Musze wydać decyzje o przyznaniu pomocy na usamodzielnienie (na starych zasadach), czy mam stosować stare czy nowe kryteria dochodowe?
Obdzwoniłam kilka PCPR-ów i jedni robią tak a inni tak.
I nie wiem.
:0
zaglądnij sobie na stronę MPIPS i tam jest wyjasnienie art. 240 ust. 1 i ust. 3 ustawy o pieczy (dotyczą one usamodzielnianych na starych zasadach) i tam wyraźnie pisze, że nalezy stosowac przepisy dotychczasowe obowiązujące przed wejściem w życie ustawy o pieczy, tj. 31.12.2011r. Stosujemy stare kryterium dochodowe w przypadku usamodzielnianych na starych zasadach.
czy nadal ta interpretacja miniserialna jest aktualna nadal do \"starych\" usamodzielnianych stosujemy kryterium dla samotnych 954zł.??? lub w rodzinie 912zł???
trochę to dziwaczne, bo skoro w pieczy jest aż 1200?? to może winniśmy za kryterium uznać to wyższe czyli 1084(542*2)???
szukam tej interpretacji ministra możecie podesłać link?
myślę że trochę to niekonstytucyjne traktowanie ludzi bo skoro z ustawy o pomocy kryterium jest obecnie np. 1084, to każdy człowiek korzystający z tej ustawy winien mieć - w tym samym czasie - takie same prawa, a w interpretacji ministra tak nie jest, bo starzy usamodzielniani mają gorzej od innych ludzi
Mam to samo zdanie co ddd - jeśli stosujemy stare przepisy czyli ustawę o pomocy społecznej to i przepis tej ustawy o zmianie kryteriów. Zresztą jest jedna podstawowa zasada - że jeżeli przepis nie mówi czegoś precyzyjnie to jego rozpatrzenie powinno być zawsze na korzyść strony
Ja stosuję stare kryterium, czyli wszystkie przepisy prawne na dzień 31.12.2011r. U nas jedna osoba odwołała się do SKO od decyzji na usamodzielnienie, przekroczenie kryterium dochodowego. SKO nam utrzymało w mocy decyzję, jednak w uzasadnieniu decyzji nie omieszkało wytknąć, że zostało zastosowane niewłaściwe kryterium dochodowe (powinno być nowe). Jednak ten zapis nie jest dla mnie żadną wykładnią, tym bardziej, że w swoim uzasadnieniu decyzji zacytowało ustawę o pomocy społecznej z roku 2013 pisząc o wychowankach mow itd, mimo, że była to osoba, która opuściła rodzinę zastępczą przed dniem 1 stycznia 2012r.