W poprzednim okresie świadczeniowym wezwałam dłużnika na wywiad, dłużnik nie przyszedł. Zrobiłam wszczęcie postępowania do dłużnika oraz poszło zapytanie do komornika o 6 miesięcy. Dłużnik dostał decyzje, że się uchyla. Poszedł wniosek do prokuratury i zapytanie czy ma prawo jazdy. Teraz ponownie dostałam wniosek o podjęcie działań wezwałam go na wywiad i nie przyszedł. Jeżeli poprzednia decyzja jest nadal ważna to powinnam tylko poinformować komornika, że dłużnik został wezwany na wywiad, nie przyszedł i włożyć teczkę dłużnika do szafy, czy powinnam jeszcze podjąć jakieś działanie wobec niego?
cyt. "odpowiadając na pismo, dotyczące interpretacji przepisów ustawy, uprzejmie wyjasniam, że zgodnie z brzmieniem art. 5a ust 2, jezeli w sprawie danego dłuznika alimentacyjnego, na podstawie art. 5a ust. 2, oragn wlasciwy dliznika odstąpuje od wszczęcia postepowania w sprawie uznania dluznika za uchylającego sie, gdyż w szczególnosci pozostaje w mocy decyzja o uznaniu, to w konsekwencji organ wlasciwy dluznika nie przystepuje do dalszych działan, ktore są uzależnione od wydania decyzji, tj. nie sklada wniosku do starosty o zatrzymanie prawa jazdy oraz wniosku o sciganie za przestepstwo okreslone w art 209 kk.
odnoszac się do drugiego pytania, wyjasniamy, że zaden przepis nie zabrania dluznikowi wplacania należnosci bezposrednio na konto wierzyciela, oraz zaden przepis nie zabrania wierzycielowi przyjmowania tych wpłat. Ponadto, zaden przepis nie nakazuje wierzycielowi zwrotu wpłat na konto komornika.
Naczelnik wydziału swiadczen rodzinnych
Tomasz Wardach
"Bądź dobrej myśli
bo po co być złej" Stanisław Lem