ZA na raty - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 06 gru 2016, 16:46

DA ma jeszcze zaległe 5000 zł z ZA do spłacenia, wystąpił z wnioskiem o rozłożenie na raty na rok, tj do grudnia 2017 r. Jak liczyć odsetki? czy do dnia złożenia wniosku o rozłożenie na raty czy naliczać co miesiąc do malejącej kwoty aż do grudnia 2017r.? jaka/ skąd bierzecie podstawę prawną naliczania odsetek?

Proszę o radę
emipli

Napisano: 06 gru 2016, 20:49

w zaliczce alimentacyjnej nie ma odsetek, kwota wypłacona jest powiekszona o 5 % i koniec. więc jeżeli zdecydujesz sie mu rozłozyć na raty - na 12 rat, prosty rachunek, nie rozumiem co Ty piszesz, jakie malejące????.
"Bądź dobrej myśli
bo po co być złej"
Stanisław Lem
legalna 01
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 27 kwie 2015, 14:01
Zajmuję się:

Napisano: 07 gru 2016, 9:59

rozumiem, dziękuję.
Nie pracowałam z ZA, a przy FA jestem pół roku i koleżanka chciała mi pomóc i podsuwała mi jakieś przepisy o naliczaniu odsetek z prawa podatkowego, coś mi nie pasowało w tym wszystkim, dlatego zapytałam na forum - namieszała mi strasznie w głowie.
Dziękuję za wyjaśnienie :)
emipli

Napisano: 07 gru 2016, 10:43

jak to w koncu jest z tym rozkladaniem zaliczki na raty?! mozna czy nie mozna? czytam teraz orzecznictwa sadow i doszukalam sie tresci takiej:

"Decyzją z dnia [...] organ I instancji umorzył postępowanie z uwagi na jego bezprzedmiotowość, wskazując, że A. J. jest dłużnikiem z tytułu wypłaconych zaliczek alimentacyjnych realizowanych na podstawie nieobowiązującej ustawy z dnia 22 kwietnia 2005 r. o postępowaniu wobec dłużników alimentacyjnych oraz zaliczce alimentacyjnej. Zadłużenie to jest wymagalne i podlega zwrotowi w trybie postępowania egzekucyjnego w administracji. Powyższa ustawa została uchylona ustawą z dnia 7 września 2007 r. o pomocy osobom uprawnionym do alimentów, która nie wprowadziła prawnej możliwości rozłożenia na raty długu powstałego z tytułu wypłacenia na rzecz osób uprawnionych zaliczek alimentacyjnych. Brak jest zatem podstawy prawnej, na mocy której organ mógłby rozłożyć na raty zadłużenie z tytułu wypłaconej zaliczki alimentacyjnej.

W odwołaniu od tej decyzji A. J. wyjaśnił, że pomimo zawartych umów

z ZUS i MOPS w C. dotyczących innych części zadłużenia, nie może skorzystać z art. 30 ustawy z dnia 7 września 2007 r., ponieważ córki odsyłały mu bieżące alimenty i uniemożliwiały mu tym samym ubieganie się o umorzenie należności. Z tego względu zwrócił się o umożliwienie mu ratalnej spłaty zadłużenia.

Wskazaną na wstępie decyzją z dnia [...] Samorządowe Kolegium Odwoławcze w P. na podstawie art. 138 § 1 pkt 1 k.p.a., utrzymało w mocy decyzję organu I instancji.

Uzasadniając rozstrzygniecie organ odwoławczy wyjaśnił, że zgodnie z treścią art. 47 ustawy z dnia 7 września 2007 r. o pomocy osobom uprawnionym do alimentów (Dz.U. z 2012 r., poz. 1228 ze zm.), zwanej dalej "ustawą", która weszła w życie z dniem

1 października 2008 r., utraciła moc ustawa z dnia 22 kwietnia 2005 r. o postępowaniu wobec dłużników alimentacyjnych oraz zaliczce alimentacyjnej (Dz. U. Nr 86 poz. 732 ze zm.). Przepis art. 41 ustawy przewiduje, iż sprawy o zaliczki alimentacyjne, do których prawo powstało do dnia wejścia w życie ustawy, podlegają rozpatrzeniu na zasadach i w trybie określonych w przepisach dotychczasowych. Zgodnie ze stanowiskiem orzecznictwa użyte w tym przepisie sformułowanie "podlegają rozpatrzeniu" oznacza, iż chodzi tu o postępowanie rozpoznawcze prowadzone..."

zaczynam sie gubic! :(
emipli

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x