Pomoc na kontynuowanie nauki

ODPOWIEDZ
~Magdalena

Pomoc na kontynuowanie nauki

Post autor: ~Magdalena »

Dziewczyna po raz trzeci rozpoczęła szkołę na tym samym poziomie. Rok szkolny zaczyna się 15 września. Czyli pomoc przyznaję od 15 września?
~Iza (PCPR)

Re: Pomoc na kontynuowanie nauki

Post autor: ~Iza (PCPR) »

Jeżeli w regulaminie danej szkoły bądź statucie jest zapis, że rok szkolny rozpoczyna się 15 września to owszem, pomoc od 15, ale jeżeli tylko zajęcia zaczynają się 15 września a rok szkolny, zgodnie z ustawą o systemie oświaty, rozpoczyna się 1 września to pomoc od 1 września.
~Magdalena

Post autor: ~Magdalena »

Mam jeszcze inne pytanie, odnośnie innej wychowanki.
Zaczęła jedno policealne studium i nieskończyła.
Potem zaczęła drugą, na tym samym poziomie, ukończyła.
Następnie trzecią, też podobną, ukończyła.
Teraz zaczyna mi 4...też taką samą.

Przepis mówi:
Osoba usamodzielniana, która trzykrotnie zmieniła bez uzasadnienia szkołę na tym samym poziomie kształcenia lub szkołę wyższą, traci prawo do otrzymywania pomocy pieniężnej na kontynuowanie nauki.

Ona bez uzasadnienia zmieniła tylko raz, resztę normalnie ukończyła...

I mam pytanie czy przyznawać jej pomoc?
~brutus

Post autor: ~brutus »

przyznaj. miałem taki przypadek i pani z MPiPS w rozmowie tel. stwierdziła że należy przyznawać na każdą ilość szkół do 25 r.ż.
Tym bardziej ze ukończyła, a nie porzuciła...
~Anna S

Post autor: ~Anna S »

Witam , błagam o pomoc...
Skończylam liceum, po nim szkolę policealną - teraz znów zaczynam szkolę policealną od września w sumie drugi kierunek na tym samym poziomie. Nagle Pani z MOPR powiedziała mi ,że pieniądze mi się nie należą bo powinnam zacząć szkołę na wyższym poziomie... Czy to faktycznie prawda???Decyzję mam do sierpnia , chca mi natychmiast wstrzymać pieniądze :( dowiedziałam się o tym z dnia na dzień. proszę o szybką odpowiedź mój email [email protected]
ODPOWIEDZ