasz ZDO za okres do dnia wejścia w życie ustawy, a odmówisz na przyszłość.
W związku z brakiem urzędowego formularza może też być tak, że strona 15.05.14 złoży Ci odręcznie napisany wniosek o wypłatę świadczeń za okres do dnia wejścia w życie ustawy wraz z odsetkami i dołączy oświadczenie o spełnianiu warunków i tyle. Drugi wniosek, o wypłatę świadczeń "do przodu" może spokojnie złożyć choćby za 3 m-ce i spróbuj jej wówczas odmówić.
Jest zatem możliwe, że w sprawie ZDO będą wszczęte dwa postępowania na podstawie dwóch wniosków i dwie decyzje. A skoro tak, to można też od razu przygotowac dwa rodzaje formularzy i przygotować się do dwóch postępowań. I nie bedzie to błędem.
Ja, podobnie jak Ty, zamierzam wszystko załatwić jedną decyzją, ale w obecnej regulacji nie można powiedzieć, ze to jest jedyne czy nawet po prostu słuszne rozwiązanie.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
Gość

Post autor: Gość »

W przeszłości , to obowiązywała inna ustawa .
z.ziobro

Post autor: z.ziobro »

biedni ci którzy twierdza że wywiady także do zaległych (z wyrównaniem);
a jak osobie wymagającej opieki się zmarło, to przecież pracownik socjalny zostanie wysłany na cmentarz, bo synek codziennie do mamusi chodzi i się opiekuje tyle że grobem.
powodzenia.

wg mnie tylko dla bieżących ; w miejscu sprawowania opieki ; wywiad z opiekunem. tyle.
cate2

Post autor: cate2 »

Dobrze prawisz z.ziobro w ustawie jestczarno na bialym wywiad od 15 maja do dalej zalegle oswiadczenie a tak nawiasem hmm jak by wygladal wywiad w miejscu wicznego spoczynku talerzyk i gadanie z duchem
pawel.w

Post autor: pawel.w »

Ja dzisiaj miałem panią która pobierała św. pielęgnacyjne do 30 czerwca 2013 r. (decyzja wygasła) w związku z opieką nad mamą. Nie mieszkają razem i od 01.07. 2013 r. nie sprawowała opieki nad matka ponieważ nie miał płacone a i matka jej nic nie dawała z emerytury to do niej nie jeździła i w końcu się pokłóciły.
Pytała czy będzie miała wyrównanie ZDO od 01.07.2013 r. do 14.05.2014 r. bo dalej nie będzie się ubiegać.
Powiedziałem jej że będzie musiała napisać oświadczenie pod odpowiedzialnością karną, że w tym okresie sprawowała opiekę.
To ona odpowiedziała, że napisze.
I co przyznać ?
popieram

Post autor: popieram »

z.ziobro popieram.
my nie robimy wywiadu do zaległych-zgodnie z ustawą
ODPOWIEDZ