jakie działanie podjąć wobec dłuznika - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]

Napisano: 09 lut 2024, 10:27

w okresie 2022/23 przyznałam po raz pierwszy wierzycielce fundusz alimentacyjny. Dłużnik mieszka na moim terenie, w skutek podjętych działań wydałam decyzje o uznaniu za uchylającego się. W okresie 23/24 fundusz został ponownie przyznany. Wezwałam ponownie dłużnika na wywiad (2 awiza), dłużnik nie stawił się, ustaliłam również że nie jest osadzony. Co dalej? wszczęcie za uchylającego i umorzenie ponieważ decyzja w mocy? Czy tylko info do komornika, że dłużnik nie stawił się na wywiad, a decyzja w mocy? Czy jeszcze coś...........
nowa3
Praktykant
Od: 15 mar 2017, 12:54
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 09 lut 2024, 10:51

art. 5 ust. 2 - W przypadku gdy organ właściwy dłużnika ustali na podstawie wywiadu alimentacyjnego lub oświadczenia majątkowego, że sytuacja dłużnika alimentacyjnego nie uległa zmianie, lub w przypadku gdy dłużnik alimentacyjny uniemożliwi przeprowadzenie tego wywiadu lub odmówi złożenia oświadczenia majątkowego, organ właściwy dłużnika nie informuje właściwego powiatowego urzędu pracy o potrzebie aktywizacji zawodowej dłużnika alimentacyjnego ani nie wszczyna postępowania dotyczącego uznania dłużnika alimentacyjnego za uchylającego się od zobowiązań alimentacyjnych, jeżeli poprzednio wydana decyzja o uznaniu dłużnika alimentacyjnego za uchylającego się od zobowiązań alimentacyjnych pozostaje w mocy.
Korowiow
VIP
Od: 05 gru 2016, 8:51
Zajmuję się: Fszystkim

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x