Jednorazówka w CAS DPS-III-48-ZM/2016 - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 4 z 5    [ Posty: 42 ]

Napisano: 30 sie 2016, 10:07

wyjaśnienia z UW Lublin

poniżej przekazuję objaśnienia przekazane przez MRPiPS dot. sprawozdania jednorazowego DPS-III-48a-ZM/2016:

1) świadczenia przyznane w okresie .. należy rozumieć jako świadczenia realizowane w danym okresie (przyznane na ten okres);
2) w wierszu zasiłek celowy - ogółem należy pamiętać, aby wykazać specjalne zasiłki celowe oraz zasiłki celowe przyznane w ramach Programu Pomoc państwa w zakresie dożywiania;
3) w wierszu posiłek należy uwzględnić posiłek przyznany w ramach Programu Pomoc państwa w zakresie dożywiania oraz posiłek przyznawany poza programem, na podstawie ustawy o pomocy społecznej (wiersz 17 w sprawozdaniu MPiPS-03);
4) liczba osób/liczba rodzin powinna być liczona jak w sprawozdaniu MPiPS-03, czyli proszę podać rzeczywistą liczbę osób przy danym świadczeniu (każda osoba/rodzina liczona tylko 1 raz).
MMops

Napisano: 30 sie 2016, 10:14

MMops pisze:1) świadczenia przyznane w okresie .. należy rozumieć jako świadczenia realizowane w danym okresie (przyznane na ten okres);
ręce opadają - to zdanie można interpretować w każdą stronę
Tomek
SYGNITY
Starszy inspektor
Od: 04 kwie 2007, 11:01
Zajmuję się: pracuje w fabryce Pomostu :)

Napisano: 30 sie 2016, 10:21

Komunikat z CAS:
"Objaśnienia do sprawozdania jednorazowego DPS-III-48a-ZM/2016

1) świadczenia przyznane w okresie .. należy rozumieć jako świadczenia realizowane w danym okresie (przyznane na ten okres);
2) w wierszu zasiłek celowy - ogółem należy pamiętać, aby wykazać specjalne zasiłki celowe oraz zasiłki celowe przyznane w ramach Programu Pomoc państwa w zakresie dożywiania;
3) w wierszu posiłek należy uwzględnić posiłek przyznany w ramach Programu Pomoc państwa w zakresie dożywiania oraz posiłek przyznawany poza programem, na podstawie ustawy o pomocy społecznej (wiersz 17 w sprawozdaniu MPiPS-03);
4) liczba osób/liczba rodzin powinna być liczona jak w sprawozdaniu MPiPS-03, czyli proszę podać rzeczywistą liczbę osób przy danym świadczeniu (każda osoba/rodzina liczona tylko 1 raz).

Dane z wiersza ogółem nie będą brane pod uwagę."
432

Napisano: 30 sie 2016, 10:39

Jeśli przyjąć te objaśnienia, to ja proponuję tak wyliczyć:

1. Wchodzimy z głównego okna Pomostu na przycisk "Raporty" i potem na przycisk "Analiza świadczeń dla sprawozdawczości MPiPS".

2. Ustawiamy odpowiedni okres i wybieramy rodzaj świadczenia - robiąc to tak: najpierw w ustawieniu "ustawowe" zaznaczamy sobie "zasiłek celowy" (210) i przycisk "Dodaj do ulubionych", potem przełączamy na "pozaustawowe" i ustawiamy się na "świadczenie pieniężne na zakup posiłku lub żywności (zasiłek celowy)" (290502) i przycisk "Dodaj do ulubionych. Potem przełączamy na "ulubione" i zaznaczamy (myszka + klawisz CTRL) i 210 i 290502 (rysunek 1).

3. Akceptujemy okno wyboru rodzaju świadczenia, zaznaczamy opcję "liczbę osób, rodzin i osób w rodzinie" (rysunek 2).

4. Wykonujemy raport - uzyskujemy bezpośrednio wynik do wpisania do sprawozdania.

5. Powtarzamy powyższe czynności dla posiłków, tylko dodając sobie do ulubionych odpowiednio 202 (posiłki) i 290501 - posiłek z programu dożywiania.
Tomek
SYGNITY
Starszy inspektor

Napisano: 30 sie 2016, 11:01

<--- lubie to
krawkat
Stażysta
Od: 27 cze 2016, 8:42
Zajmuję się:

Napisano: 30 sie 2016, 11:14

Dla użytkowników TT Pomoc: najnowsza wersja programu ma nowość w sekcji "sprawozdania i bilanse". Po wyborze "nowe sprawozdanie" pokazuje się nasze słynne DPS-III-48a-ZM/2016. Wystarczy wygenerować i przenieść dane do CAS.
Zwolniono mnie z zastanawiania się co poeta miał na myśli - bardzo lubię to.
432

Napisano: 30 sie 2016, 11:17

432 pisze:Zwolniono mnie z zastanawiania się co poeta miał na myśli
No, gdyby Wykonawca Empatii odblokował usługę, to wszędzie by się automatycznie wyliczyło i odesłało do CAS i po problemie.
Tomek
SYGNITY
Starszy inspektor

Napisano: 30 sie 2016, 12:18

Do użytkowników TT-POMOC - w jaki sposób wyszukujecie dane potrzebne to tego sprawozdania?
Magdaaaa

Napisano: 30 sie 2016, 13:11

Magdaaaa pisze:Do użytkowników TT-POMOC - w jaki sposób wyszukujecie dane potrzebne to tego sprawozdania?
Dwa posty wcześniej pisałam skąd pobrać dane w TT Pomoc (Sprawozdania i bilanse -> Nowe sprawozdanie)
Żeby nie było tak różowo: po analizie widzę, że dane z wygenerowanego sprawozdania w TT Pomoc nie odpowiadają dzisiejszym objaśnieniom z Ministerstwa (zasiłki na posiłek są ujęte w pozycji "posiłek"). Dowiedziałam się, że jutro będzie dostępna kolejna aktualizacja programu z poprawką uwzględniającą dzisiejsze objaśnienia. Nie ma się co śpieszyć z wysyłaniem sprawozdania. A może Ministerstwo opublikuje jeszcze objaśnienia do objaśnień. Kto wie.
432

Napisano: 30 sie 2016, 13:27

432 pisze:Żeby nie było tak różowo: po analizie widzę, że dane z wygenerowanego sprawozdania w TT Pomoc nie odpowiadają dzisiejszym objaśnieniom z Ministerstwa (zasiłki na posiłek są ujęte w pozycji "posiłek"). Dowiedziałam się, że jutro będzie dostępna kolejna aktualizacja programu z poprawką uwzględniającą dzisiejsze objaśnienia. Nie ma się co śpieszyć z wysyłaniem sprawozdania. A może Ministerstwo opublikuje jeszcze objaśnienia do objaśnień. Kto wie.
to by było na tyle ze "zwalnianiem z zastanawiania się co poeta miał na myśli" :)
Tomek
SYGNITY
Starszy inspektor

Strona 4 z 5    [ Posty: 42 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x