uzysk rodzicielski - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 3    [ Posty: 22 ]

Napisano: 25 lut 2016, 9:31

witam,

decyzja wydana w styczniu wypłata z wyrównaniem w lutym (2.000)
Jaką kwotę doliczam jako uzysk ? 0 1.000 czy 2.000 ?
mimi226

Napisano: 25 lut 2016, 9:35

1000
GOPSIARA

Napisano: 25 lut 2016, 9:39

ktoś się jeszcze wypowie ?
mimi226

Napisano: 25 lut 2016, 10:32

Uzysk na pewno 1000 tylko ja się zastanawiam, w którym miesiącu. Decyzja w styczniu, wypłata w lutym, a więc uzyskanie wychowawczego w lutym? nabycie za marzec? Czy przyjąć, że uzyskanie od stycznia i nabycie za luty? Ustawa mówi o uzyskaniu świadczenia macierzyńskiego, nie o uzyskaniu prawa do macierzyńskiego. Macierzyński wypłacony w lutym, więc uzyskanie w lutym. W takiej sytuacji wydaje się, że dochód za marzec i od kwietnia ewentualne uchylenie rodzinnego jeżeli przekroczy dochód, ale nie wiem czy dobrze to wykombinowałam.
Ewa 23

Napisano: 25 lut 2016, 12:08

myślę że jest tak jak EWA 23 wymyśliła to jets OK
dorota81

Napisano: 25 lut 2016, 12:26

Proszę o pomoc. Kolegium zwróciło uwagę i uchyliło w całości decyzję uchylającą zasiłek rodzinny z powodu przekroczenia dochodu spowodowanego uzyskaniem dochodu w trakcie trwania okresu zasiłkowego. Uzasadniło, iż w trakcie trwania okresu zasiłkowego, gdzie decyzja przyznająca jest ostateczna nie doliczamy dochodu uzyskanego. Wtedy doliczamy dochód uzyskany jeżeli dochód ten jest uzyskiwany w dniu ustalania prawa do zasiłku rodzinnego tj. na dzień wydania decyzji. W trakcie trwania okresu zasiłkowego, gdzie była wydana decyzja i stała się ostateczna dochód uzyskany osoby uprawnionej organ powinien doliczyć przy składaniu przez nią wniosku na nowy okres zasiłkowy. Jak mam wreszcie robić???????????????????
Iga : Ja miałam identyczną sprawę w SKO i przyznaję rację. Przepis art. 5 ust. 4 b (końcówka) stanowi, że dochód powinien być uzyskiwany w dniu ustalania prawa do świadczeń, więc skoro go nie było to nie ustalam ponownie prawa do świadczeń. Tak samo zamierzam postępować w chwili obecnej przy przyznaniu np. świadczenia rodzicielskiego dla osób, które wcześniej mają ustalone prawo do świadczeń rodzinnych. Uważam że tak powinno być w całej Polsce, a nie co Ośrodek to inaczej :D
ewa1,

Napisano: 25 lut 2016, 13:32

czyli jak ktoś ma przyznany zasiłek rodzinny to mamy nie badać w trakcie jego pobierania uzyskania/utraty dochodu????
kasia7

Napisano: 25 lut 2016, 14:11

to po co w takim razie zapis który mówi że w przypadku przekroczenia dochodu uchyla się prawo do św od miesiąca nastepnego?
Moniami

Napisano: 25 lut 2016, 14:18

no właśnie i po co weryfikować ludzi czy wczesniej zgłaszali dochód.... w sumie to zr powinien być przyznany raz na cały okres bez przeliczeń dochodu
kasia7

Napisano: 25 lut 2016, 14:49

ja też uważam że kolegium ładnie wyjaśniło ten przypadek i właściwie po co ustalać od nowa prawo do zasiłku jak już jest ustalone, przy kolejnym okresie zasiłkowym będzie się brało ten dochód i ustalało prawo na nowy okres zasiłkowy, a tak to nabył prawo bo spełnił kryteria za dany rok np. 2014, dostał decyzję i trzeba ją uchylić bo podjął pracę w następnym roku np.2015.
elek

Strona 1 z 3    [ Posty: 22 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x