Jakie prawa rodzinne ??? - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 24 lut 2016, 23:03

Witam, proszę o pomoc w interpretacji praw do świadczeń rodzinnych.
A mianowicie na dzień dzisiejszy rodzina składa się z czterech osób: mama, tata, córka (18lat) oraz niepełnosprawny syn (6 lat). Mama otrzymuje świadczenie i zasiłek pielęgnacyjny oraz zasiłek rodzinny z dodatkami na dwójkę dzieci. Tata pracuje na umowę o pracę. Córka uczy się w liceum a syn uczęszcza do przedszkola integracyjnego.
Na czerwiec 2016 roku córka (18 lat) ma wyznaczony termin porodu – jest całkowicie na utrzymaniu rodziców bo się uczy dziennie i nie pracuje. Ojciec przyszłego dziecka nie pracuje, jest zarejestrowany jako bezrobotny i mieszka ze swoimi rodzicami. Da nazwisko dziecku i na tej podstawie będziemy mogli założyć sprawę o alimenty.
Tak więc wobec powyższego jakie będziemy mieć prawa odnośnie świadczeń rodzinnych, gdyż na utrzymaniu przez jakiś czas będziemy mieć dodatkowo wnuka/wnuczkę.
Już wiem, że stracę zasiłek rodzinny, który pobieram na córkę i syna.
Czy mamy jakieś prawa do innych świadczeń rodzinnych, jeśli tak to do jakich?
Bardzo proszę o pomoc, gdyż w urzędzie dzielnicy powiedzieli mi, że nic nie dostaniemy...
MamaMama

Napisano: 25 lut 2016, 14:46

Zasiłek pielęgnacyjny i świadczenie pielęgnacyjne nie ulegną zmianie i dalej będziesz je pobierać--to są świadczenia płacone bez względu na dochody rodziny.
Zasiłek rodzinny nie przysługuje jeżeli pełnoletnie dziecko posiada własne dziecko....więc stracisz zas. na córkę.
Natomiast zasiłek rodzinny i dodatki na syna są uwarunkowane dochodami rodziny.(kryterium 764zł na osobę). Dochody Twojego męża dzieli się już na 3 osoby (TY , mąż i syn). Córka w momencie urodzenia dziecka - podlega wyłączeniu z TWOJEJ rodziny i nie będzie wliczana do przeliczania dochodu.

Na wnuka/wnuczkę TY nie otrzymasz wsparcia ze świadczeń rodzinnych.... o świadczenia będzie ubiegać sie matka dziecka czyli TWOJA córka.Becik, świadczenie rodzicielskie,zas. rodzinny...
~o~

Napisano: 25 lut 2016, 22:48

Ja zasiłek rodzinny na syna stracę ponieważ na trzy osoby mamy za duże dochody :(
Ale czy córka, która się uczy dziennie w liceum może się starać o becikowe, zasiłek rodzinny i świadczenie rodzinne? W necie doczytałam się tylko o studentach...
MamaMama

Napisano: 26 lut 2016, 13:30

Nie widzę problemu aby przyznać świadczenia matce jeżeli uczy się w liceum. Nie ma przepisu który by tego zabraniał. To co nie jest zabronione--- jest dozwolone.
~o~

Napisano: 28 lut 2016, 18:01

Bardzo dziękuję za informacje :)
MamaMama

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x